Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından turizmin toplumda benimsenmesi ve kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi’nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, Eskişehir’in 2024 yılında ulaştığı turizm rakamlarını paylaştı. Etkinliğin moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Prof. Dr. Emre Ozan Aksöz üstlendi. Programda konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Ece Doğantan ve Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Nil Göksel yer aldı.
DÜNYA ÇAPINDA AÇIK HAVA MÜZESİ
Eskişehir’in önemli kültür miraslarına dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, “2024 yılında Eskişehir 921 bin 648 yerli, 88 bin 869 bin yabancı turisti ağırlayarak toplamda 1 milyon 51 bin 517 konaklamalı ziyaretçileriyle rekor bir sayıya ulaşmıştır. Bu başarı şehrimizin sunduğu çeşitliliğin ve özellikle emek verenlerin ortak azminin bir sonucudur. Şehrimizin UNESCO listesine giren ilk eseri olan Sivrihisar Ulu Cami Ahşap Direkli en büyük hipostil cami ünvanıyla 800 yıllık tarihin izlerini taşımaktadır. Kahramanlıkları ile Anadolu'nun islamlaşmasına büyük katkıları olan Seyit Battal Gazi'nin adına yapılan Anadolu Selçuklu dönemi türbesi ziyaretçilerin ilgi duyduğu kültür varlıklarımızın birisidir. Odunpazarı'nda bulunan Osmanlı mirası Kurşunlu Camisi ise atalarımızdan neslimize miras bırakacağınız muhteşem bir eser niteliği taşımaktadır. Eskişehir topraklarının altında saklı medeniyetlere de dünya çapında bir açık hava müzesidir” dedi.
ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirten Avnamak, “Kurtuluş Savaşı'nın kazanılarak tarihin akışını değiştirilmesinde çok önemli bir yere sahip İnönü Savaşları'nın ilimizdeki gerçekleşmesi Eskişehir'in İstiklal mücadelemizdeki önemi de ayrıca ortaya çıkarmaktadır. Şehrimizde bulunan şifalı sularımızı modern tesislerle buluşturarak sağlıklı turizmde iddialarımızı artırmaktayız. Hafta boyunca düzenleyeceğimiz etkinliklerde Eskişehir’in turizmde dünya çapında anılan, herkesin görmek istediği bir şehir olma yolunda emin adımlarla yükselişe tanıklık edelim ve birlikte hayal edelim” diye konuştu.
TURİZM ESKİŞEHİR İÇİN ÖNEMLİ
Vali Hüseyin Aksoy, turizmin Eskişehir için oldukça önemli bir sektör olduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz yıl 1 milyonu aşan turisti şehirde ağırlayan bir kent. Turizmde potansiyelini belirli ölçüde harekete geçirmiş ve turizmde pay alan illerden birisiyiz. Mevcut durumu daha da geliştirmek daha iyi bir noktaya taşımak adına geçtiğimiz yıl Şubat ayında üniversitelerimizle işbirliği içerisinde bir turizm çalıştayı gerçekleştirdik ve 9 ayrı başlıkta sektörün bütün paydaşlarıyla bir araya gelerek çeşitli görüşler ortaya konuldu. Amacımız mevcut durumu daha iyi bir noktaya taşımaktır. Özellikle iç turizmde Eskişehir, Türkiye'nin en önde gelen illerinden birisi, dış turizmi de biraz daha aktif hale getirmek ve daha çok yabancı turisti burada misafir edebilmek öncelikli hedeflerimiz. Ayrıca ilimizdeki geceleme sayısını daha da arttırmak noktasında bütün paydaşlarımızla birlikte bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
FRİGYA VE KARACAHİSAR’DA KAZILARA DESTEK
Vali Aksoy ayrıca, Anadolu Üniversitesi ile birlikte yürütülen TÜBİTAK destekli projeye değinerek, “Kazılarımız var değerli hocalarımızın koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenen kurallar çerçevesinde bu çalışmalar sürüyor. Frigya Vadisi'ndeki bölgede kazı çalışmaları yürüten Çukurca Mahallemizde eski bir okulumuzu restore ederek kazı başkanımıza tahsis ettik ve bir kazı evi olarak burada daha güzel bir şekilde bu çalışmaların sürdürme fırsatı bulacak. Kazı çalışmaları devam eden Karacahisar Kalesi’nde de kazı evi yoktu ve kazı başkanımıza yine oradaki bir eski okulumuzu şu anda restorasyonu devam ediyor, tamamlayarak yine kazı başkanımıza tahsis edeceğiz. Amacımız kazı başkanlarımızın daha iyi çalışma koşulları içerisinde bu faaliyetleri sürdürebilmeleridir. Onların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkaracakları eserlerle kültür turizminin ekonomiye kazandırılarak ilimizin ve bölgemizin daha fazla turizmden pay almasını sağlayabilmektir. Anadolu Üniversitemiz ile işbirliği içerisinde TÜBİTAK Projesi kapsamında İnönü'den Sakarya'ya Milli Mücadele Rotası kapsamında bir çalışma başlattık. Şu anda onunla ilgili faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Amacımız hem milli mücadele ruhunu genç kuşaklara aktarmak hem de turizm rotası belirleyerek turizmin bölgemizde biraz daha aktif hale gelmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.