Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, ES TV’de yayınlanan Eskişehir’in Nabzı programında Gazeteciler Ali Baş, Murat Taşkın ve Hakkı Sağlam’ın konuğu oldu. Başkan Yüzügüllü, Sivrihisar’da 10 yıl boyunca yaptığı projeleri ve yerel seçim gündemini değerlendirdi. Sivrihisar’ın 800 yıllık tarihi eseri olan Ulu Cami’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma sürecini anlatan Yüzügüllü, “Dünya artık bu 800 yıllık Selçuklu eserini kabul etti ve Dünya Mirası Korunma Listesi’ne aldı. Bu çok onur verici. Türkiye’de 21 tane UNESCO’nun tescillediği eser var. 21’incisi gururumuz Ulu Cami’miz oldu” dedi.

GÖNÜLLERE GİRMEK ONUR VERİCİ

AK Parti kulislerinde ve İl Başkanlığı tarafından yapılan anketlerde Odunpazarı Belediye Başkan Aday Adayı olarak yer almasının gurur verici olduğunu söyleyen Yüzügüllü, “Böyle gönüllere girmek güzel bir şey. Vatandaşımızın bizi bu şekilde girmesi, gönüllerinde bu yerde görmek istemeleri bizi onurlandırıyor. Biz şu an işimize bakıyoruz, işimizi yapıyoruz. Şu an Sivrihisar Belediye Başkanıyız ve Sivrihisar’ımız için çalışmaya devam ediyoruz. Ama hayat ne getirir, nasibimizde ne var bilemeyiz” şeklinde konuştu.

TÜM TÜRKİYE ARTIK BİZİ TANIYOR

Sivrihisar’ın son 10 yıldaki turizm atağının aşamalarını anlatan Yüzügüllü, “Sivrihisar aslında coğrafi bakımdan eşi benzeri bulunmaz bir yer. Nasreddin Hoca’mızın da dediği gibi dünyanın merkezi. Türkiye’nin neresinde olursanız olun ulaşımı olan bir yer. Ankara’nın Akdeniz’e, Ege’ye açılan kapısı Sivrihisar. Sivrihisar’ı bilen vardı, içine giren yoktu. En büyük sıkıntı buradaydı. 2014’te göreve geldikten sonra ekip arkadaşlarımızla beraber oturduk ve bir yol haritası çizdik. ‘İnsanları nasıl Sivrihisar’da ağırlarız’ diye düşündük. Ekibimle beraber projeler hazırladık, Bakanlıklara sunduk. Yukarıdaki devlet büyüklerimizin de bize vermiş olduğu tevazu ile bu yatırımları alabildik. Çok şükür bugün Sivrihisar olması gerektiği yere geldi. Turizmle anılan, Türkiye’nin gülen yüzü oldu. Bugün Türkiye’nin her yerinden misafir ağırlıyoruz. Bugün Türkiye Sivrihisar’ı biliyor ve tanıyor” dedi.

SAĞLAM PROJELERE KAYNAK BULUNUYOR

Sivrihisar’da hayata geçirilen projelerde maddi kaynağı nereden bulduklarını açıklayan Yüzügüllü, “Bu Sivrihisar Belediyesi’nin altından kalkacağı bir iş değil. Dediğim gibi, biz projeler hazırlayıp Bakanlıklara sunuyoruz. Biz Çevre Bakanlığından, Turizm Bakanlığından faydalandık. Bazı şeyler ikili ilişkilerle daha kolay çözülüyor. Bir de elinizde sağlam projeler olursa Bakanlıklarımız ona daha sıcak bakıyor. Bugün Sivrihisar yapılan projelerin eserinde oluşan bir şehir. Biz Sivrihisar’ı sil baştan yaptık. Sivrihisar’ın 3 bin yıllık tarihi var. Biz bu tarihi 5 yılda komple elden geçirdik ve yeniledik” ifadelerini kullandı.

FESTİVALLER GELECEK İÇİN YATIRIMDIR

Hamid Yüzügüllü,  Dövme Sucuk Festivali gibi festivallere Sivrihisarlıların ve esnafın da önemli katkılar sağladığını söyledi. Festivallerin Sivrihisar’ı bambaşka bir havaya bürüdüğünü ifade eden Yüzügüllü, bu tip festivaller için Bakanlıklardan da destek aldıklarının altını çizdi. Festivale ayrılan bütçe ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Yüzügüllü, “Sivrihisar’ın sucuğu yıllardır var ve kimse bilmiyordu. Bazı şeylerin PR’ını yapmak zorundasınız. Bazen harcamazsanız gelir olmaz. Bu bir ilçenin geleceği için yatırımdır. Burada şahsım adına bir şey yapmıyorum. Gelen benim şahsıma gelmiyor. Sivrihisar’a, Sivrihisar halkına geliyor. Bugün biz o festivalleri yapmasaydık o sanatçıları oraya getirmeseydik tanıtım nasıl olacaktı. Türkiye’nin her fuarına gittik biz. Bugün o yaptıklarımızın meyvesini yiyor Sivrihisar. Bazı insanlara göre fuzuli masraf gözüküyor ama bunu yapmazsanız olmuyor. 10 yıl öncesi Sivrihisar bitmiş bir Sivrihisar’dı. Bugün Türkiye’nin göz bebeği, dünyanın merkezi oldu” diye konuştu.

 SİVRİHİSARLILAR İLÇEYİ SAHİPLENDİ

Eskişehir’de yaşayan Sivrihisarlıların son dönemde memleketine daha çok bağlandığını vurgulayan Yüzügüllü, “Biz Sivrihisar olarak maalesef kopmuştuk birbirimizden. Sivrihisar yeniden ayağa kalkınca herkes memleketine sarılmaya başladı. ‘nasıl katkıda bulunuruz’ diye. Şu an Sivrihisarlı olan evi varsa evine, toprağı olan varsa toprağına sahip çıkıyor. Artık herkes sahiplendi. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Biz geçmişimize sahip çıkalım ki geleceğimiz olsun. Tabii ki geçmişimizdeki değerleri de geleceğimize en iyi şekilde aktarmak için uğraşıyoruz. Bizler de gelip geçiciyiz. Gün gelecek, koltuğu birilerine devredeceğiz, bu dünyadan gideceğiz ama değerlerimiz kalıcı” açıklamasını yaptı.

Bursa'da eski iş yerinden 30 bin TL çaldı! Bursa'da eski iş yerinden 30 bin TL çaldı!

GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYORUZ

Sivrihisar’ın kaybolmaya yüz tutmuş birçok değerini gün yüzüne çıkararak tescillediklerini kaydeden Yüzügüllü, “Biz ‘Sivrihisar’ın neyi varmış’ diye Osmanlı salnamelerinde araştırıyoruz. Geçmişteki değerlerimizi kayıt altına alıp tescilliyoruz. Bugün Sivrihisarı’mızın sucuğu, bamya çorbası, kelem dolması, incili küpesi bir değer.  Türkiye’de herkes bilir, bir Trabzon cebesi var bir Sivrihisar cebesi var. Kaybolmaya başlamıştı. Biz belediyenin bünyesi altında kurslar açtık ve bunu kadınlarımız bugün dokuyor. Biz geçmişte ne kadar değerimiz varsa bunu en iyi şekilde geleceğe taşımak için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ VEKİLLERLE ARAMIZ İYİ

AK Parti’de milletvekili seçilen eski Bakanlar Fatih Dönmez ve Ayşen Gürcan’la diyaloglarının iyi olduğunu dile getiren Yüzügüllü, “Sonuçta aynı yolda yürüyoruz. Aynı kaderi paylaşıyoruz. Hepimiz memleketimiz için 'neyi yaparız neyin daha iyisini yaparız' diye uğraşıyoruz. Zaten bazı şeyler insanların arkasında destek olmasa bir şey olmaz. Biz de dediğimiz gibi burada vekillerimizle, il başkanımızla, yönetimle beraber el ele verdik. Bu memlekete nasıl daha iyi hizmet edilir, bu halka nasıl daha iyi yaşantı sağlanır onun peşinde uğraşıyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok çok şükür” dedi.

FİKİR BİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUM

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le de aralarının iyi olduğunu söyleyen Yüzügüllü, “Bizim aramız iyi. İyi olmayacak bir şey yok. Biz hizmet edildikten sonra her zaman herkesin yanındayız. Biz kitleleri temsil ediyoruz. Ben meclise gittiğim zaman Hamid Yüzügüllü olarak gitmiyorum. Ben Sivrihisar Belediye Başkanı olarak oradayım. Ben orada 20 bin kişinin hakkını savunmak zorundayım. Kimse bana ‘sen kendin için bir şey istiyorsun’ diyemez. Biz orada bir şey yapılmasını istiyorsak Sivrihisar’ımız için Eskişehir’imiz için güzel bir şey olsun istiyoruz. Bazı şeyler aynı fikirde olmaz. Ben her zaman akıl akıldan üstündür derim. Bir şeyler yapılıyorsa paylaşılacak. Etraftan fikirler alınacak. Kimse dört dörtlük bir insan değil. Herkesin bakış açısı farklı. Belki benim görmediğim noktada da diğer arkadaşlarımız görüyor. 10 yıldır belediye başkanıyım 10 yıldır bütün meclis kararlarımız oy birliği ile alınmıştır. Hiçbir zaman oy çokluğuyla aldığımız bir karar yoktur. Bizim diğer partilerden de meclisimizde arkadaşlarımız var ama seçim bitmiştir ve Eskişehir’imiz için Sivrihisar’ımız için ne yapmamız gerekir konusunda fikir birliği içerisinde yaparız” diye konuştu.

ODUNPAZARI’NDA İLERLEME DURDU

Odunpazarı’nın ilerlemesinin durduğunu söyleyen Yüzügüllü, “Odunpazarı turizmle çok güzel bir yere geldi ama şu anda esnafın bayağı bir sıkıntıları var. Odunpazarı'nda şu anda ilerleme durmuş görüyorum ben turizmde. Yıllar önce memnun olan esnafımız maalesef sıkıntıdalar. Kalıcı ve sürdürülebilir bir hale getiremezseniz yaptığınız işinizin hiçbir faydası yoktur” şeklinde konuştu.

300’DEN FAZLA DAİRE YAPILACAK

İlerleyen süreçte TOKİ 2. etabının başlayacağını ifade eden Yüzügüllü, “209 konut yaptık biz. 2. etabı da gelmişti ama o sıralar üzücü bir durum yaşadık. Depremden dolayı TOKİ'ler şu an deprem bölgesini yapıyor. Tabii ki ikinci etabımız da var. Yine 300'ün üzerinde daire yapılacak” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’DE İLKLERDEN BİRİ

İlçede yapılan yeniliklerden ve restorasyon çalışmalarından bahseden Yüzügüllü, “Biz heykel müzesini kendimiz kurduk. Sivrihisar’ımızın bağrında yetişmiş Metin Yurdanur heykeltraşımız var. Onun tüm dünyaya yapmış olduğu heykeller var orada. Sağ olsun bizlere bağışladı, biz de dizaynını yaptık. Şu an orası sergi alanı olarak kullanılıyor. Biraz restorasyonda sıkıntılar oldu. İnşallah onları da düzelteceğiz. İstanbul'dan her yıl 2-3 otobüs Ermeniler geliyor orada ayin yapıp gidiyorlar. Biz atalarımızdan gördük, herkesin dini kendinedir. Kilise orada aşağıda Ulu Cami var. Gavur hamamı dediğimiz eski bir hamam var 300 yıllık bir hamam. Onu da inşallah hayata geçireceğiz. Projeleri hazır ödemeyi hazırladığımız zaman onu da hayata geçireceğiz. Bütün tarihi yerlerimizi sitemize girip dijital ortamda canlı görebiliyor. Sivrihisar'a gelmeden Sivrihisar'ın tarihini, geçmişini ve değerlerini görebiliyorlar. Türkiye'de ilklerden biri bu” ifadelerini kullandı.

VEFA BORCUMUZU ÖDÜYORUZ

Sivrihisar’a vefa borcu olduğunu ve bunu ödemek için çalıştığını kaydeden Yüzügüllü, “Bizim Sivrihisar'la hiçbir zaman gönül bağımız bitmez. Sivrihisar'a vefa borcumuzu ödüyoruz. Bizi ticarette de marketle başlayıp ticarette şu an belli bir konuma getirdi. Bizi buraya getiren Sivrihisar halkıdır. Geçmişimizi unutacak insanlar değil. Herkesi bir araya getirmek lazım biz bunu yaptık Sivrihisar'da. Birbirini unutmuş Sivrihisarlıları bir araya getirdik. Biz seçim bittiğinde rozetimizi çıkarıyoruz ve herkesi kucaklıyoruz” diye belirtti.

POLATLI’YA BAĞLANAMAZ

Sivrihisar’ın Polatlı’ya bağlanma durumu hakkında açıklama yapan Yüzügüllü, “Sivrihisar'ın Polatlı’ya bağlanma gibi bir seçeneği yok. Belki ileride Polatlı Sivrihisar'a bağlanabilir” dedi.

M.ANIL AKSOY

Editör: Tuğçe Kaş