Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu, Kaymaz Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin inşa etmeye devam ettiği 3. Atık Maden Depolama Tesisi projesine dair endişelerini dile getirdi. Platform, mahkeme kararlarına rağmen projenin uygulanmaya devam edilmesini protesto etti. Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik de katılarak projeye karşı tepkisini gösterdi.
"İNSANLARIN YAŞAMLARININ YOK SAYILDIĞI ORTADA"
Platform adına konuşan Filiz Fatma Özkoç, projenin devam etmesini eleştirdi. Platformu adına konuşan Filiz Fatma Özkoç, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu proje ile 490 km uzaklıktaki Çanakkale’den 2 milyon 700 bin ton cevherin, günde 149 kamyon ile Eskişehir Kaymaz Mahallesine taşınarak zenginleştirilmesi planlanıyordu. Bu madencilik katliamı uğruna 5 milyon 500 bin metreküp kapasiteyle planlanan üçüncü zehir atık barajı 10 yılda dolacağından, dördüncü, beşinci ve devamı atık depoları yapılacak, on milyonlarca metreküp zehirli ve rehabilitasyonu teknik olarak mümkün olmayan zehirli atık, bölgenin doğasını tamamen yok edecek, tarım topraklarını, meraları kullanılmaz, bölgeyi yaşanmaz hale getirecekti. 490 km uzakta çıkarılan madenin her gün 149 kamyonla Kaymaz’a taşınıp işleneceği ve zehirli atıkların burada depolanacağı göz önüne alınırsa bu projenin aslında bütün Kaymaz’ın bir şirkete maden çöplüğü olarak tahsis edilmesi projesi olduğu açıktı. Kaymaz Mahallesinde yılda 60-70 kişinin kanserden yaşamını yitirdiği ve kanser vakalarındaki artışın Kaymaz’daki altın madenciliği döneminde bu sayılara ulaştığı dikkate alındığında, madenci şirketin kar hırsının bırakın doğal hayatı bölgede yaşayan insanların yaşamlarını dahi yok saydığı ortadaydı” diye konuştu.
"NEDEN MÜHÜRLENMEMİŞ VE DENETLENMEMİŞTİR?"
Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen projeye ilişkin çalışmaların devam ettiğine dair şikayetler aldıklarını belirten Özkoç, “3. Atık Depolama Tesisinin inşa edilmesine kimler neden izin vermiştir? Yürütmeyi durdurma ve devamında iptal kararına karşın bu atık depolama tesisinin inşası Mahkeme kararını uygulamakla yükümlü idari yetkililer tarafından neden mühürlenmemiş ve denetlenmemiştir? Bu konuda yetkili makamları derhal göreve ve halka açıklama yapmaya davet ediyoruz. Mahkeme kararı ile yürütmesi durdurulmuş olan projenin, karara aykırı şekilde uygulanmakta olup olmadığı denetlenmeli, ihlal söz konusu ise sorumlular hakkında yasal işlemler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.