Akaryakıt kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) eleştiren İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, ilçe başkanlığı binasında yaptığı açıklamada vatandaşların ve işletmelerin ağır mali yüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek araç sahiplerine yüklediği maddi külfetin devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, 5 TL maliyeti olduğu iddia edilen çiplerin, KDV dahil 2 bin 791 TL’ye satılmasını ve montaj bedelinin 900 TL olmasını eleştirerek, “Halk arasında yakıt çipi olarak bilinen UTTS, iktidarın vatandaşın sırtına yüklediği yeni bir mali yük haline gelmiştir. Bunun yanı sıra çip taktırmayanlara 28 bin TL ceza kesileceği söylenmektedir. Bu uygulama, ‘kaçak akaryakıtı önleyeceğiz’ diyerek, kayıt dışılığın muhatabı olmayan vatandaşı cezalandırmak değil midir? ‘Yıllık 15 milyar TL kayıp önlenecek’ denilerek, 2025 yılı içinde toplamda 45 milyar TL’nin bu uygulama aracılığıyla vatandaşın cebinden alınması normal midir?” diye konuştu.

Soğuk hava Eskişehir'de stant kapattırdı! Soğuk hava Eskişehir'de stant kapattırdı!

"Güvenlik incelemesi yapılmış mıdır?”

UTTS uygulamasının, milli güvenlik açısından tartışmalı bir geçmişe sahip İsrailli şirketlerle bağlantılı olduğu iddialarını dile getiren Başkan Yer, “Çipin üretimi ve satışı konusunda hangi firmalar yetkilendirilmiştir? UTTS sisteminin donanım ve yazılım altyapısını sağlayan firmalar kimlerdir? Bu firmalarla yapılan ihaleler hangi usullerle gerçekleştirilmiştir? Sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren, Konya merkezli yerli ve milli bir firma ekarte edilmiş midir? UTTS uygulamasının İsrailli şirketler veya İsrail bağlantılı firmalar tarafından yürütüldüğü iddiaları sebebiyle, ilgili firmalar hakkında bir güvenlik incelemesi yapılmış mıdır?” dedi.

"Uygulamanın revize edilmesi gerekmektedir"

Araç sahiplerine yüklediği maddi külfeti hafifletmek için çip bedelinin düşürülmesi gerektiğini söyleyen Yer, “Devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Kiralık araç kullanıcılarının, her kira süreci sonrası yeni çip taktırma zorunluluğu kaldırılmalıdır. Bu durum büyük bir mali külfet doğurmaktadır ve özel bir muafiyet ya da esneklik sağlanmalıdır. UTTS çipinin araçlara montajı için yapılan vidalama işlemi, araçlara zarar vermekte ve ikinci el piyasasında değer kaybına neden olmaktadır. Araç sahiplerinin zararlarını telafi edecek bir düzenleme yapılmalıdır. UTTS uygulamasının Anayasa’ya aykırı olduğu ve vatandaşlara dayatıldığı yönündeki iddialar dikkate alınarak, uygulamanın revize edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ