Merhaba, Değerli Okurlar
2020 Senesini bitirdik bitirmesine de 2020'de bizi bitirdi diyebiliriz.
Zaman kelimesinin manasının günden güne azaldığı günümüzde bir de yaşadığımız olaylar çoğumuzu yordu.
Peki, 2020 senesinde neler oldu?Gelin onlara bir bakalım.

COVİD-19
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüs vakası sonrasında pandemi ilan edilip bütün dünyayı sardı.Bütün kıtalar yayılan bu hastalık bizi en çok etkileyen olay oldu.
Günlük yaşamımızı,ekonomimizi,hukukumuzu,adaletimizi,siyasetimizi…vb.
2020 Mart ayıyla birlikte sokağa çıkma yasakları geldi.
Adliyelerimiz 3 aya kadar kapandı.
Esnaflarımız, tacirlerimiz,işçilerimiz,memurlarımız kısacası hizmet sektörü ile birlikte ekonomi sektörümüz,maddi ve manevi anlamda sıkıntılı bir dönemden geçmek zorunda kaldılar ve kalmaya da devam ediyorlar.
Hastalığın bulaşma riskinin maske,mesafe ve temizliğe dikkat edilmediğinde çok kolay şekilde bulaştığını ve bu hastalığının sağlığımızı ne kadar fazla tehdit ettiğini de tecrübe edinmiş olduk.Tabi bu süreçte hastalıkla en çok savaşan,ailesinden ve evinden uzaklaşan sağlık çalışanlarımızdı.Gece gündüz demeden varıyla yoğuyla bu hastalıkla başa çıkmaya çalıştılar.Kimi doktorumuz,hemşiremiz,hasta bakıcımız bu hastalıkla uğraşırken hastalığın kötü yüzü ile karşı karşıya kalıp hayatını kaybetti.Hayatını kaybetmiş olan sağlık çalışanları başta olmak üzere bütün pandemi heyetine teşekkürü borç biliriz.
2020 yılı dediğimizde ilk akla gelen Covid-19 vakasıydı.
DEPREM
2020'ye yeni başladığımız sıralarda deprem felaketi ile karşılaştık. Ve sene boyunca da bizi ulusal anlamda fazlasıyla etkiledi.
24 Ocak'ta Elazığ'da 6,8 şiddetinde deprem meydana geldi ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Devamında 30 Ekim de İzmir depremi olmak üzere, çevre illerle birlikte 6,6 büyüklüğünde oluşan deprem faciası nedeniyle 117 kişi hayatını kaybetti.

AYASOFYA-I KEBİR CAMİİ-İ ŞERİFİ
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını 10 Temmuz'da iptal etti.86 yıl aradan sonra 24 Temmuz'da kılınan ilk cuma namazıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldı.

DOĞAL GAZ MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıda müjdeyi şu sözlerle açıkladı 'Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.'

Daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından tekrar açıklama geldi ve 320 milyar metreküp olarak bulunan rezerv 405 milyar metreküpe çıkarıldı.

Bunlar ülkemizde yaşanan ve ülkemizi etkiyen olaylardan birkaçı idi.Hukukçu kimliğimin yanında vatandaş olarak beklentilerimden birisi de adaletli ve vicdanlara uygun yargı yılı olmasıydı.Hukuk olmadan, hukuka güven olmadan,adaletli yargılama olmadan yaşantımız da her zaman aksaklıklarla boğuşmak zorunda kalırız. Bir milletin,bir devletin adaletli bir yargılaması olmaz ise o millet hiçbir zaman ileriye giden bir millet olamaz.Hukuk sosyolojisinde de belirtildiği üzere devletin siyasi,ekonomik,askeri,eğitim gibi alanlarda söz sahibi olabilmesi için tam bağımsız ve adil bir hukuk sisteminin olması gereklidir.

2020 yılında hukuku ilgilendiren durumlara değinmekte fayda var.Yeni yargı reformları kapsamında 2.yargı paketi TBMM'de kabul edilip yasalaştı.TBMM demişken 2020 yılını anlamlı yapan az sayıdaki durumlardan birisi söz konusuydu.Gazi Meclis'in 100.yaşını kutladık.Corona olmasaydı büyük kutlamalar görebilirdik belki de ama burukta olsa mutlu ve gururluyduk.Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimiz ve gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

GEÇİYORUZ 2021'E

Her sene başlangıcında yeni gelen yıldan mutluluk,huzur,saadet,sağlık diliyoruz.Hızla akan bu zamanın sürüncemesinde kaldığımız dönemde yeni sene neler getirir neler götürür bu soru muallakta.Ancak 2020 yılı kesinlikle unutmak isteyeceğimiz bir yıl idi. Maddi,manevi,ekonomik ve sağlık gibi birçok alanda bizleri zor durumda bırakan 2020, bazı konularda da bize ders vererek aramızdan ayrılıyor adeta.Hem insanlığın,hem Müslümanlığın temel değerlerinden olan TEMİZLİĞİ bir kez daha bizlere hatırlattı.
'Dünya bize ders verdi'' adeta,
Ki zaten yaratılışımız da bir ders alma evreni değil miydi?

Son sözlerimi söylerken 2021'den mutluluk,sağlık,huzur getirmesini temenni ediyorum.Hukuki özgürlüklerin,tam bağımsız yargılamanın her alanda olması temennisi ile HOŞGELDİN 2021!!!

2021 YILINDADA ÖZGÜRCE HUKUK KÖŞEMİZE BEKLERİZ…
HAFTAYA GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE
HUKUKLU GÜNLER
AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ