Eskişehir

Emekli yılı değil ölüm yılı oldu!

Türkiye'de son dönemde artan enflasyon, pazar tezgahlarını da olumsuz etkiledi. Hem vatandaşlar hem de pazar esnafı yüksek fiyatlardan şikayetçi. Öte yandan, pazar esnafı da işlerin durgun olduğunu, satışlarının düşmesiyle birlikte gelir kaybı yaşadıklarını söylüyor.

Abone Ol

Türkiye'de son dönemde artan enflasyon, pazar tezgahlarını da olumsuz etkiledi. Hem vatandaşlar hem de pazar esnafı yüksek fiyatlardan şikayetçi. Yükselen fiyatlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını belirtiyor. Ürün fiyatlarındaki artış, özellikle gıda alışverişinde zorluk yaratırken, esnaf da işlerin durgun olduğunu ve satışların önemli ölçüde azaldığını ifade ediyor.

Pazar yerlerinde alışveriş yapan vatandaşlar, eskiden alışık oldukları fiyatların çok üzerinde rakamlarla karşılaşıyor. Birçok kişi, meyve ve sebzeye eskisi kadar rahat ulaşamadıklarını dile getiriyor. Hem tüketici hem de satıcı, ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışırken, çözüm bekleyen bir diğer sorun da fiyat artışlarının sürekli hale gelmesi.

"KİMSE PEMBE TABLO ÇİZMESİN"

“Kimse pembe tablo çizmesin” diyen Güçlü Yoral isimli vatandaş, “Fiyatlar uçmuş Türkiye'nin her yerinde. Marketlerde, pazarlarda her yerde. Bir tek fiyatların uçmadığı asgari ücret, emeklilerin maaşları ve çalışanların maaşları. Onun dışında her şey uçmuş durumda yani. Kalkıp da Türkiye'de kimse pembe tablo çizmeye kalkmasın. Gelsinler pazarları gezsinler, marketleri gezsinler. Halkın nabzını tutsunlar her şey ortaya çıkar zaten. Bu şartlarda geçim sıkıntısı çok fazla. Allah çocuklu ailelere sabır versin” ifadelerini kullandı.

Zeynegül Ocak isimli vatandaş ise, “Fiyatlar çok uçuk. 50 liradan aşağı bir şey yok görmedim yani. Pazar için 800 lira ayırdım ama aldığım şeyler azıcık. 200 lira kaldıysa kaldı. Yaşam şartları çok zor. Herkesin yaşadığı şey emekliyiz sonuçta” diye konuştu.

Çocukları için bütçe ayırmak zorunda olduğunu dile getiren Nevzat Can isimli vatandaş, “Pazar bugün pahalı. Hava soğuduğu için herhalde. Biraz ücretler yükselmiş. Emeklinin hali kötü bilindiği gibi ama çalışan olduğumuz için ayırabiliyoruz. Bin lira gibi bir bütçe ayırmak gerekli zaten ayırmak zorundayız çocuklar var. Onun için ayırıyoruz ama geçinmek zor. Zaman şartları zorlaştı” diye konuştu.

Geçim sıkıntısının fazla olduğunu dile getiren Tümer Dikmen ise, “Pazarda fiyatlar her gün değişiyor. Ben çok pazar gezen bir adamım. 50 liralarla 100 liralarda pazara gelemiyorum. Cüzdanımda hep 200’lük var. 200 lira verip 100 lira alıyoruz alışveriş artık buna döndü. Eskişehir'e geldiğimde ben 5 lirayla 10 lirayla hatta cebimdeki bozuk paralarla çıkıp pazarda harcama yapıyordum. Şimdi çok kötü oldu. Pazara bin 500 lira ayırmıştım 500’ü gitti daha harcayacağım. Tahmin ederim 200-300 yüz lira kalacak cebimde. Allah geliri az olanları korusun” dedi.

MESLEĞİ BIRAKMA NOKTASINDAYIZ

Çoğu pazarcı esnafının mesleği bırakma noktasına geldiğini belirten esnaf Tekin Akbaş, “Vatandaşlar fiyat konusunda gerçekten haklı ama pazarcı da haklı. Şu an halde karnabaharın kilosu 45 lira yapraklı bir şekilde bu bize 55 liraya mal oluyor. Dönüp bakıyorum kiloyla satamıyoruz. Esnaf şu an inanın kazanmıyor. Üretici diyor ki ben kazanamıyorum. Halci de kazanamadığını söylüyor. Bizde kazanamıyoruz. Gerçekten bu parayı kim kazanıyor merak ediyorum. Pazarın durumu bitik. Kimse gelmiyor. Marketler daha uygun diyorlar ama biz pazarcı olarak şu an bırakmak konusunda kararlıyız yani. Neredeyse bütün pazarcılar yerlerini satılığa çıkardı gibi bir şey” diye konuştu.

"ONLAR ALAMIYOR BİZ SATAMIYORUZ"

Pazarcı esnafı İlyas Erdağ, geçen seneye göre satışların yarı yarıya düştüğünü belirterek, “Bu sene fiyatlar gerçekten pahalı. Geçen senenin iki katı neredeyse. Vatandaşlara diyecek bir şeyimiz yok. Onlar alamıyor biz de satamıyoruz. Tonaj olarak geçen sene sattığımızın yarısını anca satıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için kar oranı da ona göre yüksek oluyor. Ama istediğimiz tonajı yakalayamadık. Geçen sene iki kilo alan vatandaş bu sene bir kilo alabiliyor. Biz geçen sene 2 ton satıyorduk mesela 1 tona indik bu sene” dedi.

GEÇEN SENEYE GÖRE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Mustafa Kaplan ise, fiyatların diğer illere göre uygun olduğunu ona rağmen vatandaşın alışveriş yapamadığını söyleyerek, “Eskişehir Türkiye'nin diğer iller bazında en ucuz ve en kaliteli şehri. En kaliteli mallar buraya geliyor. Onun harici bu fiyatların en dip fiyatı Eskişehir'de. Bizim vatandaşımız  başka şehirde zaten yaşayamaz. Bu fiyatlar gayet ucuz. Satışlardan şu an için memnun değiliz. Ucuz olduğu halde millet yine alamıyor çünkü. Geçen seneye bakarak çok ciddi düşüş yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.