Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) 'nin, özellikle bebekler ve küçük çocuklar arasında yaygın bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu belirten Dr. Yılmaz, enfeksiyonun genellikle üst solunum yolu belirtileriyle başladığını ancak daha ciddi vakalarda bronşiyolit ve zatürreye yol açabileceğini vurguladı.
Dr. Yılmaz, "RSV, çocuklar arasında en yaygın solunum yolu enfeksiyonlarından biridir ve hemen hemen her çocuk ilk iki yıl içinde en az bir kez bu virüse yakalanır. Özellikle bir yaş altındaki bebeklerde, bronşiyolit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden biridir," dedi.
Özellikle Risk Altındaki Gruplar
Dr. Yılmaz, RSV’nin prematüre doğmuş bebekler, kalp hastalığı veya bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar için daha tehlikeli olduğunu belirtti. Bu çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebilir ve hastaneye yatış gerekebilir. Bunun yanı sıra, sağlıklı çocuklarda da beslenme bozukluğu, oksijen seviyesinin düşmesi veya solunum zorluğu gibi durumlar yaşanırsa, hastaneye yatırılmaları gerektiğini belirtti.
Virüs Bulaştığı Yüzeyde Saatlerce Kalabilir
RSV'nin bulaşma yollarına dikkat çeken Dr. Yılmaz, "Virüs, öksürme, hapşırma ve nefes alışverişi ile insandan insana geçebilir. Ayrıca, enfekte olmuş kişinin salyası ve burun akıntısı da virüsün yayılmasında etkili olur. El yıkama, maske kullanımı ve hijyen önlemlerine dikkat edilmesi çok önemlidir. Virüs, bulaştığı yüzeylerde saatlerce canlı kalabilir" ifadelerini kullandı.
RSV için Şu Anda Aşı Yok
Dr. Yılmaz, RSV için henüz rutin bir aşı bulunmadığını belirtirken, prematüre bebekler ve doğuştan kalp hastalığı olan bebeklere yönelik koruyucu tedavi olarak antikor tedavisinin kullanıldığını söyledi. Bu tedavi, risk altındaki bebeklere Ekim-Mart ayları arasında uygulanarak, enfeksiyonların ciddi boyutlara ulaşmasını engelliyor.
Tedavi Yöntemleri ve Antibiyotik Kullanımı
RSV enfeksiyonunun tedavisinin genellikle destekleyici olduğunu belirten Dr. Yılmaz, "Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotiğe gerek yoktur. Ancak, RSV sonrası ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişirse, antibiyotik tedavisi gerekebilir" dedi.
Ailelerin, RSV enfeksiyonunun erken teşhis ve tedaviyle çocuklarını sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatmalarını sağlayabileceklerini belirten Dr. Yılmaz, hijyen kurallarına titizlikle uyulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.