Türkiye'de Mart ve Nisan aylarında yaşanan ve son 3 gün içerisinde artan ani sıcaklık düşüşleri 36 ilde çiftçiyi zirain don ile karşı karşıya bıraktı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık’ sözleriyle nitelendirdiği bu gelişme Eskişehir’i de önemli ölçüde etkiledi. Don, kentin neredeyse tamamını etkisi altına alırken Mihalıççık ise durumdan en çok etkilenen ilçe oldu. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, kentimizde en çok etkilenen ilin Mihalıççık olduğunu ifade etti.
"ÜRÜNLER CİDDİ ZARAR GÖRDÜ"
Don olayının meyve sebze maliyetlerini önemli ölçüde artıracağını ifade eden Çelikoğlu, yaşana gelişmeyi bir ‘felaket’ olarak değerlendirdi. Çelikoğlu, “ Eskişehir genelinde, hatta Türkiye’nin hemen her yerinde güzel yağışlar oldu. Bu da özellikle kıraç alanlarda arpa ve buğday eken çiftçileri oldukça rahatlattı. Ancak hemen ardından gelen don olayı, ne yazık ki büyük zararlara yol açtı. Bu, Türkiye tarihinin en büyük don felaketlerinden biri. Kışın daha sert soğuklar olurdu ama o dönemde ağaçlar henüz uyanmamış, yazlık mahsuller henüz çıkmamış olurdu. Şimdi ise bitkiler uyanmış, mahsuller çıkmış durumda olduğu için büyük bir zarar yaşandı. 36 il bu felaketten etkilendi. Eskişehir’de ise özellikle kiraz üretiminin yoğun olduğu Mihalıççık bölgesi ciddi zarar gördü. Bu sabah Mihalıççık Ziraat Odası Başkanı’yla yaptığımız görüşmede donun kirazlara yüzde 80 oranında zarar verdiği bilgisi paylaşıldı. Kirazlar neredeyse tamamen yok oldu. Bu sene Türkiye açısından zor bir yıl olacak. Özellikle meyveler çok yüksek maliyetlerle tüketicinin eline ulaşacak. Erken ekilen mısırlar, pancarlar, soğanlar da ciddi zarar gördü. Soğanlarda yüzde 60-70 oranında zarar var. Arpa ve buğdayda bile sıkıntı yaşanıyor. Belki kendilerini toparlarlar ama yine de verim kaybı olacak” açıklamalarında bulundu.
"HER YIL BU OLAYLARLA KARŞILAŞMAK KAÇINILMAZ"
Tarım ve orman Bakanlığı tarafından yapılan ‘önlem alın’ uyarılarının büyük üretimler gerçekleştiren çiftçi için mümkün olmadığını dile getiren Çelikoğlu, yaşanan olayların doğanın uyarısı olduğunu belirtti. Çelikoğlu, “Bu tamamen doğa olayı. Belki birkaç dönüm arazisi olan çiftçiler küçük tedbirler alabilir ama büyük çaplı üretim yapan çiftçilerin önlem alma şansı yok. Bu tamamen doğanın bize verdiği bir uyarı. Çünkü doğayla çok oynadık, iklimleri değiştirdik. Bunun bedelini ödüyoruz. Bu gece yine bir don riski var. Artık mevsimler kaydı. Doğanın dengesi bozuldu. Ormanlara, dağlara yapılan müdahaleler, iklimi etkileyen tüm insan faaliyetleri bu durumu yarattı. Bundan sonra her yıl bu tür olaylarla karşılaşmamız kaçınılmaz gibi görünüyor” diye konuştu.