Himmet Yanık yazdı.

Çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek anlamlarına gelen dua; insanın bütün benliğiyle Allah'a yönelerek maddi ve manevi istek ve taleplerini Allah'a arz etmesi demektir. Duanın ana gayesi insanın Allah'a halini arz etmesi ve ona niyazda bulunması olduğuna göre dua; Allah ile kul arasında bir tür diyalog anlamını taşımaktadır. Bir başka deyişle dua sınırlı, sonlu ve aciz olan varlığın, sınırsız ve sonsuz kudret ve kuvvet sahibi ile kurduğu bir köprüdür. Yüce Allah Kur'an'ı Kerim'de şöyle ifade etmemizi bize buyurmaktadır. 'Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız (Ey Allah!)'(1) Başka bir ayeti kerimede ise sadece kendisine nasıl dua edeceğimizi bize öğretecek köprüyle kurulan bağı, gönülle kurulan muhabbetin duaya yansımasını göstermektedir. 'Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah'tan yardım isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir.'(2) Sabır ve namaz müminin en büyük silahıdır. Nefsiyle mücadelede dua, mümini koruyan kalkandır. Kur'an'ı Kerim'de yirmi yerde dua kelimesi geçmektedir. Dua ibadet ve ta'zimle birlikte zikredilmektedir.
Dua aynı zamanda zikirdir. Dua ile zikirde yan yana anılmaktadır. 'Dua ibadetin özüdür.'(3) Dua; namazla, zikirle, ibadetle anılmasını yine Kur'an'ı Kerim'de yüce Allah şu şekilde ferman buyurmaktadır. 'Rablerinin rızasını isteyerek sabah, akşam ona yalvaranlara dua et o zayıf müminleri kovma…'(4) 'Rasûlüm! Sabah, akşam rablerine sırf onun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte sebat et. Dünya hayatının süsünü isteyerek gözlerini onlardan çevirme. Kalbini, bizi anmaktan gafil kıldığımız, kötü arzularına uymuş, işi gücü aşırılık olan kimseye boyun eğme.'(5) Allah'tan başkasına boyun eğilmeyeceği ve ondan başkasına dua edilmeyeceği vurgulanmaktadır. 'De ki: Duanız olmasa Rabbiniz size ne diye değer versin.'(6) duadan uzaklaştığımızda nefsimizde kibir, gurur ve kötü hasletler vücut bulur. Allah'tan uzaklaşarak nankörlerden oluruz.
İhlasla Allah'a yalvarıp dua edenleri yüce Allah şu şekilde açığa çıkarmaktadır. 'Dağlar gibi dalgalar onları kuşattığı zaman dini tamamen Allah'a has kılarak ihlasla O'na yalvarırlar (dua ederler) Allah onları karaya çıkararak kurtardığı vakit içlerinden bir kısmı orta yolu tutarlar. Zaten bizim ayetlerimizi ancak nankör, gaddarlar bilerek inkar ederler.'(7)
Dua gönülden, gizlice ve alçak sesle yapılmalıdır. Mübarek vakit ve yerler tercih edilmelidir. Kıbleye dönerek dua edilmelidir. Besmele çekilerek, günahlardan pişmanlık duyularak dua yapılmalıdır. Kabulüne inanılarak dua edilmelidir. Duanın neticesinde aceleci olunmamalıdır. İstek ve temenni hayırlı ise kabulü istenmelidir. Kavli duadan önce fiili dua yapılmalıdır. Talep edinilen şeyin sebeplerini yerine getirerek Allah'a hamd, peygamberine salat ve selam ederek duaya başlanmalıdır. Bütün güzel istek, hayırlı talepler içeren duaların kabulü ümidiyle cumamız mübarek olsun. Hoşçakalın.