Hobi olarak başladığı origami sanatını, çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek atık kağıtlarla profesyonel bir boyuta taşıyan Süreyya Norkhodjaeva, Eskişehir’deki sanat ortamına büyük katkılar sunuyor. 27 yaşındaki Özbekistanlı sanatçı, kağıtları geri dönüştürerek yaptığı eserlerle hem çevreye duyarlı bir sanat anlayışı ortaya koyuyor, hem de Eskişehir’in sanat kültürüne değer katıyor.

Norkhodjaeva, Özbekistan'da Güzel Sanatlar Fakültesi'nde lisans eğitimi aldıktan sonra, eğitimine Türkiye'de yüksek lisans yaparak devam etti. Eskişehir'in sanata verdiği değeri takdirle karşıladığını belirten sanatçı, "Eskişehir’i çok sevdim çünkü burada sanata hak ettiği değer veriliyor," diyerek kente olan hayranlığını dile getirdi.


KULLANILMIŞ KAĞITLARI DEĞERLENDİRİYOR


Origamiye 14 yıl önce hobi olarak başladığını ifade eden Norkhodjaeva, origami sanatını atık kağıtlar ile yaptığını bu sayede geri dönüşüme de katkı sağladığını belirtti. Norkhodjaeva, “İlk olarak bir yeğenim televizyondan görüp kuğu yapmayı öğrenmişti, bana da öğretmesini istedim. Başta sabır gerektiren bir iş olduğu için zorlanacağımı düşünmüştüm ama origamiye büyük bir ilgi duydum. Küçük A4 kağıtlarını keserek üçgenler yapıp başladım. Üçgenleri ve figürleri büyüterek kendimi geliştirdim. Sonrasında yarışmalara katıldım. Genelde kullandığım kağıtlar ise geri dönüşüm kağıtları oluyor. Hem kağıtlar pahalı olduğu için hem de israf olmaması adına kullanılmış kağıtları değerlendiriyorum. Bu şekilde hem geri dönüşüm sağlıyorum hem de kağıtlardan sanat eserleri ortaya çıkarıyorum” dedi.


"YÜKSEK LİSANS TEZİMİ ORİGAMİ ÜZERİNE YAPACAĞIM"


Origami sanatının kökeninin Japon kültürüne dayandığını belirten Norkhodjaeva, Türkiye ve Özbekistan’ın origami eğitimi konusunda gelişmesi gerektiğini dile getirerek bu konuda çalışmalar yapmayı planladığını dile getirdi. Norkhodjaeva, “Aslında Japonca bir kelime olan origami, Japon kültüründe gelişmiş bir sanat dalı olarak biliniyor. Ama kökeni Çin’e dayanıyor. Çin’de kağıt icat edildikten sonra, kağıt çok kıymetli olduğu için bayramlarda figürler yapılmış, hediyelikler üretilmiş. Daha sonra Japon Budist rahipleri bu sanatı Japonya’ya taşımış. Şu an dünya genelinde origamiye büyük ilgi var; müzeler, sergiler ve yarışmalar düzenleniyor. Japonya’da çocuklara anaokulundan itibaren öğretilen bir sanat dalı. Ama ne yazık ki ne Özbekistan’da ne de Türkiye’de çok fazla origami kursu ya da eğitimi yok. O nedenle ben de yüksek lisans tezimi origami üzerine yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.


İLGİ YOĞUN OLMASI MUTLU EDİYOR

Başkan Kurt'tan çarpıcı açıklama: "Nebi Hatipoğlu sözünü tutmadı" Başkan Kurt'tan çarpıcı açıklama: "Nebi Hatipoğlu sözünü tutmadı"


Daha önce Özbekistan’da bir sergi açtığını ifade eden Norkhodjaeva, ilerleyen süreçte Eskişehir’de bir sergi açmayı planladığını belirtti. Norkhodjaeva ayrıca Eskişehir’de sanata verilen değerden memnun kaldığını dile getirerek, “Eskişehir’i çok sevdim, bir sanat kenti, sanata hak ettiği değer veriliyor. Sanatla ilgilendiğimi öğrenenler her zaman destek olmaya çalışıyor. Örneğin, Odunpazarı Ceren Özdemir Gençlik Merkezi müdürüyle tanışmamamın ardından benim origamiyle ilgilendiğimi öğrenince bana sundukları teklif doğrultusunda üniversite öğrencilerine ve çocuklara origami dersleri verdim. Bu kurslarda ücretsiz bir şekilde öğrenciler ve çocuklarla yeni bir sanat dalını keşfetme fırsatı bulduk. Origamiye olan ilgilerinin yoğun olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ