Bülent Doğdu

Dedikodu başkalarının kişisel ve özel konuları hakkında yapılan konuşmalardır.
Peki dedikodunun enerjisel olarak bize olumlu ve olumsuz etkilerini biliyor musunuz?
Sosyalleşme anlamında bir araya gelip konuşmak (dedikodu yapmak) güzel ama bu konuşmaların olumlu ve olumsuz etkileri var.
Toplumun çoğunluğu maalesef genellikle olumsuzluklardan beslenen, kaza, cinayet gibi olumsuz haberleri izlemeyi seven yapıda olduğu için öncelikle dedikodunun olumsuz yönlerinden bahsedeceğim.
Dedikodu olarak genellikle başkası hakkında olumsuz durumları, yaptığı kötülükleri insanlar anlatır. Bunlar bazen doğrudur, bazen de onu sevmediği için abartı bir şekilde yalan söyleyerek arkasından konuşmasıdır. Hangisi olursa olsun kimsenin arkasından olumsuzlukları konuşmamak gerekiyor.
Dedikodu yapmak, olumsuzlukları paylaşmak evine çöpleri boşaltmak gibidir. Ağzını, içini, zihnini, evini kirletiyorsun. Dedikodu yaparak rahatlayacağını zannediyorsun ancak insanı dedikodu pisletiyor.
Bilinçaltına olumsuz tohumları ekiyorsun. Dedikodu yapanların başına ayıpladıkları, çekiştirdikleri, beğenmedikleri şeyler gelir bunu unutmayın. O kişilerin negatif enerjileri kendinize çekersiniz.
Hayatınızda olumsuzlukları istemiyorsanız, dedikodudan uzak durmanız gerekiyor.
***
Eee biz konuşmayı seven bir milletiz dedikodu yapmadan olur mu hiç şeklinde düşüncelerde oluşacağı için dedikoduyu olumluya çevirme kısmına geçeyim.
Uzmanlara göre dedikodu tamamen ve her zaman başkalarını eleştirme ve küçültme süreci anlamına gelmiyor.
Birileri hakkında olumlu konuşmanız, onun iyi yönlerinden, faydalarından bahsetmeniz, yaşadığınız güzellikleri anlatmanız iyi bir dedikodu anlamına gelir. Bu da sizi olumsuz yönde etkilemez.
Dedikodunun her zaman o anda ortamda bulunmayan üçüncü kişiler hakkında olması da gerekmiyor. Sosyolog Kate Fox'un 'Evrim, Yabancılaşma ve Dedikodu' adlı makalesine ve bu makalenin yazılması sürecinde oluşturulan çalışma gruplarının izlenmesinden edinilen gözlemlere göre; kişinin kendi yaptıkları, ya da o kişinin iletişim halinde olduğu kişilerle yaptıkları hakkında konuşması da dedikodudan sayılıyor. Örneğin 'dün gece arabam bozuldu' ifadesinin yanına kişinin; 'tamircide çok iyi bir adamla tanıştım' diye bir ifade daha eklemesi, bu tip dedikoduya iyi bir örnek teşkil ediyor.
Yapılan dedikodularda olumsuz ve kötü duygu, düşüncelerinizi anlatmayı bırakıp, kişiler hakkında olumlu ve iyi şeyleri anlatmaya başladığınızda hayatınızda da olumlu gidişatın temellerini atacaksınız.
Kötü konuşmak kendinize bir şey kazandırmaz. İyi, güzel konuşarak güzellikleri de hayatınıza çekmek için o frekansa geçmiş olursunuz.
Dedikoduyu sevenler devam etsinler ama artık 'Pozitif Dedikodu' hayatlarında olsun…
Sevgiler…