Geçtiğimiz günlerde karşıma bir video çıktı. Güney Kore'li bir kadın, 2016 yılında kaybettiği kızının sanal görüntüsüyle konuşuyordu. 'Sanal gerçeklik' teknolojisi sayesinde gerçekleştirilen bu olay benim gibi izleyen birçok izleyici için 'ürkütücü' bulundu. (Video: https://twitter.com/vaziyetcomtr/status/1226404803942780928 )

Ürkütücü bulunmasının en temelinde, kadının verdiği tepkiler , kızının görüntü ve sesinin birebir aynı olması ve cevapların sanki kızıymış gibi vermesi geliyor. Şunu düşünmenizi istiyorum her şeyi olan kızı artık yok ve sadece onu orada görebileceğini biliyor. Kadın, hiçbir zaman sanal gerçeklik gözlüğünü çıkarmak istemeyebilir. Sanal ve gerçek dünya algısı yok olabilir. Hatta daha önemlisi gerçek dünya ile bağlantısını tamamıyla koparmak isteyebilir. Bununlar sizin de gözünüzü korkutmuyor mu?

Peki, siz kadının yerinde olsaydınız nasıl tepki verirdiniz?

Ayrıca videoyu izlerken sanki Black Mirror'dan bir bölüm izliyormuş izlenimine kapıldım. Diziyi izleyenler hatırlayacaktır. Bir bölümde kadın kaybettiği kocasının robotunu yaptırıyor ve onunla yaşayama başlıyor. Teknoloji şirketi kadına önce kocasının sesini veriyor sanki her zaman yanındaymış gibi onunla iletişime geçiyor ve sanki kocasıymış gibi cevaplar veriyor. Daha sonra kadın, kocasının bire bir aynısının robotunu sipariş veriyor. Fakat olaylar geliştikçe korkunç bir hal alıyor. Kadın aslında konuştuğu kişinin kocası olmadığını fark ediyor ve onu uzaklaştırmaya çalışıyor. En sonunda kadının sahte kocasını öldürmeye çalıştığı fakat burada da aslında kocasını tekrar öldürmek istemediği bir sahne izliyoruz. Gerçekten izleyen herkesin tüyleri ürperten bir sahneydi. (Black Mirror 2. Sezon 1. Bölüm)

Gelelim tekrar malum videomuza, sanal gerçekliğin hayatımıza girmesiyle birçok alanda (eğitim, tıp ve askeri) oldukça yararlı bir teknoloji olduğunu gösterdi. Artık tıp öğrencileri ameliyatlara hazırlanmak için kadavra bulmak zorunda değil, bu teknoloji sayesinde bir insanın üç boyutlu anatomisi üzerinde istediği gibi çalışma yapabilir. Askeriyede de daha gerçekçi simülasyonlar gerçekleştirilebilir. (Merminin verdiği acıyı hissedebilir, sanal dünyadaki nesnelerin ağırlıklarını kavrayabilir) Eğitimin birçok noktasında ise işe yarayacak sanal gerçeklik en temelde okula gitme zorunluluğunu ortadan kaldırabilir. Bunlar sanal gerçeklik teknolojisinin hayatımıza kazandıracağı olumlu şeyler.

Daha önce 'Teknoloji severlerin mutlaka izlemesi gereken 4 film' adlı köşe yazımda da kısaca bahsetmiştim. Teknoloji temalı film ve dizlerin bize aslında gelecekten ipuçları verdiğini, o bize fantastik gelen şeylerin aslında çok da uzağında olmadığımızı anlatmaya çalışmıştım. Bu videodaki örnekte olduğu gibi de teknoloji ilerledikçe daha korkutucu ve ürkünç hal alabilir. Buna da hazırlıklı olmalıyız.

HAFTANIN İNSANI
10 Şubat 1883 doğumlu Edith Clarke hayatı boyunca pek çok ilke imza attı. Clarke, 1918'de Massachusetts Institute of Technology'den elektrik mühendisliği derecesi alan ilk kadınoldu. 1919'dan 1945'e kadar General Electric'te çalıştı ve sadece iki yıllık bir istihdamın ardından ilk kadın elektrik mühendisi oldu. 1921'de elektrik iletim hattı sorunlarını çözmek için kullanılan Clarke Hesap Makinesi için ilk patentini aldı. 10 yıl Teksas Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği dersleri verdi ve bu başarısı onu Amerika'daki ilk kadın Elektrik Mühendisliği profesörü yaptı.

HAFTANIN OLAYI
Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, Twitter'daki 31 milyon takipçisine 'Facebook'u silin. Facebook devri bitti' çağrısında bulundu. Musk, bu çağrısını Twitter'da Facebook'un içeriğiyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini savunan Britanyalı oyuncu Sacha Baron Cohen'in mesajına yanıt olarak yaptı. ElonMusk daha önce de Facebook'un, 87 milyon kullanıcısının kişisel bilgilerini sızdırdığının ortaya çıkması üzerine #deletefacebook (Facebook'u sil) kampanyasına destek vererek şirketleri Tesla ve SpaceX'in Facebook hesaplarını silmişti.

TARİHTE BU HAFTA
6 ŞUBAT 1985 - Steve Wozniak, ortak olduğu ve on iki yıl çalıştığı Apple Computer'dan ayrıldı.

HAFTANIN KARİKATÜRÜ




HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

TEKNOLOJİYE 'KORONA' DARBESİ!
Bu yıl 24-27 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Mobile World Congress'e (MWC) korona virüsü damgasını vurdu. Daha önce virüs salgını dolayısıyla katılamama kararı alan LG, Ericsson, Nvidia, Amazon'dan sonra Sony, NTT Gocomo ve Gigaset de MWC'ye katılmama kararı aldı.


E-SIM TÜRKİYE'YE GELİYOR
BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi Açılış Töreni'nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, e-SIM teknolojisinin ülkemizde kullanılmasının an meselesi olduğunu söyledi.


3 GB ÜCRETSİZ İNTERNET MÜJDESİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'deki her bir öğrenciye bütün operatörlerden aylık 3 GB ücretsiz internet sunulacağını ve bu konuda pilot çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.