Eskişehir’in Alpu Ağaçhisar Köyü’nde 10 yıldır arıcılık yapan Hakkı İşçi, elde ettikleri balların kalite olarak Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu ve bu başarıyı uluslararası arenada kanıtladıklarını belirtti. Uluslararası Arıcılık Kongresi tarafından düzenlenen bal yarışmasında, ‘çam balı’ kategorisinde ‘salgı balı’ olarak 1’inci olmanın gururunu yaşayan İşçi, bu başarıyı Eskişehir’in önemli değerini marka haline getirmek için bir fırsat olarak görüyor.
Arıcılığa 5 dönüm arazisinde 7 kovanla başlayan Hakkı İşçi, mesleğe başlangıcını hobi olarak yapmış olsa da zamanla bu işin şehre önemli bir değer kattığını vurguladı. İşçi, "Başlangıçta küçük bir hobi olarak başlayan bu süreç, zaman içinde bizim için büyük bir tutku haline geldi. Şimdi elde ettiğimiz ballarla sadece kendi köyümüze değil, Eskişehir’imize de katkı sağlıyoruz. Elde ettiğimiz balın kalitesi Türkiye standartlarının oldukça üzerinde. Hedefimiz, Eskişehir’in arıcılık konusunda bir marka haline gelmesini sağlamak," dedi.
İşçi'nin arıcılığına olan tutkusunun ve bu alandaki başarısının, Eskişehir için önemli bir değer olduğunun altı çizildi.
“DEĞERLERİMİZ HEP TÜRKİYE STANDARTLARININ ÜZERİNDEYDİ”
Tarım İl Müdürlüğü ve Muğla Üniversitesi tarafından yapılan analizlerde Trükiye standartalarının üzerinde değerler elde ettiklerini ifade eden İşçi, katıldıkları bal yarışmasında ise 1’inci olduklarını dile getirdi. İşçi, “Bahar gelince arılarımı alıyorum, dağın zirvelerine götürüyorum. Orada daha endemik bitkilere ulaşmaya çalışıyorum. Tabii orada ayılara karşı elektrik çevirerek bu işi yapmaktayım bu noktada çok zorlanmaktayız ama çok kaliteli bir balımız var, bu zorlukları da onun için çekiyoruz. Balımız daha önce Tarım İl Müdürlüğü’müzde analiz ettirdik. Muğla Üniversitesi'nde analiz ettirdik. Değerlerimiz hep Türkiye standartlarının üzerindeydi. Uluslararası seviyede farklı ülkelerden gelen ballarla, farklı ülkelerden gelen iş bilir kişilerin jürileriyle seçilmiş durumda. Tabii bundan dolayı da Uluslararası Arıcılık Kongresi’nin düzenlemiş olduğu bal yarışmasına katıldık. Orada da çam balı ve salgı balları konusunda 1’incilik aldık, ödüllendirildik. Kalitemiz orada da onaylanmış oldu. Şu an bu bantta balların fiyatları 40-50 bin civarında geçiyor. Bize de yüksek teklifler var şu anda. Kilogramı 15-20 bin TL civarlarında verebiliyoruz” diye konuştu.
“50-60 KOVAN ARIMIZ VAR”
Eskişehir’e bir marka değeri katma arzusu içinde olduklarını belirten İşçi, yetkililere seslenerek destek çağrısında bulundu. İşçi, “Bu balı diğer ballardan farklı kılan şey ise; bizim bölgemizin bitki örtüsü çok çeşitli. Dağ erikleri, kuşburnu, alıç, ahlat, karamık çalıları, çam ağaçları, ardıç ağaçları, değişik diken türleri, değişik bitki çeşitleri var. Bunlar çok değerli bitkiler. Balımızın içinde hem salgı hem çiçek balı olarak ikisi de bulunmaktadır. Şu an 50-60 Kovan arımız var. Bunu 200-300 kovan seviyelerini çıkartmak istiyoruz. Eskişehir için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Bal deyince aklımıza Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Muğla bölgesi geliyor. Henüz devletten herhangi bir destek almadık ama görüşmelerimiz devam ediyor. Siyasi büyüklerimize müracaat ediyoruz. Anzer balı gibi bir marka olmak istiyoruz. ‘Ağaçhisar balı’ olarak patentimizi aldık, daha da ilerletmeyi düşünüyoruz. Eskişehir’in Çi Böreği vardı, Balaban köftesi vardı. Şimdi de ‘Ağaçhisar Balı’nı’ listeye eklemek istiyoruz. Bu noktada şehrimizin büyükleri ve iş bilir kişilerine seslenerek desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.