Halk arasında 'Şehadet Şerbeti' olarak bilinen deyim,  İslam dininde kutsal bir mertebe sayılan şehitlere hitaben söylenmektedir. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre 'şehit olmak' anlamı taşıyan 'Şehadet' kelimesinden gelen bu deyimin anlamı ise duyanları duygulandırıyor.

İnsan Beyni Yaşlandıkça Küçülür mü? Beyin Sağlığı ve Yaşlanma Sürecinin Bilimsel Analizi İnsan Beyni Yaşlandıkça Küçülür mü? Beyin Sağlığı ve Yaşlanma Sürecinin Bilimsel Analizi

"ÇANAKKALE RUHUNU AŞILAMAYA ÇALIŞIYORUM"

Tarihi savaş eserlerini, lise çağlarından beri yaklaşık 40 yıldır topladığını belirten Oskaylar, "Arkeoloji müzesi içerisinde bir kaç kez sergi açtık. Bu sergilerle Çanakkale ruhunu Eskişehir'de ki çocuklara aşılamaya çalıştık. Bazı eserleri müzayededen getiriyoruz, bazılarını ise yurt dışındaki arkadaşlarımdan temin ediyorum. Savaşın 100 yılı aşkın bir geçmişi olduğu için her eser her zaman bulunmuyor" diye konuştu.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER"

Şehadet Şerbeti Matarası’nın koleksiyonunun en değerli parçası olduğunu ifade eden Oskaylar, "Bu eser elime ulaştığında yıpranmış bir durumdaydı. Ben orijinalliğini bozmadan bakımını yaparak sergilenecek duruma getirdim. 'Hekim Matarası' olarak da geçen 'Şehadet Şerbeti Matarası' savaş zamanı hekimler çadırlarda boyunlarına asılı olarak geziyorlarmış. Ağır yaralı ve ölmek üzere olan askerlere son anlarında matarada bulunan zemzem suyunu yani şehadet şerbetini içiriyorlarmış. Çanakkale Savaşı'nda da kullanılıyor olması sebebiyle çok önemli bir eser. Uzun yıllardır peşinde olduğum bu eseri İstanbul'da ki bir müzayededen alarak koleksiyonuma ekledim. Halk arasında' Şehadet Şerbeti İçti' diye duyduğumuz Hekim Matarasının hikayesi işte budur" diyerek açıklamada bulundu.

SÜMEYRA BALCI

Editör: Tuğçe Kaş