Emekliler Derneği Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun uyguladığı hesaplama yöntemlerinin emeklilerin maaşlarını ciddi şekilde düşürdüğünü belirtti. Dilbaz, emeklilerin yaşam standartlarının sürekli olarak geriye gittiğine dikkat çekerek, "2025 yılı Ocak-Nisan dönemi arasında milli gelirde beklenen yüzde 1’lik artış, emekliler için yalnızca 100-150 TL arasında bir iyileşme sağlayacak. Bu artış, emeklilerimizin mevcut ekonomik zorluklarına çözüm olmayacak kadar düşük" dedi. Ayrıca, maaş hesaplama sistemindeki adaletsizliklerin, emeklilerin alım gücünü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Dilbaz, yetkililere emeklilere yönelik daha etkili düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.

ALDATMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Fesih Bingöl’den hükümete ve belediyeye çift yönlü eleştiri Fesih Bingöl’den hükümete ve belediyeye çift yönlü eleştiri

Dilbaz, emeklilerin maaşlarını ciddi şekilde düşürdüğünü ifade ederek, “5510 sayılı kanunla ortaya atıldı ilk 3 bin 600 gün için 3,5 rakamını belirlediler. 3 bin 600 günden sonra 5 bin prim günleri için yüzde 2 diğer 9 bine tamamlanan ya da 9 bin günden sonrası için ise yüzde 1,5’luk bir artış söz konusu onların ortalaması baktığınız zaman 1.7 yani maaşlarının hesaplanması gösterge, katsayısı ve aylık bağlama oranı yüzde 27 ve katsayı, bu katsayı işte 1.7 yani çarpanı 1.7 dolayısıyla insanların artık emekli maaşları kök maaş diye bir şey çıkarttık ya o kök maaşları kadar 2025'te yüzde birlik bir artış yapsanız ne olacak? O da 2025’in Ocak ayından Nisan ayına kadar olan kısmı bak milli gelirden yüzde 1 oranında bir artış alacak. 100 lira 150 lira gibi bir para yapar. Toplam en düşük emekli aylığına getirebileceği fazlalık bu kadar. Bunu böyle bir şeymiş gibi söylemenin hiçbir anlamı yok. Bizi aldatmaktan başka bir şey değildir" dedi. 

"Enflasyonun ana sebebi değerlerimizin olmamasıdır"

Hükümetin tamamlayıcı emeklilik sistemine zorlayarak bireysel emeklilik fonlarına yönlendirdiğini belirten Dilbaz, “Bizim istediğimiz bugünden sonra daha önce de aynı şekilde mücadelemizi veriyorduk. Sosyal Güvenlik Yasası artık güvenli olmaktan güvenlik yasası olmaktan uzaklaşmıştır yasa tekrar ele alınmalıdır. Bu sistemle kimse emekli olamaz. Emekli olanlar da ki yine aynı kanunda 2008'den sonraki 5510 sayılı kanunda emekli olanlar 2008'den sonra sigortalı olup da şimdi emekli olanlar dışarıda çalışma hakkına da sahip değiller. 2008 öncesi insanlar destekleme primi ödeyerek çalışabiliyorlar yani böylece insanlar sistemden gittikçe uzaklaştırılıyorlar hatta hükümet tamamlayıcı emeklilik sistemine zorluyor yani devlet sırtından bütün insanları atacak çünkü öyle görüyor zaten kambur diyor emeklilik sistemi. Bankalara gidin bireysel olarak emekli olun. Bireysel emekliliği uyguladılar ama tutturamadılar. Şimdi bu sistemden çıkış yok tamamlayıcı emeklilik sisteminde ‘Gidin oralardan emeklilik haklarınızı elde edin ben bu işi yapamayacağım’ diyorlar. Cumhuriyet değerlerine dönülmelidir. Parasal yaptırım olmamasına rağmen Mustafa Kemal Atatürk fabrika kurmuş ve yan kuruluşları oluşturmuş herkes evine ekmek götürebilsin diye ama şimdi dış güçler bizim kazançlarımızı yok etti. Enflasyonun ana sebebi değerlerimizin olmamasıdır. Bu gün üretiyor olsaydık bu sıkıntıları yaşamayacaktık” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ