Eskişehir

Eskişehir’de Hakimevi açılışı gerçekleştirildi!

Eskişehir’deki Hakimevi’nin resmi açılışı, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleşti. Bakan Tunç, Hakimevi’nin önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, “Cezaevlerinde barındırılan hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılması, meslek edinmesi ve cezalarını infaz ederken çalışmalarını sağlama amacıyla önemli bir görev üstlenmektedir” dedi.

Abone Ol

Eskişehir Hakim Evi açılış töreninde konuşan Bakan Tunç, “Özel bütçesi olan bu kuruluşumuz, cezaevlerinde barındırılan hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılması, meslek edinmesi ve cezalarını infaz ederken çalışmalarını sağlama amacıyla önemli bir görev üstlenmektedir. Bu süreçte hükümlüler hem kendi ekonomilerine katkı sağlamakta hem de ürettikleri ürünlerle ülke ekonomisine destek olmaktadırlar. Kuruluşumuz, restoran hizmetlerinden otelcilik hizmetlerine, ayakkabı üretiminden ev tekstiline, metal eşya üretiminden mobilya üretimine, et kombinalarından süt üretimine kadar birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Hayvancılık ve tarım dahil olmak üzere pek çok alanda iş yurtlarımızın iş yerleri ve atölyeleri bulunmaktadır. Şu anda 372 iş yurdu müdürlüğümüz ve 400’den fazla fabrikamız ile atölyemiz faaliyette. Bu tesislerde 30 binden fazla hükümlü çalışmaktadır. Hükümlüler burada çalışarak hem cezalarını infaz etmekte hem de rehabilite edilmektedir" dedi.


TOPLUMA KAZANDIRILMASI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP
Tunç, cezaevlerinde barındırılan hükümlü ve tutukluların, ceza adalet sisteminin en kritik aşamalarından birinin burada gerçekleştiğini dile getirerek, “Ceza adalet sistemi yalnızca soruşturma ve kovuşturma süreçlerinden ibaret değil. Belki de en önemli aşama, toplumu suçtan korumaya yönelik çalışmalar ve suçluların ıslah edilmesidir. Bu bağlamda cezaevlerimiz, suçun önlenmesi ve suçluların topluma kazandırılması açısından büyük bir öneme sahiptir. Son yıllarda, cezaevlerimizi adeta birer eğitim yuvası haline getirme gayreti içerisindeyiz. Özellikle cezaevlerinde barındırılan ve suça sürüklenmiş çocukların eğitimi üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu çocuklar, ilkokuldan üniversite çağına kadar eğitimin bir parçası olarak çocuk eğitim evlerinde barındırılmakta ve eğitimleri titizlikle sürdürülmektedir.” ifadelerini kullandı.


PROJE DİKKAT ÇEKİYOR
Vali Hüseyin Aksoy, açılışta yaptığı konuşmada Hakimevi’nin hükümlüler için büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, “Adalet Bakanlığı tarafından işletilecek olan bu tesisin, hükümlülerin burada çalıştırılması yönüyle de dikkat çekici bir projedir. Hükümlülerin rehabilite olması, meslek edinmesi ve yeniden yaşama hazırlanması açısından bu tesisin büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu yönüyle de oldukça kıymetli bir projedir. Mülkiyeti Odunpazarı Belediyemize ait olan bu alan, Türk Dünyası Vakfı’na devredilmiş ve yapılan protokol çerçevesinde hakim evi olarak faaliyete geçirilmiştir. Bu tesisin ilimize, bölgemize ve yargı camiasına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Açılışta konuşan Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı da “Burası metruk bir hale gelmek üzereyken sizin himayeleriniz ve Ali Yeldan Bey’in girişimleri sayesinde kurtarıldı. Burası yargı için güzel bir mekâna dönüştürüldü. Bu süreçte emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.


ESKİŞEHİR İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM
Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Konaklarımızın restore edilmesi ve tefrişatı Eskişehir 1 Nolu Açık Ceza İnfaz Kurumumuz yapıların tarihi dokusu korunarak yargı mensupları, adalet çalışanları ve vatandaşlarımızın rahatça huzur içerisinde parti mensupları ve misafirlerinin konaklayabilecekleri bu tesisi Eskişehir ilimize kazandıran Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Profesör Doktor Sayın Naci Nabi Avcı'ya İzmir Cumhuriyet Başsavcımız Ali Yadan'a teşekkür ediyoruz. Teşkilatımıza ihtiyaçları noktasında hassasiyetimiz için en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle hakim evimizin yargı teşkilatımız ve Eskişehirimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”


HÜKÜMLÜLERDEN EKONOMİYE DESTEK
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Hüsnü Gezgin ise şu ifadeleri kullandı: “Hüküm ve tutuklulara mesleki beceriler edindirerek onları yeniden topluma kazandırmayı amaçlayan iş Yurtları Kurumumuz birbirinden değerli birçok çalışmaya imza attı. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla hükümlü ve tutukluların çalışma disiplini edinmiş sorumluluk sahibi toplumsal ve ahlaki değerlere sahip birer fert olarak yeniden topluma katılmalarına önemli katkı sağlamıştır. İnfaz sürecinde üretim faaliyetlerine doğrudan dahil edilerek iş gücü potansiyeli değerlendirilmektedir. Gerçekleştirilen üretimlerle birçok kamu kurumunun ve halkımızın ihtiyaçları karşılanmaktadır. Yerli ve milli ekonomiye katkı sağlamaktadır.”

AÇILIŞA KİMLER KATILDI

Açılışa, Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Nebi Hatipoğlu, Ayşen Gürcan, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nabi Avcı, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Hüsnü Gezgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de katılım sağladı.