Türkoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.
Zarar Bazı Ürünlerde %100’e Ulaştı
Don felaketinin, başta meyve bahçeleri olmak üzere tarımsal üretimi derinden etkilediğini belirten Milletvekili Türkoğlu, bazı ürünlerde zarar oranının %100, bazı ürünlerde ise %80-90 seviyelerine ulaştığını söyledi. Sadece İznik genelindeki toplam maddi kaybın yaklaşık 1 milyar TL düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.
Çiftçinin Üretim Maliyeti Katlandı
Don afetinin ürün kaybıyla sınırlı kalmadığını vurgulayan Türkoğlu, “Gübre, ilaç, budama ve bakım gibi temel girdi maliyetleri zaten çiftçiyi zorlarken, ürün alamayan üretici şu an tam anlamıyla perperişan durumda. Bu şartlarda devlet desteği olmaksızın bu yükün altından kalkmak **imkânsız hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Borçlar Ertelenecek mi?
Meclis’e sunduğu önergesinde 10 ayrı soru yönelten Türkoğlu, özellikle don felaketi nedeniyle ürün alamayacak üreticilerin;
-
Tarım kredilerinin,
-
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının
ertelenip ertelenmeyeceğini sordu. Erteleme olacaksa, bunun süresi ve kapsamının ne olacağı konularında netlik talep etti.
TARSİM Üzerinden Hasar Tespiti Var mı?
Türkoğlu’nun soru önergesinde dikkat çektiği bir diğer konu ise Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üzerinden zarar gören çiftçiler için hasar tespiti ve ödeme süreci oldu. Milletvekili, TARSİM’in bu konuda herhangi bir çalışma başlatıp başlatmadığını ve mağdur üreticilerin zararlarının karşılanıp karşılanmayacağını sordu.
“Acil Destek Şart”
Milletvekili Türkoğlu, yaşanan afetin çiftçiyi yalnızca ekonomik değil, psikolojik olarak da derinden etkilediğini belirterek, devletin ivedilikle devreye girmesi gerektiğini söyledi. “Bu mağduriyet sadece çiftçinin değil, gıda zincirinin tamamını etkiler. O yüzden hızlı ve adil bir çözüm gerekiyor” diyerek çağrısını yineledi.