Eskişehir Şehir Tiyatrosu'nun sevilen oyunu iki festivalde sahne aldı Eskişehir Şehir Tiyatrosu'nun sevilen oyunu iki festivalde sahne aldı

Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici ile birlikte Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ni ziyaret etti. Hastane Başhekimi Dr. Dt. Kadir GÖRDELİ tarafından karşılanan heyete, yapay zekâ destekli sistemin işleyişi, kullanım alanları ve hasta-hasta dışı süreçlere sağladığı katkılar hakkında detaylı bir sunum yapıldı. Başhekim Gördeli, projenin özellikle radyolojik görüntülerin değerlendirilmesinde hekime destek sağlayarak tanı sürecini hızlandırdığını ve daha güvenilir sonuçlar elde edilmesine katkı sunduğunu ifade etti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Eskişehir’de sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmaya yönelik çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirterek, bu tür yenilikçi uygulamaların sağlık sistemimize önemli katkılar sağladığını vurguladı.

"İki Eskişehirli firmanın ortaklığıyla bu işi yürütebildik”

Milletvekili Fatih Dönmez ise, yapay zekâ teknolojilerinin sağlık alanındaki kullanımının büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, bu tür projelerin desteklenerek yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Dönmez, “Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yapay zeka destekli bir teşhis sistemi üzerine çalıştık. Kliniğimize gelen hastaların teşhislerini yaparken artık sadece manuel muayeneyle kalmıyor, röntgen görüntülerini yapay zeka ile analiz ederek çok daha isabetli teşhisler koyabiliyoruz. Bu yazılım tamamen Osmangazi Üniversitesi’nden hocalarımızın geliştirdiği, yerli ve milli bir yazılım. Onun da HBS sistemine entegrasyonunu yine Eskişehir merkezli bir yazılım firmamız gerçekleştirdi. Böylece iki Eskişehirli firmanın ortaklığıyla bu işi yürütebildik” diye konuştu.

15 Ocak itibariyle yazılım kullanılmaya başlandı

Sağlık Bakanlığı’nın onayının ardından 15 Ocak itibariyle yazılımın kullanılmaya başladığını belirten Dönmez, 3 aylık bir sürede 38 binden fazla vakada, 480 binden fazla veri girişi gerçekleştirildiğini belirtti. Dönmez, “ Normalde bu tarz toplum ağız-diş profili verilerini elde etmek için 5-10 yıllık retrospektif çalışmalar yapılırken, biz bu veriyi anlık olarak toplayabiliyoruz. Yazılım yüzde 98 gibi çok yüksek bir doğruluk oranına sahip. Bu oran dünya genelinde radyolog hatalarının yüzde 4 seviyesinde olduğunu düşündüğümüzde oldukça başarılı. Hekimlerimiz de sistemi aktif olarak kullanıyor. Kimi eksik teşhis varsa ekliyorlar, yanlış olduğunu düşündüklerini çıkarabiliyorlar. Yani sistem hekimlerin yerine geçmiyor, onlara destek oluyor. Bakanlık şimdi bu sistemi başka illerde de uygulamak istiyor. Ankara ve Sakarya'da denemeler olmuş ama henüz bizim kadar başarılı sonuç alınamamış. Biz bu işin öncüsü olduk” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ