Eskişehir Valiliği himayesinde, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde düzenlenen bir programla değerlendirildi. Programa Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, eşi Hülya Aksoy, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici ve sağlık çalışanları katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından, İl Sağlık Müdürlüğü personeli proje ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bir bilgilendirme sunumu yaptı. Projenin bir yılda ulaştığı noktaların detaylı bir şekilde ele alındığı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Programda konuşma yapan Vali Aksoy, proje çalışmaları kapsamında, 24 Ekim 2023 tarihinde başlatılan Eskişehir Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin iki yıl içinde ilimizdeki 15-69 yaş arası tüm kadın nüfusuna ulaşmayı hedeflediğini aktardı. Aksoy, “Projemizin amacı, kadınlarımızı daha duyarlı ve bilinçli hale getirmek, karşılaşabilecekleri sağlık sorunları hakkında bilgili bir noktaya taşıyabilmektir. Özellikle meme kanseri gibi önemli sağlık sorunlarına karşı erken teşhisin önemi büyüktür. Projemizin ilk çıkış noktası ile erken teşhis noktasında bilinçlendirme sağlayabilmektir. Projemiz, erken teşhis sayesinde bir kişiye bile yardımcı olabilirse, amacımıza ulaşmış sayılırız. Eğitim çalışmalarımızda kadınlarımızı, normal doğumun ve anne sütünün önemi, kadına yönelik şiddet ve farklı türde bağımlılıklarla mücadele konularında da bilinçlendirmeyi hedefledik. Bu projede, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerimiz, kaymakamlarımız, sağlık çalışanlarımız ve değerli eşim proje koordinatörü olarak önemli roller üstlenmiştir. Kadınlarımızın ayağına giderek bu eğitimleri sunan tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca, proje kapsamında sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri, siyasi partilerin kadın kolları ve birçok kurum ve kuruluşun destekleriyle toplumsal farkındalık yaratılmıştır. Kadınlara yönelik eğitimler sadece salonlarda değil, kırsal kesimlerde de, yani kadınlarımızın olduğu her yerde veriliyor. Arkadaşlarımız tarım yapılan köylerde dahi bu çalışmalar için bizzat yerinde bulunarak farkındalığı artırıyor ve topluma katkı sağlıyorlar. Bu çalışmaları kırsala taşıyarak toplumumuzda geniş bir farkındalık oluşturmuş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi. Aksoy ayrıca, organ bağışı noktasında da toplumsal duyarlılık yaratmak istediklerini de ifade etti.

"KADIN EĞİTİMİ VE OKULLAŞMA KONUSUNDA ÇOK YOL KAT ETTİK"

1 Kasım Cuma Eskişehir'de güncel altın fiyatları 1 Kasım Cuma Eskişehir'de güncel altın fiyatları

AK Parti iktidarıyla birlikte kadınlar için pek çok alanda sağlanan gelişmeleri dile getiren AK Parti Milletvekili Ayşen Gürcan, İl Sağlık Müdürü’ne bazı önerilerde bulundu. Gürcan, “Türkiye’ye örnek teşkil eden bu projeye katkı sağlayan herkesi yürekten kutluyorum. Bizler güçlü kadın güçlü aile düşüncesiyle geleceğe bakıyoruz. İktidara geldiğimizde, kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki yeri maalesef daha gerilerdeydi. Ancak son yıllarda kadınlarımızın haklarına sahip çıkabildikleri, emek ve becerileriyle hayatın her alanında yer alabildikleri bir dönem yaşıyoruz. Kadınlarımızın en az bir eğitim seviyesini tamamlayanlarının oranını yüzde 70’lerden yüzde 90’lara çıkardık. Hem çalışan, hem de ailesine emek veren kadınlarımızın yanında olduk. Çalışma hayatındaki kadın oranı yüzde 20’lerden yüzde 39’lara yükseldi. Kadın eğitimi ve okullaşma konusunda çok yol kat ettik. Kadınların eğitimi; bireyin, ailenin ve toplumun aydınlanması için çok kıymetli ancak 2006 yılında bir araştırma yaptık, özellikle okuryazar olmayan ailelerde huzur, iletişim becerileri ve şiddet gibi faktörleri ele aldık. Araştırma sonucunda en mutlu ailelerin eğitimli erkeklerin yer aldığı aileler olduğunu gözlemledik. Sonuç olarak, kadınların eğitimi çok önemli olsa da, özellikle aile yapısında erkeklerin de bu süreçlere dahil edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum ve öneriyorum ki erkekler bu süreçlerin bir parçası olsun. Bu sayede kadınların karşılaştıkları birçok sorun daha sağlıklı çözülecektir. Bu proje kapsamında, eşleriyle gelen erkeklerin de eğitilmesini öneriyorum. Bu sürecin ne olduğunu, neler beklediğimizi, bu taramaların ve eğitimlerin nasıl fayda sağlayacağını açıkça anlatmamız gerektiğine inanıyorum. Böylelikle, projeden daha iyi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

HPV AŞILARININ ÖNEMİNDEN BAHSEDİLDİ

Eskişehir’in gerçekleştirilen proje ile tarama oranlarının OECD ortalamasını yakaladığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici, gezici tarama araçları ile de önemli bir başarı elde ettiklerini ifade etti. Bildirici, “Bu hastalıklar, erken tanı aldığında tamamen ortadan kaldırılabilen ve tedavi edilebilen türler. Bu proje sayesinde iki önemli duruma sahip olduk. Eskişehir özelinde konuşmak gerekirse, birincisi, birçok kadınımız bu proje sayesinde taramadan geçti. Arkadaşlarım kesin rakamları vermedi ancak yaklaşık 50 bin kadınımız meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri açısından tarandı. 2023 yılıyla kıyaslandığında, meme kanseri taramalarında yüzde 8, rahim ağzı kanseri taramalarında yüzde yirmi sekiz, kolon kanseri taramalarında ise yüzde 13 oranında artış sağlandı. Bu, oldukça önemli bir başarıdır. Elimizdeki veriler gösteriyor ki Türkiye’de tarama oranları OECD ortalamalarının altında seyrediyor; OECD ortalaması yüzde 50 civarındayken Türkiye genelinde tarama oranları yüzde 20’lerde. Ancak Sayın Valimizin başlattığı bu proje sayesinde, Eskişehir bu oranları aşarak OECD ortalamalarını yakaladı. Hatta bazı kanser türlerinde OECD ortalamalarının üstüne çıktı. Bu son derece kıymetli bir gelişme. Eskişehir’de 3 adet Sağlıklı Hayat Merkezimiz bulunuyor ve bu yılın sonunda bu sayıyı 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. 2025 yılının ortasında ise toplam 6 Sağlıklı Hayat Merkezine ulaşacağız. Bu sayede, kanser taramalarını ve diğer sağlık hizmetlerini toplumun her kesimine, adeta evlere kadar ulaştırmış olacağız. Gezici tarama aracımız sayesinde de yaklaşık bin 500, bin 600 kadının mamografisini, bulundukları mahallelerde, evlerinin önünde çekebildik. Eskiden bazı tetkiklerin Ankara veya diğer merkezlere gönderilmesi gerekiyordu; örneğin, günlük yaklaşık 600 adet HPV örneği dış merkezlerde analiz ediliyordu. Ancak artık ilimizdeki Halk Sağlığı Laboratuvarı sayesinde HPV testlerini de burada yapabiliyoruz. Bu, özellikle son dönemde gündeme gelen HPV aşıları ve tarama programlarıyla kanserin en önemli nedenlerinden birini önlemek adına büyük bir adım. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum; bu çalışmaların toplum sağlığı açısından çok kıymetli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Aksoy, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan ve Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah tarafından proje kapsamında emek veren sağlık çalışanlarımıza teşekkür belgesi verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ