Eskişehir’de, çocuklara yönelik adalet hizmetlerinin sunulacağı Çocuk Adalet Merkezi düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, eski Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan ve Nebi Hatipoğlu ile çok sayıda bürokrat katıldı. Açılışta konuşan Adalet Bakanı Tunç, çocukların yetişkinlerden ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, bakanlık olarak çocuklara yönelik yürütülen çalışmaları anlattı. Tunç, “Çocuklarımızın haklarının korunması için attığımız adımlar çok önemli. Çocukların adalet sistemiyle tanıştığı ilk noktada, onlara gereken tüm şefkati ve adil hizmeti sunmak için çalışıyoruz” dedi.
"Tüm ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz"
Açılışta konuşan Bakan Tunç, Çocuk Adalet Merkezileri’nin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, çocukların yargılanmasına ilişkin atılan adımları dile getirdi. Tunç, “Çocukların yetişkinlerle aynı ortamda yargılanması doğru olmayan bir uygulamaydı. Bu anlayışla, 2005 yılında Çocuk Koruma Kanunu’nu hayata geçirdik ve birçok uluslararası sözleşmeyi imzaladık. Ayrıca, çocuk yargılamasına ilişkin ikinci mevzuatlar ve yönetmeliklerle önemli adımlar attık. Bugün Çocuk Adalet Merkezleri’ni büyükşehirlerden başlayarak tüm ülke genelinde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Son yıllarda çocukların korunmasına yönelik önemli anayasal ve yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Anayasamızın 10’uncu maddesindeki değişiklikle ‘Ailenin Korunması’ başlığını ‘Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları’ olarak genişlettik. Çocukların her türlü istismardan ve tehlikeden korunmasını devletin asli görevleri arasına alarak bunu anayasal güvenceye kavuşturduk. Çocuk mahkemelerinin sayısını 85’e, çocuk ağır ceza mahkemelerinin sayısını ise 15’e çıkardık. Ayrıca, çocukların kötü alışkanlıklardan, internetin zararlı içeriklerinden ve yasa dışı faaliyetlerden korunması için tedbirler alıyoruz. Çocuklarımızı zararlı sitelere karşı koruma ve gerektiğinde bu siteleri kapatma konusunda kararlıyız” açıklamasında bulundu.
"126 bin adli görüşme gerçekleştirildi"
Cezaevinden çıkan çocukların hayata tutunmasını önemsediklerini belirten Tunç, psikososyal anlamda önemli çalışmalar yapıldığını da ifade etti. Tunç, “Cezaevindeki çocukların tahliye sonrası suç işlememesi ve topluma kazandırılması bizim için çok önemli. Kapalı cezaevlerinde veya çocuk eğitim evlerinde tutulan çocukların eğitimiyle yakından ilgileniyoruz. 2024 itibarıyla binlerce çocuğumuz okuma yazma, mesleki eğitim veya örgün eğitime katılıyor. Hedefimiz, cezaevinden çıkan çocuklarımızın topluma faydalı bireyler olması. Adliyelerde çocukların mağduriyetini önlemek için ülke genelinde 170 adli görüşme odası kurduk ve bugüne kadar bu odalarda 126 bin adli görüşme gerçekleştirildi. Çocukların anne ve babalarıyla ilişki kurma süreçlerini kolaylaştırmak için çocuk görüşme merkezlerini hayata geçirdik. Çocukların faillerle karşılaşmamasını sağlamak ve onlara adli süreç boyunca psikososyal destek sunmak amacıyla Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri oluşturduk. Bu merkezlerde çocuklarımız yalnız olmadıklarını hissediyorlar” dedi.
"Çocuk Adalet Sistemi’nin önemli bir uygulama sahasıdır"
Eskişehir Valisi Aksoy ise Çocuk Adalet Merkezi’nin çocuğu toplumla bütünleştirerek tekrar suç işlemesinin önüne geçmek için önemine dikkat çekti. Vali Aksoy, “Sosyal hizmetlerin müdahale alanının odağında yer alan temel gruplardan biri çocuklardır. Kendine has gelişim özellikleri nedeniyle yetişkinlerden farklı gereksinimleri bulunan çocukların hak, özgürlük ve sorumluluk açılarından özel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle adli sosyal hizmet bağlamında çocukların adli mekanizmalarla ilişkisini ele alan yeni birimlerin oluşturulması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çocuk adalet merkezi, ana amacı çocuğu toplumla bütünleştirerek yeniden mağdur olmasının ya da suç işlemesinin önüne geçmek olan Çocuk Adalet Sistemi’nin önemli bir uygulama sahasıdır” dedi.
"Çocuklarımızı sokaktan kurtarmaya çalışıyoruz"
Son bir yılda 197 çocuğun dilendirilmesinin önüne geçtiklerini söyleyen Vali Aksoy, Eskişehir Valiliği tarafından çocuklara yönelik yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Aksoy, “Çocuklar bizim geleceğimizdir. Çocukları korumak için Valilik olarak çalışmalar yapıyor, çocuklarımızın servislerinden başlayarak okul çevrelerinden sosyal yaşam alanlarına kadar koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarımızın çalıştırılması ve dilendirilmesini önlemeye dönük projemizin bir yıllık sonuçları memnuniyet vericidir. Son bir yılda, uyguladığımız proje 197 çocuğumuzu sokaktan kurtarmış, okula gitmeyen 123 çocuğumuzu okula kazandırmış bulunuyoruz. Çocuklarımızın rehabilitasyonu için kamu kurumlarımız ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Çocuklarımızı sokaktan kurtarmaya, risklerden uzaklaştırmaya ve suça sürüklenmelerini önlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Çocuklar için güvenli merkez vurgusu yapan Fatih Dönmez, “Sayın bakanımızın destekleriyle hizmet binasının 3’üncüsü Eskişehir’de açılıyor. Bu merkez sayesinde suça sürüklenen veya mağdur olan çocuklarımız adalet sistemine güvenle yaklaşabilecek, adliye ortamına girmeden uzman ellerimizin rehberliğinde güvenli bir ortamda işlemlerini gerçekleştirecek. Çocuklarımızın yaşadıkları olumsuz denetimlerin etkisini en aza indirmek için sosyologlar pedagoglar ve sosyal hizmet uzmanları ve diğer meslek mensuplarından uzmanlar destek sağlayacaklar. Böylece çocuklarımız yalnız olmadıklarını ve devletimizin şefkatli ellerinin her an yanlarında olduklarını hissedeceklerdir. Sayın bakanımız yılmaz Tunç’un öncülünde açılan bu merkez çocukların haklarının korunması, topluma yeniden kazandırılması ve adalet süreçlerine duydukları güvenin pekiştirilmesi bakımından büyük bir öneme sahiptir” şeklinde konuştu.