Pandemi sürecinde fizyolojik ve psikolojik en çok etkilenen gruplardan bir tanesi de şüphesiz ki çocuklar. Bu gözlemlenen etkileri erken fark edip önlem alabilmek oldukça önemli.Örneğinpandemi sürecinde çok fazla kilo alan çocukların ilerleyen yıllarda diyabet ve kalp- damar hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalıklarayakalanma risklerini azaltmak için sağlıklı beslenmeye teşvik edilmesi gerekir. Ya da uzun süre insanlarla iletişim kurmadığımız, kendi kabuğumuza çekildiğmiz bu dönemde çocuklarda kendini iletişime kapatma, insanlardan rahatsız olma ve kaçma gibi psikolojik değişimler meydana gelmekte bunu erken fark etmek, çocukları riske atmadan oyunlarla birlikte insanlara tekrar alıştırmak da bir diğer çözüm

Pandemi sürecinde çocuklarda ne gibi değişiklikler gözlemlendi?
-Fiziksel aktivite yetersizliği
-Vücut ağırlığının artması
-Davranışsal bağımlılık
-Güneş ışığına yetersiz maruz
Kalma ( dolayısıyla D vitamini yetersizliği)
-Sosyal izolasyon

Çocuklarda sağlıklı beslenme neden çok önemli ?
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için özellikle de çocuklar için gereklidir çünkü çocukluk döneminde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülmektedir.Çocukluk döneminde kazanılan yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltmek de beslenme düzeninde oldukça köklü bir değişiklik gerektirmektedir.

Çocuk beslenmesindeki temel amaç nedir?
Çocuğun beslenmesinde temel amaç; normal, sağlıklı büyüme ve gelişme ile olumlu beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasını sağlamaktır.
Çocuğun ne kadar miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu yüzden genel olarak çocuk, aile ve okul koordineli bir şekilde beslenme eğitimine hakim olmalıdır.

Çocukluk Çağında Görülen Başlıca Beslenme Sorunları
-Zayıflık veya şişmanlık,
-Anemi (kansızlık),
-Vitamin yetersizlikleri
-İyot yetersizliği
-Diş çürükleridir.

Bu sorunlar sonucu çocuklar;
-Hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalıkları ağır seyreder ve derslerine devamsızlk nedeniyle okul başarısı düşebilir.Bu nedenle belirli periyotlarda ,özellikle eğitim öğretim yılı başında, çocuklarımızı hekim kontrolünden geçirmek gerekir

Çocuk Beslenmesi Nasıl Düzenlenir?
Çocuklarda beslenme çocuğun yaşına, cinsiyetine, vücut kütlesine, fiziksel aktivitesine göre düzenlenmelidir. Bu nedenle her çocuk bir diğerinden bağımsız şekilde değerlendirilmeli, tamamen kişiye özel beslenme planı uygulanmalıdır.
Dengeli Tabak Modeli Nasıl Oluşturulur?
Beslenme biliminde sağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlanması için kullanılan besin modelleri vardır. Bunlardan en çok kullandığımız modellerden şunlardır:
-Dört yapraklı Yonca Modeli
-Besin Piramidi
-Dengeli Tabak Modeli
Besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitamin ve minerallerin vücutta en elverişli olarak kullanılabilmesi için dört besin grubunda yer alan besinlerin öğünlere dengeli dağıtılması gerekir.
Sağlıklı bir beslenme programının; ortalama
%50-55'inin karbonhidratlardan
%15-20'sinin proteinlerden
%25-30'unun yağlardan
oluşması gerekmektedir.

DİYET DEĞİL SAĞLIKLI BESLENME !
Özellikle çocuklarda 'diyet yapıyorum' söylemi ilerleyen yaşlarda sürekli diyet psikolojisi halinde olma , yeme bozuklukları yaşamalarına neden olmaktadır.
Özellikle okul çağı çocuklarında (6-12 yaş) yavaş, ancak sürekli olan büyüme ve gelişme ergenlik döneminde artar. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaklaşık 11-14 yaşında başlar.
Bu nedenle gelişme çağındaki bu yaş grubundaki çocukların kısıtlanmış kalorili diyet yapması uygun değildir.

Çocuklarda Güçlü Bağışıklık
Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için;
-Sağlıklı ve dengeli beslenme,
-Düzenli ve yeterli uyku
-Stresten uzak olmak
-Yeterli su tüketimi
-Rengarenk beslenme çok önemli.

Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmek için kontrolsüz olarak bağışıklık güçlendirici vitamin-mineral takviyeleri kullanılmaması gerekiyor.
-Aburcuburlar yerine ev yapımı atıştırmalıklar tercih edilmeli
-Haftanın 2-3 günü sebze yemeği
-1-2 gün kurubaklagil yemeği
-2-3 gün beyaz et,kırmızı et ,balık eti şeklinde dengeli bir haftalık öğün planı yapılmalı
-Bilgisayar, Cep Telefonu, Tablet, Televizyon gibi ekran maruziyeti azaltılmalı
-Fiziksel Aktivite Artırılmalı

Çocuklarda fiziksel aktiviteyi nasıl artırabiliriz?
Pandemi döneminde her yaş grubuda olduğu gibi çocuklarda da fiziksel aktivitenin azaldığını görüyoruz.Bunun için bu dönemde spor kulüpleri, oyun grupları olmadığı için evde yapılabilecek her gün sürdürülebilecek temel hareketlere yönlendirmeliyiz.

-Açık ve kalabalık olmayan alanlarda yürüyüş
-Ev egzersizleri
-Müzik eşliğinde dans
-Modern dans veya halk oyunlarına teşvik
-Asansör yerine merdivenler tercihedilmeli
-Canlı ders aralarında mini egzersiz
-Sabah kalktığında esneme hareketleri
-Akşam yemeğinden 45 dakika sonra hareket gibi küçük ama her gün yapabilecekleri hareketlere yönlendirmek bağışıklık sisteminin desteklenmesi için de oldukça önemli.
Genel olarak bu beslenme ve hareket ilişkisine dikkat ederek çocuklarımızın sağlığını korumakta büyük bir adım atabilir ve sıkıntılı şu dönemlerde bağışıklıklarını güçlendirerek yarınlara daha güçlü ve sağlıklı bireyler yetiştirebiliriz.

Haftaya başka bir konuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler dilerim.