Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri ile donatılmış Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda, şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistiğe imkân tanıyacak Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu Teknolojisine sahip otonom kamyonunu test etti. Bakan Uraloğlu, test sırasında hem kamyonun otonom sürüş performansını hem de bu alanın akıllı ulaşım sistemleri ile uyumunu gözlemlediklerini belirtti.
Çevreci Teknolojiler ve Akıllı Ulaşım Sistemleri
Bakan Uraloğlu, trafik sıkışıklığı ve artan karbon emisyonu ile mücadelede otomotiv üreticilerinin çevreci teknolojilere yöneldiğini vurguladı. Avrupa Birliği’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araçların satışlarının yasaklanmasının planlandığını ifade eden Uraloğlu, Türkiye’nin de Paris Antlaşması’na taraf olmasıyla birlikte benzer hedefler doğrultusunda çalışmalar yaptığını söyledi.
Uraloğlu, 2035 itibarıyla her iki araçtan birinin elektrikli olmasının öngörüldüğünü belirterek, ülkemizin yerli ve milli aracı TOGG’un yalnızca elektrikli olarak üretildiğini vurguladı. Elektrikli ve otonom araçların hayatın bir gerçeği haline geldiğini söyleyen Bakan, bu alanda tüm yatırımların mobilite, dijitalleşme ve çevreye duyarlılık üzerine odaklandığını ifade etti. Otonom araçların optimum düzeyde çalışabilmesi için akıllı yolların gerekliliğini de dile getirdi.
Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Tasarruf ve Verimlilik
Bakan Uraloğlu, otonom araçların lojistik firmalarına toplamda yüzde 40'a varan tasarruf sağladığını ve tüketiciye yansıyan maliyetlerin azaldığını belirtti. Ayrıca, tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerinin etkin kullanılmasını, seyahat sürelerinin azaltılmasını, trafik güvenliğinin artırılmasını ve enerji verimliliğinin sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Mevzuat ve Teknolojik Altyapı
Otonom sürüş sistemleri için mevzuat oluşturduklarını belirten Bakan Uraloğlu, projeleri teknolojideki gelişmeler ve güncel trendler doğrultusunda gerçekleştirdiklerini açıkladı. İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi büyük projelerin akıllı ulaşım sistemleri ile donatıldığını söyledi.
Kuzey Çevre Otoyolu’nda Akıllı Sistemler
Kuzey Çevre Otoyolu’nda, 46 adet değişken mesajlı işaret levhası, 220 adet trafik hizmetleri sistemi, 211 adet CCTV kamerası, 175 adet olay algılama kamerası, 37 adet trafik sensör sistemi, 118 adet YSS Köprüsü yapı sağlığı izleme sensörü, 126 adet S.O.S yardım telefonu ve 12 meteoroloji istasyonu bulunduğunu belirtti. Bu alanın, otonom teknolojiler üzerine AR-GE çalışmaları yapan teknoloji ve otomotiv şirketleri için önemli bir test merkezi haline geldiğini vurguladı.
Türkiye’de Akıllı Ulaşım Sistemleri Tarihi
Türkiye’nin akıllı ulaşım sistemleriyle tanışmasının elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını hatırlatan Uraloğlu, otoyol ve köprülerde OGS uygulamasının 1999 yılında başlatıldığını anımsattı.