Sahipsiz sokak hayvanlarının "ötanazi" adı altında öldürülmesini de içeren kanun teklifi görüşmeleri TBMM’de devam ediyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AK Partili ve MHP’li vekillere merhamet ve insaf çağrısı yaparak, “Çok günah işlerler.  Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok” dedi.

“Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri devam ediyor. Özellikle ötanazi tabiri büyük tartışmalara neden oldu. Siz konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Öncelikle şunu vurgulamak gerekir: Türkiye’de bir sokak hayvanları sorunu var. Bunu kabul ederek başlamak lazım. Bu sokak hayvanları sorununun da bir an önce çözülmesi lazım. Ama bunun çözümü uyutmak ya da onların deyimiyle ötanazi yapmak değil. Canlıların yaradılıştan ötürü bir yaşam hakkı olduğunu hepimizin bilmesi lazım... Ötanazi de dünyada çok kabul edilmiş bir uygulama değil. Kaldı ki ötanazi bir bilinç ve irade ister. Dolayısıyla hayvanlarda bunun olmadığını hepimiz biliyoruz. Hayvanın sahibinin ya da yetkililerin isteğine göre bir uyutma söz konusu olmamalıdır. Partimiz buna peşin peşin karşı çıkmıştır. Dolayısıyla CHP’li belediyeler olarak biz de yasanın bu haliyle çıkmasını kabul etmeyiz, istemeyiz. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’nin oy çokluğuyla geçer mi? Tamamen onların vicdanına, insafına bağlı. ‘İnadım inat, muhalefet karşı çıkıyorsa biz bu işi gerçekleştirelim’ mantığıyla hareket ederlerse yazık ederler. Çok günah işlerler.  Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın "Hayvanlar sokakta. Katledin onları’ dediğini ve CHP’li belediyelerin bunun karşısında olacağını söyledi.  Odunpazarı Belediyesi’nin tavrı nasıl olacak?

Genel Başkanımızın söylediği bizim için talimattır. Zaten ben de sosyal medyada bir paylaşım yaptım. Biz uyutmayız. Şartlar ne olursa olsun yaşatmaya çalışırız. Ama bunun bütün külfeti belediyelere yüklenerek, merkezi hükümete kurtarmaya yönelik bir hamle söz konusu olursa da buna da karşı çıkarız. Doğru bir şey değildir. Bu sorunu bilinçle, eğitimle ve kısırlaştırmayla çözmemiz lazım.

Odunpazarı Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’ne ilişkin son durum nedir?

Eskişehir'de yazlık kadın ayakkabıları indirimde! Eskişehir'de yazlık kadın ayakkabıları indirimde!

Şu anda beklemedeyiz. Barınakla ilgili bize bir süre verildi. Bu sürenin dolmasına daha var. Bu arada, barınağın bize hukuki prosedürü tamamlanmış bir vaziyette izin verilmesini bekliyoruz, istiyoruz. Çünkü, bildiğiniz gibi yasaklı ırklar var. Bizim elimizde şu anda 100’den fazla yasaklı ırk köpek var. Bu köpekleri ömür boyu korumak ve kollamak zorundayız. Barınağımızın o nedenle genişlemesi şart. Zaman içerisinde yeni yasaklı ırkların da gelme ihtimali var. Bu nedenle biz barınağımızın ve yanındaki arsanın bize tahsisini ve ruhsatımızın da geçerli hale getirilmesini bir kez daha istirham ediyoruz.

Yasa teklifi bu şekilde onaylanırsa toplumda nasıl bir kırılma yaratır?

Bu toplum çok şeye alıştı, alıştırıldı. Ben çok büyük bir infial olacağını zannetmiyorum ama toplumun duyarlı kesimleriyle merkezi hükümet inatlaşıyor. İnatlaşarak,  ‘ben yaptım oldu, benim dediğim olmalıdır’ mantığıyla hareket ederek ülke yönetilmez. Yüzde 50 – 50 toplumu bölmek, bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Anadolu halkının yararına değildir. Biz kaynaşmak, yan yana durmak, birlikte hareket etmek, birlikte ağlayıp birlikte gülmek zorundayız. Ne yazık ki bu sistem maalesef buna elverişli olmaktan çıktı. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ne yazık ki el yordamıyla yürüyor. Deneye deneye bir sistem oluşturmaya çalışıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir sistemi Türkiye’de yerleştirmeye çalışıyorlar. Bu maalesef toplumun yararına değil.

Merkezi hükümet bu noktada belediyelere nasıl bir katkı sağlayabilir?

Şu ana kadar bir şey sağlamadı. Bundan sonra sağlar mı? Bilemem. Bir köpeğin kısırlaştırılmasının bize olan maliyeti 2 bin lira. Bunun doğru olmadığını iddia edenler var. Bizim  elimizde de çok net rakamlar var. Piyasadaki fiyatını bilemem ama bizim barınakta tane veteriner hekim çalıştırıyoruz. 30 tane personel çalıştırıyoruz. Oradaki diğer ilaç, mama, elektrik, su gibi bütün ihtiyaçları karşıladığımız zaman bize kısırlaştırma 2 bin liranın altında maliyet getirmiyor. Devlet eğer bize ‘ben kısırlaştırma istiyorum’ diyorsa bedelini ödeyecek. Devletin bütçesinin içinde belediyelerimizin almış olduğu pay yüzde 6. Biz bu yüzde 6’yla bunların tümünü gerçekleştirmek durumundayız. Dolayısıyla bu mümkün değil. Ya yüzde 6’yı büyütecek ya da ekstradan barınaklar için özel bir fon yaratacak. Ve oradan ekonomik destek yapacak. Aksi takdirde belediyeler için çok büyük külfet olur.

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY