Adana'da Edebiyat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Tatar, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremlerin Anadolu levhasını harekete geçirdiğini ve bu durumun Türkiye'deki diğer depremleri tetiklediğini ifade etti.
Tatar, depremler konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, "Herkesin bildiği gibi deprem ülkesiyiz. Depremler olacaktır ancak ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil" dedi. Kahramanmaraş'taki iki büyük depremin, bölgenin seismik aktivitesini arttırarak, diğer bölgelerde de artçı depremlerin yaşanmasına neden olduğunu belirten Tatar, "Kahramanmaraş merkezli bu iki büyük deprem, Anadolu levhasını hareket ettirdi. Bu nedenle son zamanlarda yaşanan birçok depremin kaynağı bu olaydır" şeklinde konuştu.
"İstanbul'da beklenen deprem şiddeti 6.5 veya 7 civarında olabilir"
Tatar, deprem periyotlarının ve şiddetlerinin öngörülebileceğini, ancak kesin zamanlamanın bilinemeyeceğini vurguladı. Adana'daki depremlerin tarihsel periyotlarına değinen Tatar, "Adana'da 45 ila 60 yılda bir deprem meydana geliyor ve bu depremlerin şiddeti genellikle 6 ile 6.5 arasında oluyor" ifadelerini kullandı. İstanbul’daki olası bir deprem hakkında ise, "İstanbul'da beklenen deprem şiddeti 6.5 veya 7 civarında olabilir" dedi. Tatar, depremlere karşı alınması gereken önlemlerden de bahsederek, "Depremler olacağı yerleri biliyoruz. Bu yüzden depreme dayanıklı binalar yaparsak korkulacak bir şey yok" dedi. Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten Tatar, bundan sonra da depremlerin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.