Geçtiğimiz gün Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden akademisyen arkadaşım Dr. Cansev Özdemir, beni arayarak önemli bir organizasyon düzenlediklerini ve mutlaka gelmemi istedi. 'Nedir?' diye sorduğumda da 'Hult Prize etkinliğini düzenliyoruz' dedi. Şaşırdım. Çünkü Hult Prize yaklaşık 10 yıldır dünyanın en ciddi fikirlerinden biri ve burada gezegeni değiştirecek fikirler, üniversite öğrencileri tarafından ortaya konulup tartışılır ve en nihayetinde 1 milyon dolarlık bir para ödülü ile sonlanır.
Bu vizyoner etkinliği yerinde görmek için aynı zamanda organizasyonda jüri üyesi olan ve bir de sunum gerçekleştiren Tepebaşı Belediyesi Özel Kalem Müdürü Suat Yalnızoğlu ile etkinliği gerçekleştirildiği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Turizm Fakültesi'ne gittik. Öğrenciler ve akademisyenlerden oluşan tamamı gençlerden oluşan harika bir ekibin, ortaya sadece ESOGÜ için değil, Eskişehir için de oldukça kıymetli bir iş çıkardığını görme fırsatı bulduk.
HULT PRİZE NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?
Aslında etkinliğin içeriğine girmeden önce Hult Prize'ı biraz daha açarak neden önemli olduğunu daha iyi anlamamız gerekir. Bu etkinlik, ilk olarak 2009 yılında dünyayı değiştirmek adına ortaya atılan ve kısa bir sürede ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından desteklenen Clinton Global Initiative gibi kilit partnerlerin desteğiyle harekete geçirilen bir fikir olarak kabul ediliyor. Bu etkinlik içerik itibariyle bir yarışma. Günümüzde dünya çapında 1000'in üzerinde üniversitede düzenleniyor ve dünyanın en büyük sosyal girişimcilik yarışması olarak değerlendiriliyor.
Yarışmaya Birleşmiş Milletler (BM) ev sahipliği yapıyor ve her sene Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen, Bill Clinton tarafından açıklanan dünyanın sorunlarını ele alan bir konu veriliyor. Üniversite öğrencilerinin, bu sorunlara yenilikçi çözümler bulurken kazanç sağlayacakları şirketler kurmaları bekleniyor.
YABANCI KONUKLARIN HEYECANI GÖZLERİNE YANSIMIŞTI
Bu sene de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Birleşmiş Milletler'in her sene belirlemiş olduğu konular dahilinde üniversite öğrencilerinin projelerini hayata geçirmek ve 1 Milyon Dolar değerindeki ödülü kazanmak için Hult Prize yerel yarışmasına ev sahipliği yapmak üzere seçiliyor. Sadece bu bile başlı başına oldukça önemli bir gelişme aslında. Daha geniş bir tanıtımın yapılması ve kent bileşenlerinin özellikle gençlerle ilişkili olan fikir kulüplerinin doğrudan ilgili olması ve sahip çıkmasını umardım. Ama buna rağmen Turizm Fakültesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen programda gençlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiğini gördüm. Açıkçası çok da etkilendim. Dr. Cansev Özdemir etkinlik başlamadan önce de bizleri etkinlik için Eskişehir'e gelen yabancı konuklarla tanıştırdı.
Yarışmanın sunumunu yapan dünyaca ünlü motivasyon konuşmacısı Sarah Khan, sosyal girişimci ve 2012 yılı dünya çapında Afrika kökenli en etkili ve ilham verici Afrikalı Kadın Ödülü sahibi Dr. Justina Mutale, Bilişim Teknolojileri Uzmanı Suneetha Iyappan Krishnaveni ile gerçekleştirdiğimiz sohbette ise yabancı konukların yaşadığı heyecanı gözlemleme imkanı buldum. Oldukça etkileyici ve önemli bulduğum bu heyecanın hem ESOGÜ hem de Eskişehir vizyonu açısından çok değerli olduğunu söylememe gerek yok diye düşünüyorum.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Sarı'nın gençlere yaptığı konuşmada oldukça değerliydi. Yaşar Hoca bu yılki yarışmanın sürdürülebilir bir gelecek yaratmak konusunda önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak gençleri teşvik etti.
Etkinlikte ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden 16 takım, fikirlerini sunarak kıyasıya bir rekabet içerisine girdi.
1 MİLYON DOLAR ESKİŞEHİR'E GELİR Mİ?
Buradan çıkan yerel kampüs içi programın birincisi, Boston, Şangay, Dubai, Toronto, San Francisco, Tunus, Londra, Mısır, Lagos, Meksika, Nairobi, Quito, Melbourne, Kuala Lumpur gibi büyük şehirlerden Amman ve Ramallah gibi daha küçük bölgesel alanlara kadar dünyanın dört bir yanındaki Hult Prize Bölgesel Yarışmalarından birine katılmaya hak kazandı. Her ev sahibi şehirden bir kazanan ekip daha sonra proje tasarımları ve yeni sosyal iş kurma düzenlemeleri yaparken mentorluk, danışmanlık ve stratejik planlama konularında yaz döneminde hızlandırıcı bir eğitim alacak ve New York'ta gerçekleşecek olan finalde ise dünyanın en önemli sorunlardan birini çözmek için en radikal fikri geliştirmeye çalışacak.
Başarılı öğrenci ekibine ise başlangıç fonu olarak Birleşmiş Milletler tarafından 1 Milyon dolar ödül verilecek. İster misiniz bu ödül ESOGÜ grubuna gelsin? Ödül Eskişehir'e gelse de gelmese de böyle bir etkinliğin yerel ayağının kentimizde düzenlenmesi büyük bir vizyon açılımıdır. ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Sarı başta olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum. Bu vesileyle de üniversite vizyonuna küçük bir katkı sunmak adına umuyorum, bu tip vizyoner etkinlikler tüm kente anlatılacak şekilde daha gür şekilde anlatılma imkanı bulur. Ne kadar iyi anlatılırsa geniş kitlelerin duyma ve sahip çıkma olanağı daha çok olacaktır.