DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Dünya Çiftçiler Gününü geride bıraktık. Bıraktık ama 'Köylü milletin efendisidir' diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, önemini 95 yıl önce çizdiği çiftçi ve üreticilerimizin bugünün Türkiye'sinde içinde bulunduğu durum herkesin malumudur. Borç batağında yüzen, traktörüne haciz gelen, toprağını ekip biçemeyen ve ürettiği ile geçimini sağlayamayan tablo içindeki çiftçilerimiz için dün Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaya çalışıldı.
Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle neredeyse bitme noktasına gelen, en kolay yetiştirilen tarımsal ürünleri bile ithal eden, kendi üreticisini ve çiftçisini üvey evlat olarak gören bir siyasi zihniyetin ortaya koyduğu yanlış politikaların bedelini bugün önce çiftçilerimiz sonra da bütün bir halk olarak herkes ödüyor.
Traktörüne mazot dahi alamayan çiftçilerin yüzüne bakarak alay edercesine 'tarımda çağ atladık' diyen siyasetçilerin uyguladığı politikaların sonucunda tarımda üretici fiyat endeksinin (ÜFE) %30 arttığı daha geçtiğimiz gün açıklandı.
Yani bir çiftçi 100 liraya ürettiği bir ürünü bu zihniyet yüzünden artık 130 liraya üretir duruma geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre
Çiftçilerin kullandığı %21 A.S. (Amonyum sülfat) yüzde 43
ÜRE gübrenin ton fiyatı yüzde 44
DAP gübrenin fiyatı yüzde 55
20.20.0 gübrenin ton fiyatı yüzde 45 artmış durumda.

Et ve Süt Kurumu'nun verilerine göre besi yeminin fiyatı yüzde 31 artarken, süt yemindeki fiyat artışı yüzde 41'i aşıyor.
Yemlik buğday fiyatı yüzde 26 artarken, mısırın fiyatı yüzde 24,8 arttı.
Buğdaydan mısıra domatesten zeytine kadar farklı meyve, sebze ve hububat ürünlerinde kullanılan farklı zirai ilaçların son 1 yıldaki fiyatları yüzde 45 ila yüzde 95 arasında arttı.

Tüm bunlara rağmen başta Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ile Tepebaşı ve Odunpazarı Belediye Başkanlarımız Ahmet Ataç ve Kazım Kurt'un ortaya koyduğu kırsal kalkınma ve destekleme projeleri tüm hızıyla sürüyor.
BÜYÜKERŞEN ÇİFTÇİLERİ UNUTMADI
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ilk yaptığı şey Sarıcakaya bölgesinde kekik yetiştiriciliğine dönülmek olmuştu.

Onun dışında Sarıcakaya ipekböcekçiliğinin merkeziydi yıllar önce. Bunun için de dut fidanına ihtiyaç vardı. Geçen yıl 75 bin, bu yıl da 90 bin civarında dut fidesi dağıtıldı, dağıtılıyor.

En son belediye meclisinde tarımsal kalkınma kooperatifiyle birlikte Bozan'da manda yetiştiriciliği kabul edildi. Oraya 50 tane damızlık manda verildi ve şimdi o mandaların hepsi doğum yapıyor, manda sayısı 98'e çıkacak.

Çok yakında bazı ilçelerde damızlık koç ve keçi dağıtımı gerçekleştirilecek.

Mihalıççık'ta yetiştirilen meyvelerin daha iyi paraya satılabilmesi için orada bir Meyve Kurutma Tesisi'nin kurulmasına başlanıldı.
Tepebaşı Belediyesi çilek, Büyükşehir Belediyesi de lavanta fidesi dağıtmaya başladı.

31 Mart seçimleri öncesinde de Büyükerşen kırsal projelerini açıklamıştı. Neydi bunlar?