Bilecik'te ekiplerinden denetim! Bilecik'te ekiplerinden denetim!

Lastiklerin kullanım koşulları da ömrünü önemli ölçüde etkiliyor. Aşırı hız, sert frenleme ve viraj alma gibi agresif sürüş tarzlarının lastiklerin ömrünü kısalttığı belirtiliyor. Uzmanlar, lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Hava basıncı, diş derinliği ve genel durumun sık sık kontrol edilmesi, lastiklerin ömrünü uzatmak için kritik.

Bilecik'te lastik tamirciliği yapan Rıdvan Koca, kauçuk maddesinden üretilen araç lastiklerinin ideal bir şekilde kullanılabilmesinin, kullanım ömrüne bağlı olduğunu vurguladı. Koca, "Araç lastiği üreticisi markaların büyük bir bölümü, lastik ömrünün 100 bin kilometre ya da 5 yıl olduğunu ifade eder" dedi.

LASTİK DEĞİŞİMİ ÖNEMLİ

Koca, araç lastiklerini farklı malzemelerden üretilen ve araçların yol tutuşunu artırmaya yardımcı olan önemli ekipmanlar olarak tanımladı. Lastiklerin üretiminde genellikle ana madde olarak kauçuk kullanıldığını belirten Koca, şunları ekledi: "Üretim öncesinde farklı malzemelerin detaylı mühendislik çalışmaları ile hesaplanan etkileri göz önüne alınır. Kauçuk, araç lastiğinin güvenli ve verimli bir sürüş deneyimi sunması için en ideal malzemedir. Aşınan, gereğinden fazla kullanılan ya da bakımı yapılmayan lastikler, kişilerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede lastik değişimi yapmak gerekir."

Rıdvan Koca, güvenli ve risksiz bir sürüş için araç lastiklerinin belirli aralıklarla bakıma alınması ve gerektiğinde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Yeni bir lastik alırken veya mevcut olanı kullanırken lastik ömrü konusu önem kazanır," diyerek, sürücülere dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

LASTİK DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILMALI?


Rıdvan Koca, araç lastiği değişimi için belirtileri gözlemlemenin önemli olduğunun altını çizerek, "Çünkü araç lastikleri zaman içerisinde bakım veya değişim için belirtiler göstermeye başlar. Araç lastiği değişimini gerektiren belirtiler; lastik sırtı, önerilen diş derinliği seviyesinin ötesinde bir aşınmaya maruz kalmışsa, lastik yanağı hasar görmüş veya aşınmışsa, lastik sırtında çapı 6 milimetreyi aşan ve lastik kullanımını olumsuz yönde etkileyen bir delik bulunuyorsa, lastik topuğu hasar görmüş veya deforme olmuşsa. Araç lastiği değişimi için uzmanlardan yardım almak önemlidir. Bu sayede aracınıza tam uyum sağlayacak ve yol tutuşunuzu arttıracak lastik seçilebilir. Lastik satışı yapan noktasına giderek, araç lastiğinizi değiştirebilir veya lastik ömrünüzü kolaylıkla öğrenebilirsiniz" diye konuştu.

Kaynak: İHA