Osman Kara yazdı.

Geçmişte internet kafelerin ufak çaplı turnuvalarıyla başlayan, günümüzde dünya çapında yarım milyarı aşkın aktif izleyicisi bulunan ve her geçen gün büyümeye devam eden e-Spor'u gelecekte neler bekliyor?
Teknolojinin ve dijital dünyanın gelişmesi birçok alanda farklılıklar ortaya koymaya devam ederken spor kültüründe de değişikliklere yol açacak gibi görünüyor. Futbol, basketbol ve voleybol gibi klasik spor aktiviteleri yeni neslin ilgi odağı olan e-Spor tarafından tahtları sarsıntıda diyebiliriz. Kim bilir belki gelecekte bu klasik spor aktiviteleri eski popülerliğini koruyamayacak ve bunların yerini e-Spor müsabakaları alacak. Burada klasik spor aktivitelerin tümüyle yok olmasından bahsetmiyorum. Gelecekte en çok izlenen spor müsabakasının bir e-Spor maçı olabilir.

E-SPOR NEDİR?
Tam olarak açılımı elektronik spor olan e-Spor dünyanın dört bir yanından oyuncaların katılımı ile gerçekleşen bir tür dijital etkinlik. Diğer spor müsabakalarında olduğu gibi hakemlerin, seyircilerin yer aldığı ama fiziksel mücadeleden ziyade el, göz ve beyin koordinasyonunun kullanıldığı yeni nesil spor türüdür. Aslında e-Spor kültürü 80'li ve 90'lı yıllarda atari salonlarına kadar dayanıyor daha o zamanlarda atarilerde mücadele eden neslin çocukları veya torunları e-Spor'da mücadele ediyor. E-Spor'un en büyük hedefi ise dünyada 'olimpik bir spor' olmak.
E-Spor kültürü genel olarak z kuşağında yaygın (90'ların sonunda ve 2000 yılından sonra doğanlar), bu yaşlardaki çocuklar kendini bu alanda yetiştirip liglerde mücadele ediyor ve ciddi paralar kazanabiliyorlar. League Of Legend, Dota 2, Counter-Strike Global Offensi ve Türk yapımı Zula gibi birçok oyun bu alanda büyük rağbet görüyor. Bu oyunlara ek FIFA ve NBA 2K serisi gibi diğer oyunlarla da portföyünü genişletmekte. Durum bu iken, E-spor geleceği çok parlak bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.
E-Spor kültürü dünyada emeklemeyi geçmiş ufak ufak adımlar atma aşamasında diyebiliriz gelecek vaat eden bu spor türü Çin ve Güney Kore'de tam olarak oturmuş bir sisteme sahip ve özellikle Güney Kore bu alanda dünyanın en iyi oyuncularına ve takımlarına sahip.
Ülkemizde Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi spor takımlarının e-Spor'a yatırım yapmaları e-Spor'un Türkiye'de de yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyor. Ülkemizde üç büyüklerin yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu alanda mücadele eden bir üniversite takımı bulunmakta. (BAU Supermassive) Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi e-Spor'da şampiyon olan ve üst liglere yükselmiş gençlere %100'e varan burslar veriyor. Ayrıca geçtiğimiz mayıs ayında Odunpazarı Dernekler Platformu tarafından düzenlenen e-Spor turnuvası Eskişehir'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Üç büyük üniversitenin bulunduğu Eşkişehir'de de bir e-Spor takımının kurulmasını ve bu takımın ulusal ve uluslararası şampiyonalarda mücadele etmesini umarım. Bu anlamda Odunpazarı Dernekler Platformu'nun gerçekleştirdiği etkinliğini kıymetli buluyorum.

E-SPOR'UN GELECEĞİ VE EKONOMİSİ?
Yarım milyardan fazla seyirci kitlesi ile hala büyümeye devam eden e-Spor şampiyonalarında ödül havuzu 20 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Forbes Dergisi'ne göre e-Spor gelir seviyesi 2012 yılından itibaren bu zamana kadar 130 milyon dolardan 696 milyon dolara çıkmış ve bu yükseliş hala devam etmektedir.
Oyuncu adı Faker olan Güney Koreli oyuncu Lee Sang-hyeok, bu zamana kadar e-Spor'dan 1 milyon dolar kazanmış. Dünyada Lee kadar olmasa bile e-Spor oyuncuları ciddi paralar kazanmakta ve kazandırmakta. Ülkemizde HolyPhoenix ismi ile oynayan Anıl Işık ise şuana kadar 33 bin dolar para kazanmış durumda.
Bu işin geleceğine gelirsek son dönemlerde yatırımcılar, girişimciler ve yukarıda belirttiğim takımlar bu alanda büyük yatırımlar yaparak yeni oyuncular yetiştiriyor. Oyuncular için 'game housing' denilen antrenman odaları kuruluyor ve bu sayede yeteneklerini geliştiren oyuncular hem kendileri hem de yatırımcıları kazanıyor.
Birkaç gün önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi e-Spor camiasını mutlu etmeyecek bir açıklama yaptılar. Komite, 'Elektronik sporların/elektronik oyunların bir madalya müsabakası olarak Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmasıyla ilgili tartışmanın yersiz olduğu kanaatine varılmıştır' şeklinde açıklamada bulundular. Buna göre E-Spor'un şuan için bir olimpik spor olarak sayılamayacağını gösteriyor.
Son olarak E-Spor sektörü büyümeye devam ediyor uyanık girişimciler ve yatırımcılar bu alana yönelmeye şimdiden başladı bile büyük bir genç nüfusa sahip olan Eskişehir'in de bu alanda ciddi hamleler yapmasını umarım.



Teknoloji tarihinde bu hafta

12 Aralık 1901 İtalyan mucit Guglielmo Marconi, telsiz-telgraf sistemini geliştirdi ve Birleşik Krallık'tan Atlantik aşırı ilk mesajını gönderdi.
17 Aralık 2010 Google insan vücudunun tamamının haritasını çıkaran yeni bir ağ tarayıcısı geliştirdi. İsmini 'Google Body' olarak belirledi.

AFK: Away From Keyboard (Bilgisayar başında değilim) sözünün kısaltması. Bu kısaltmayı yazarak sohbet ettiğiniz ya da birlikte oynadığınız kişilere bilgisayar başında olmayacağınızı ve cevap yazamayacağınızı ve/veya oyunda eylemsiz kalacağınızı belirtirsiniz.
FPS: Oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyun türüdür. Açılımı birinci şahıs nişancıdır ve nişancı video oyunlarının yan türüdür. Ayrıca FPS, saniyedeki kare sayısı demektir.
MOBA: Açılımı çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası olan, gerçek zamanlı strateji savaş video oyunu türüdür. Genellikle beş kişiden oluşan iki farklı takımın üç ana yoldan oluşan bir harita üzerinde karşı takımın enerji kaynağını yok etmeyi amaçlar.

Ernst Werner von Siemens (13 Aralık 1816 - 6 Aralık 1892)
13 Aralık 1816 yılında Almanya'da doğan Ernst Werner von Siemens, Siemens şirketinin kurucusu ve elektriksel iletkenlik biriminin isim babasıdır.
Werner Siemens, Hannover yakınlarındaki Lenthe'de doğdu. Ailesi kiralık çiftçi idi ve 14 çocuklu ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Orduya mühendis olarak yetiştirilmek için katıldı. Burada Mors alfabesini öğrendi ve gelişimine destek oldu. Ordudan ayrıldıktan sonra 1 Kasım 1847 tarihinde Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske adlı kendi şirketini kurdu. Şirketi uluslararası alanda çalışmalara başladı. 1890 yılında emekli oldu ve 1892 yılında öldü.



Neydi Ne Oldu?
Apple
Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer, Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirkettir. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir.
Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından Apple I kişisel bilgisayar kitini satmak amacıyla kuruldu. Wozniak kitleri kendisi üretti ve Apple I ilk kez Homebrew Computer Club'da görücüye çıktı. Apple I; günümüzde kişisel bilgisayar olarak kabul edilen cihazlardan daha basit şekilde anakart (CPU, RAM ve basit metin tabanlı ekran çipi ile birlikte) olarak satılmaktaydı.1976 yılının Temmuz ayında 666.66 dolarlık (2013 yılına göre 2,690 dolar) fiyat etiketiyle Apple I satışa sunuldu.
Borsa değeri açısından Apple 2012'nin Eylül ayından itibaren dünyanın en değerli şirketi olmuştur. 29 Eylül 2012 tarihi itibarıyla şirkette dünya çapında 72.800 devamlı tam zamanlı çalışan işçi ile 3,300 geçici tam zamanlı işçi çalışmaktadır. 2012 Kasım ayı itibariyle Apple'ın App Store ve iTunes Store online mağazalarına ek olarak 14 farklı ülkede 394 perakende satış mağazası bulunmaktadır.
Günümüze kadar inişli çıkışlı bir grafik sergileyen Apple, 2018''in Nisan ayından itibaren dünya çapındaki yıllık geliri toplamda 265 milyar dolardır. Apple gelir olarak Samsung ve Huawei'den sonra dünyanın en büyük üçüncü cep telefonu üreticisidir ve aynı zamanda dünyanın en büyük bilgi teknolojisi şirketidir. Ağustos 2018'de Apple, 1 trilyon dolarının üzerinde olan ilk halka açık ABD şirketi olmuştur.