Hüseyin Güven

Biz sorduk, Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yöneticileri devam etti anlatmaya… Konu döndü dolaştı Özel Okullarda servis sayısının yetersizliği ve taşıma ücretlerinin yüksek olması ile alakalı konuya geldi…
Duyduklarım /iddialar hakikaten ilginç…
İddia 1)
Özel Okullarda, veliye eğitim döneminde fatura edilen servis hizmet bedelinin 3000 ila 7000 TL. arasında olduğunu, bununla beraber özel okullara çalışan servis esnafının aynı dönem içinde öğrenci başına kesilen fatura miktarı 1700 ila 2500 TL. arasında olduğunu söyledi /iddia ettiler…
Peki, bu nasıl oluyor? Dediğimde ise;
*Özel Okulların veliye servis hizmeti için kesilen faturalar da S plakalı servis esnafının okullara ve müteahhit şirketlere kestiği faturalarda ortadadır... Ve bizler yüzleşmeye açığız… Bu manada Özel Okullara Öz mal araçlara olan meylini de yine sektörde ki bazı art niyetli kişilerin hatta eski sektör yöneticilerinin de istismarı ve rant kapısı olduğunu düşünüyorlar…
İddialar yenilir yutulur gibi değil, lakin her şartta, her platformda yüzleşmeye hazırız diyor yöneticiler…
İddialar devam ediyor…
İddia 2)
Özel Okul idarecilerinin de suya sabuna dokunmadan neredeyse S plakalı çalışan esnaf kadar olan ciroyu, yine onların adına veliden talep edip, kasalarına koyduklarını iddia etmeleri gerçekten can alıcı nokta ve cevap gerektirir…
Bu işin istismar edilmesini ve çoğalmasını buna bağlıyor Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yetkilileri…
Hele ki! 'Yaptığımız hesaba göre bazı özel okulların bu sebeple kasasına koydukları rakamların, kuruluş aşamasında kampüslerine ettikleri masrafı 5 sene içerisinde bu farktan çıkarttığı görüyoruz' demeleri hakikaten dikkat celp edici..
'Maalesef bu konu da yine biz servisçiler hırpalandık' tezini savunuyorlar…
Ve bunu 'araç modellemekten, devamlı artan akaryakıt, amortisman, harçlardan, her yıl yenisi eklenen düzenlemelerle değişim ve tadilat masraflarından, vergi ve sigorta masraflarından hep artan gider kalemlerinin altında ezilen küçük esnafın olduğunu ve günden güne geçim koşullarının düştüğünden' dem vurarak destekliyorlar…
OKUL SERVİS FİYATLARI YÜKSEK Mİ?
Kararda göze çarpan bir tuhaflık daha var… Belediye kararda fiyatların yüksek olmasından kaynaklı mağduriyeti belirtiyor…
Şimdi sizlere bir soru!
*Bilin bakalım bu tarifeyi kim /hangi kurum belirliyor?
*Yine denetim ve yaptırım uygulaması hangi kurum sağlıyor?
Cevabı siz araştırmadan ben yazıvereyim… Büyükşehir Belediyesi… Belirlemeden öte, denetim ve yaptırımı da kendinde…
Tuhaf olan ise fiyatı belirleyen ve ilgili kararda şikayet eden kurum da aynı kurum…
VELEV Kİ DOĞRU…
Velev ki Özel Okul, öz mal araçları ile ilgili tespitlerin hepsi doğru… Diyelim ki bu tespitlerde % 100 kurum haklı… Peki öz mal araçların sayısı ihtiyaca binaen ihale etmek istenen S plaka sayısının zaten büyük bir kısmını karşılamıyor mu?
Burada boşta kalan bir soruyu yazıvereyim, yetkililer cevaplasın;
'Sektör de % 80 Devlet Okulu öğrenci nüfusunun ihtiyacının karşılandığı piyasa da, % 20 paya sahip Özel Okul ve öğrencilerinin bu ihtiyaçtan ve hizmet alımından kaynaklı mağduriyetleri sizce mantıklı mı?'
Yetkili 'Ve dahası şu ki Hüseyin Bey; 'Kararda artan Kent nüfusu, artan öğrenci ve işçi sayısından bahsediliyor ya! Bununla beraber 2006 yılından bu yana belediyeye bağlı toplu taşıma araçlarının (tramvay ve belediye otobüslerinin) sayı, sefer ve taşıdığı kişi sayısında ki artıştan hiç bahsedilmiyor… Yine aynı tarihten günümüze artan hususi olarak kullanılan trafiğe tescil ettirilen alternatif araçlardan da bahsedilmiyor… Yine aklıma geliveren adrese dayalı okul kaydının servis hizmet portföyünü düşürdüğünden de bahsedilmiyor… Servis araçları ile işi olsun, olmasın toplumun genelini ilgilendiren bir konu da yaklaşık 500 adet S plakalı aracın kent trafiğine dahil olması ile özellikle mesai giriş ve çıkışlarında trafiğe olan olumsuz etkisini düşünmek bile istemiyorum… Zaten zirve saat denilen sabah ve akşam saatlerinde çıkılmaz olan kent trafiği daha bir çıkılmaz hale gelmeyecek midir? Diye can alıcı soruları sormaya ve cevap aramaya devam ediyor…
Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yetkilileri bu hususu öylesi dert etmişler ki 'Ve aslında S plakalı araç ihtiyacı olduğu için değil, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen'in Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısının Birinci Oturumda söyledikleri gerçek sebep olduğunu düşündürüyor… Belediye bütçesinin sıkıntısından bahsediyor Sayın Büyükerşen… Bu ihaleden gelecek irat/gelir ile bütçeyi mi rahatlatmak istiyor sorusu gelmiyor değil… Maalesef bunu bize düşündürtüyor alınan kararlar…
Eskişehir Servis Aracı İşletmecileri Odası yetkililerinin dertlerini dinleyelim dedik bir sorduk bin ah işittik… İşittiğimiz ahların bir kaçını kaleme aldık…
Bir çay içimlik başlamıştı muhabbet, demlik demlik yudumladık çayları /konular iddiaların ardı arkası kesilmedi…
Yazımızı tebessümle virgüllemek istedik…
Hani 'deveye sormuşlar boynun neden eğri' diye… Nerem doğru ki! Demiş…
HANGİSİNİ DÜZELTEYİM!

Adamın biri 'Kurban' konusunu anlatıyormuş:

- 'Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah'a dua etmiş ve 'Yarabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim' demiş... Dua tutmuş; Davut, kızının adını Ayşe koymuş... Gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş… Hz. Davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail gökten bir keçiyle çıkagelmiş ve
'Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et' demiş...'
Dinleyenlerden biri dayanamamış:

- 'Yahu bunun neresini düzelteyim... Hz. Davut değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilen de keçi değil koç olacaktı!'
Dilerim burada kurban edilen Servis işletmecisi olmaz…
Köşemiz herkese açıktır efendim…
Ves'selam…