Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı Ekstra Gündem programında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in sorularını yanıtladı. Programda ilk olarak başkan Şanlı ilçenin tarihçesi hakkında bilgi verdi.
TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ KÜÇÜK İLÇESİ
Han İlçemiz aslında bugün Türkiye’nin üçüncü küçük ilçesidir diyen Şanlı, “Daha önce burası kaza iken Emirdağ Sultandağı, Haymana sınırlarına kadar Han ilçemiz dahilindeydi, tabii idare değişiklikleri sonucu kazalıktan kaldırılıyor. 1963 yılında Afyon’dan ayrılarak Eskişehir’in Çifteler ilçesine bağlanıyor. 1967 yılında da belediyelik oluyor. Kanun Hükmünde Kararnameyle Han ilçesi olarak hak kazanıyor” dedi.
BEŞ MEDENİYETİ BAĞRINDA BARINDIRIYOR
Şanlı Han’ın beş medeniyeti bağrında barındırdığına dikkat çekerek, “Han İlçesi M.Ö 3000 yıllara dayanıyor. Lidyalılar, Doğu Avrupa’dan gelen Frigler savaş sonucu burayı ele geçiriyor. Sonrası Roma, Bizans dönemlerini yaşıyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden sonra günümüze kadar burası devam ediyor. Tarihi bir zenginliği olan beş medeniyeti bağrında barındıran küçük bir ilçemiz. Ama gün yüzüne değerlerimiz çıkarılmadığından bugüne kadar gelmiş ama biz de 2014’den bu yana Han’ı dünyaya duyurmak için elimizden geldiğince tarihi ve kültürel varlıkları ortaya çıkarmak için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
KONAKLAMA ALANI YAPACAĞIZ
Han’da öncelik olarak konaklama sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyen Şanlı bununla ilgili de çalışmaya başladıklarını ifade ederek, “Bizim Han ilçemizde eksik olan kısım konaklama yok. Buraya yerli ve yabancı turistler geliyor. Dünyanın dört bir yanında insanlar geliyor. Fakat konaklama olmadığı için ilçeden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Konaklama ihtiyaçlarını burada karşılayamıyoruz. Ama yeni bir projemiz var. Eski Han mimari ile yeni Han mimarisini birleştirerek Han’da 10 odalı, ikişer yataklı konaklama alanı yapacağız. Projesi hazır, inşaatına da önümüzdeki süreçte başlayacağız. İçerisinde sosyal donatıları da olan güzel bir konaklama yeri olacak. Gelen giden misafirlerimizin hizmetine sunacağız” vurgusu yaptı.
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI YOK OLMASIN
Han’da kültürel bir miras olduğunun altını çizen Şanlı, bu mirasın yok olmaması için mücadele ettiğine vurgu yaparak, “1993 yılında Fikri Sağlar döneminde burada yer altı kazı çalışması başlatılıyor. 2000’li yıllarda da bir kısım çalışmalar yapılıyor ama sonrada duruyor. Bu süreklilik arz eden bir şey. Biz buradaki kültürel dünya mirasının ortaya çıkarılması gerekir. Defalarca Bakanlığa söylüyorum, burada Göbeklitepe gibi üstüne kapatın, hava şartlarından etkilenmesin. Dünya kültür mirası yok olmasın diye sürekli mücadele ediyoruz. Gündeme aldırıyoruz, sonra ödenek yok diyorlar. Han Avrupa’da olsa Kültür Bakanlığını Han’a kurarlardı. Çünkü Han açık hava müzesi gibi; yer altı şehri var, yanımızda mahallemiz olan Yazılıkaya ( Kral Midas) var. Başaran mahallemizde kiliseler var. Burası başlı başına bir tarihi ve kültürü içinde barındıran bir ilçe… İlgisiz kalmış, biz de sürekli dillendiriyoruz. Ama bir türlü Bakanlık tarafından buraya el atılmıyor” diyerek sitem etti.
SİT ALANI OLDUĞU İÇİN HERKES MUZDARİP
Bölgede kültürel kalıntılardan dolayı sit alanı olduğu için herhangi bir işlem yapılamadığını dile getiren Şanlı, ”Ben koruma kurulu toplantılarına da giriyorum. Hemşerilerimiz belediyemize geliyor. Ev yapmak istiyor, çatı değiştirmek istiyor ama sit alanı oluğun için koruma kurulları izin vermiyor. Ben de buna yönelik Bakanlığa diyorum bu bölgede konut yapalım. Yerimiz de var zaten TOKİ’ye ayrılan bir yer. Oralara devlet olarak ev yapın. Hem insanlarımız burada rahat edecek. Çünkü burada hem vatandaş hem belediye rahatsız oluyor. Biz mekik dokuyoruz ama sonuç alamıyoruz. Onun için buraya el atılması gerekiyor. Hemşerilerimiz bana diyor ki buraları sitten kaldır. Sitten kaldırmak zaten mümkün değil. Çünkü Cumhurbaşkanının da gücü yetmiyor. Çünkü hiç bir güç dünya kültür mirasını kaldırmaya gücü yetmez. Yapılacak şey vatandaşlarımıza güzel bir yerde konut yapıp, birer tane de anahtar verilecek ve burada kazı çalışmaları yapılarak Han’daki tarihi doku ortaya çıkarılacak. Bu yapılmadı sürece hem bizim hem vatandaşın hem koruma kurullarının kafası ağrımaya devam edecek. Bir an önce vatandaşın bu ıstıraptan kurtulması gerekiyor” dedi.
HERKESİN BELEDİYE BAŞANIYIM
Göreve geldiğinde Han’ın umutsuz bir vaka olduğunu ve yeniden bir umut aşılamak için çaıştığını söyleyen başkan Şanlı, “Ben 2014’e göreve geldiğim zaman, burada ata topraklarında vatandaşlarımız bana Han bitiyor, bir şeyler yapmak gerekir diyordu. Gerçekten umutsuz bir vakaydı. Aday olduk, çünkü bu insanlara yeniden bir umut aşılamam gerektiğine inandım. O zaman ben belediye başkanı olursam kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. CHP’lilerin de, AKP’lilerin de, MHP’lilerin de, yani ne kadar siyasi düşünce varsa herkesin belediye başkanı olacağız dedik. O günden bugüne aynı istikamette yürüyoruz” mesajı verdi.
HAN’I ŞEHİRLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Şanlı Han ilçesinde göreve geldiğinden bu yana yaptığı faaliyetleri de şöyle anlattı: “Belediye kurulduğundan bu yana kanalizasyon sıkıntısı çözülmemişti. Biz 28 km uzunluğunda kanalizasyon yaptık, arıtma tesislerini yaptık. Cumhuriyet meydanını insanların yaşam alanı haline getirdik. Burada da insanlarımız düğünlerini yapıyor. Yani Han’ı şehirleştirmeye, küçük şirin bir ilçe haline getirmeye çalıştık. Daha Han’da yapılması gerekenler var. Çünkü zamanında çok ihmal edilmiş. Biz şehircilik ilkelerine dayanarak bir şehirde ne varsa onları yapmak için mücadele ediyoruz. Altyapı, üstyapı çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz. Han’ı dünyaya tanıtmak için sempozyum yapıyoruz. Han’da uluslar arası dostluk ve sanat festivalinin 7’ncisini yapacağız. 25 Eylül ile 1 Ekim arasında 25’i yabancı, 10 Türk sanatçıyı ağırlayacağız. Yani Han ilçemizi hak ettiği yere getirmek için mücadele ediyoruz. Biz yine göreve geldiğimiz uyduruk bir belediye hizmet binası vardı, biz burasının inşasını tamamladık. Kültür ve sosyal tesis hayata geçirdik. Burada insanlarımız düğünlerini icra ediyor. Yine 70 bin metrekare belediye arazimiz vardı. Kullanma hakkı Milli Eğitim’e verilmişti. Yıllarca uğraştık, oraya turizm merkezide plan da yaptık ve kullanma hakkını aldık. Orada bir sanat köyü projesi yapacaktık, hayata geçiremedik. İnşallah göreve devam edersek yapacağız. Bu nokta bizim 50 dekar alanda lavanta ekimi yaptık. Lavantanın yağını çıkarıyoruz. Han’da kurduğumuz kadın kooperatifiyle kadınlarımız lavantadan sabun üretiyorlar. Hem turizm açısından hem de kadınların kendilerine kazanç sağlaması adına böyle bir iş yaptık. Belediye olarak sosyal sorumluluk projelerimizi de yapıyoruz ve bunu daha da geliştirmek istiyoruz.”
KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEDİK
Şanlı ayrıca başkanlık süresince kimseyi ötekileştirmediğini ifade ederek, “Biz 2014’de göreve geldik çoğu bizi tanımıyordu ama bizi gördüler, samimiyetimize inandılar, güvendiler. Ne yaptık, ikinci seçimde yüzde 60’la geldik. İnsanların yüreğine girdiğin zaman oy veriyorlar. Biz kimseyi ötekileştirmedik dolayısıyla başarıyı elde ettik. Her vatandaşımızın mutlu olması ve güzel bir ilçede yaşaması için çalışıyorum” diye konuştu.
BELEDİYEMİZİN HİÇ BORCU YOKTUR
Şanlı belediyeyi 1 milyon borçla aldığını belirterek bu borcun da kapatıldığını ve belediyenin şu an hiçbir borcu olmadığını kaydetti. Şanlı, “Ben 2014’de göreve geldiğimde 1 milyon bütçesi vardı, bir milyon da borcu vardı. Onu kısa süre içerisinde kapattık. Belediyemizin şu an hiç borcu yok. Bazıları geliyor borçsuz belediye olur mu, borçlan şunu yap, bunu yap diyor. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Çünkü sonuçta belediyenin parası halkın parası… Bunu israf etmek de hiçbir yöneticinin hakkı değildi. Bunu korumamız lazım… İhtiyaçlar oldukça tabii borçlanmadan gereken işi de yapacağız” şeklinde konuştu.
İMAR SORUNU ÇÖZÜLÜRSE HAN’DA PATLAMA YAŞARIZ
Han ilçesinin önünde duran en büyük sorunun imar sorunu olduğuna dikkat çeken Erdal Şanlı bu sorunun da çözümü için çalıştıklarını, sorunun çözülmesi halinde ilçede patlama yaşanacağına vurgu yaptı. Şanlı, “Biz Han ilçemize tekrar hemşerilerimizi getirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte örnek imar uygulaması ve kentsel tasarım yapıyoruz. Bin 100 adet arsa çıkacak. İkişer katlı bahçeli kentsel tasarımımızı da yapılmış bir şekilde vatandaşlarımız bunu ürettikten sonra, birçok hemşerimizi ev yapmak istiyor belediyemize geliyor. Bu bittikten sonra da Han’da bir patlama süreci yaşayacağız. Çünkü Han sakin, huzurlu herhangi bir polisiye olayı olmayan güzel ve insanların mutlu bir şekilde gezebileceği bir ilçe… O nedenle burada dinlenmek ve yaşamak için güzel bir yer. Han’ın ön ancak bu imar uygulamasını hayata geçirdiğimiz zaman kendine gelecek ve önü açılacak. İmardan dolayı ne vatandaşımız ev yapabiliyor, ne belediye hizmet yapabiliyor. Anca çöp topluyorsun, yolları yapıyoruz. Esas Han’ın önünü açacak olan iş imar uygulaması ve kentsel tasarımdır. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman Han Eskişehir’in ilgi odağı haline geleceğini düşünüyorum” dedi.
YEREL SEÇİMLERDE YİNE ADAYIM
Şanlı son olarak yaklaşan yerel seçimlerde halkın yeniden kendisini başkan olarak görmek istediğini ifade ederek, genel merkez de takdir ederse yeniden başkanlığa aday olduğunu ilan etti. Şanlı “Ben 31 Mart’a kadar belediye başkanıyım. Ben vatandaşıma son günüme kadar hizmet etmek için çabalıyorum. Söz verdiğim şeyleri yapmaya çalışıyorum. Çoğu hemşerim seçim çalışmalarına başladın mı diye soruyor. Ben de diyorum ki ben zaten halkın içindeyim. Halk zaten beni tanıyor. Dürüst mü, değil mi? Üç kağıtçı mı, hizmet yapıyor mu? Ben de bana oy verin demiyorum. İnsanın kendisine oy istemesi biraz bana ters geliyor. Bunu vatandaş zaten biliyor. Bana gelip diyorlar zaten aman başkan çekilme, sen gidersen burası eski düzene döner diyorlar. Yani halkta böyle bir talep var. Talep olduğunda ise aday olmamız gerektiğini düşünüyoruz. O yönde bu süreç meselesi… Tabii genel merkez belirleyecek, parti gösterecek. Göstermese de kenara çekileceğiz. Bana vatandaş bir dönem daha devam et diyor. Burası atalarımızın yurdu ben de memleketimi seviyorum. Han’ın aşığıyım. Buraya güzel bir eser bırakmak gerektiğine inanıyorum. Bu süreçte de Allah sağlık verirse aday olmayı düşünüyorum, buradan da açıklıyorum” ifadelerine yer verdi.