Türkiye’nin önemli yarışmalarından olan 16.Yunus Emre Şiir Yarışması’nın ilk kez yerel düzeyde düzenleneceğini belirten Tosuner, “Yarışmayı ulusal olarak düzenlediğimizde Eskişehir yerelinde katılım düşük oluyordu. Fakat bizim dernek olarak yerel şairlerimizi ön plana çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Eskişehir'de sokak hayvanlarının ihtiyaçları unutulmuyor Eskişehir'de sokak hayvanlarının ihtiyaçları unutulmuyor

Yunus Emre'nin şehri Eskişehir'de 16.’sı düzenlenen geleneksel şiir yarışması hakkında önemli açıklamalarda bulunan Eskişehir Sanat Derneği Başkanı Şahabettin Tosuner, yarışmanın sadece bir şiir yarışması olmadığını, aynı zamanda Yunus Emre'yi anma ve gelecek nesillere aktarma amacını taşıdığını da belirtti.

EN TEMİZ ŞİİR YARIŞMASI

“Eskişehir, Türk şiirinin büyük ustası Yunus Emre’nin yaşadığı, mezarının olduğu, şiirlerinin yazdığı bir yer” diyerek cümlelerine başlayan Tosuner, yarışmanın ülkede ki en temiz şiir yarışmalarından olduğuna dikkat çekti. Tosuner,“Yunus Emre gibi büyük bir şairin adına etkinlikler yapılması gerekiyor. Bu etkinliklerin arasında da Yunus Emre’nin gelecek nesillere de tanıtılması, şiir dünyasına sunulması amacıyla bu şiir yarışmasını düzenliyoruz. Bu esasında Yunus Emre Şiir Buluşması adında 20 yıldır yaptığımız etkinliğimizin içerisinde bir etkinlik. Bugüne kadar hep ulusal düzeyde yaptık.Türk şiirinin büyük ustaları da bu etkinliğe geldi ve jüri oldular. Eskişehir’de düzenlediğimiz bu büyük şiir yarışması Türkiye’de geçen yıl düzenlenen şiir yarışmalarında 158 şiir yarışması arasında 6. oldu.  Yunus Emre Şiir Yarışması sürdürülen, hiçbir sorunla karşılaşmamış en temiz şiir yarışmalarından birisi. En temiz derken şunu açıklayayım. Yunus Emre Şiir Yarışması’nda biz bir maddi ödül vermiyoruz. Bir para ödülümüz yok. Böyle olunca temiz yarışmalardan birisi oluyor. Tahmin edersiniz ki büyük para ödülü olan yarışmalarda her zaman adam kayırma vardır, kavgalar vardır.” ifadelerini kullandı.

YUNUS EMRE TARTIŞILMIYOR

Eskişehir’de düzenlenen Yunus Emre Şiir Yarışması’nın içerik olarak tartışılmadığına değinen Başkan Tosuner, jürilerin de ödüllerle beraber açıklandığını söyledi. Şahabettin Tosuner, “İçerik olarak Yunus Emre Şiir Yarışması tartışılmamıştır. Çünkü yarışmayı iyi bir jüri değerlendiriyor. Ve bu şiir jürisini yarışma günü bittikten sonra ödüllerle beraber açıklıyoruz.Yunus Emre Şiir Yarışması’nı biz iki dalda yapıyoruz. Birincisi serbest dal da yapıyoruz. İkinci olarak da Yunus Emre için yazılacak şiirler dalında yapıyoruz. Yunus Emre için dünyanın her yerinde büyük şairler tarafından da şiirler yazılmıştır. Yunus Emre için şimdiye kadar Kültür Bakanlığı 3 kez antoloji yapmış. Eskişehir Valiliği’de çeşitli yıllarda 6 tane antoloji yapmış. Eskişehir Sanat Derneği’de 16. yıldır yapmış olduğu çalışmalardan Yunus Emre için bir arşiv oluşturdu. Bugün Türkiye’de 1500 civarında Yunus Emre için yazılmış şiir var.” diye konuştu.

BAŞVURUDA SÜRE UZADI

Şiir yarışmasının ulusal düzeyde yapıldığında Eskişehir’den katılımın az olduğuna değinen Sanat Derneği Başkanı, bu yıl sadece Eskişehir özelinde olacak yarışmanın başvuru süresinin 1 Eylül’den 15’Eylül’e kadar uzadığını açıkladı. Dernek Başkanı Tosuner, “Eskişehir’deki derneklerle görüşmeler yapıldığı için süreyi 1 Eylül’den 15’Eylül’e çekmek istiyoruz. Şiir yarışmasına yerelde yoğun bir ilgi var ama dernekte olamayıp katılamayanlar da var. Onlarında katılması için bu süreyi uzatacağız. Eskişehir Sanat Derneği olarak Yunus Emre Şiir Yarışmasını 15 yıl ulusal düzeyde yaptık. 15 yıl sonra ilk defa Eskişehir yerelinde planlıyoruz. Artık 1 yıl yerel 1 yıl ulusal düzeyde planlayacağız. Şiir yarışmasını ulusal düzeyde yaptığımızda 600-700 başvuru oluyordu. Bu çok büyük bir rakam. Eskişehir yerelinde katılım düşük oluyordu. Fakat bizim dernek olarak yerel şairlerimizi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu nedenle bu yıl Eskişehir özelinde, sadece Eskişehir ve ilçelerinde yaşayan şairler için bir şiir yarışması düzenleyeceğiz. Şiirle ilgisi olan Şairler Derneği gibi dernekler var. Onlarla görüşmeler yapıyoruz . Önümüzdeki günlerde bir projeyle Eskişehir’in her sokağında, her mahallesinde kıyıda köşede kalmış, ortaya çıkmamış şiir potansiyelini ortaya çıkaracağız. Yunus Emre’nin anıldığı Eskişehir’imizde çok büyük bir potansiyelin olduğuna inanıyoruz.”

Kaynak: ANADOLU GAZETESİ - M. ANIL AKSOY