Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Öğrenciler üniversite eğitimi alacakları şehirlere yerleşti. Ancak sıkıntılar da beraberinde geldi. Artık pek çok öğrenci ekonomik sıkıntılar nedeniyle ya üniversiteye gitmiyor ya da okurken çalışmak zorunda kalıyor. KYK yurdunda kalma hakkı kazanan ve aylık 500 TL ödeme yapan öğrenciler barınma maliyetleri konusunda diğer öğrencilere nazaran daha şanslıyken, yurt çıkmayan gençler yüksek barınma maliyetleriyle karşı karşıya kalıyor. Eskişehir’de apartta kalmak isteyen bir öğrencinin minimum 3 bin 500 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Eve çıkmak isteyen bir öğrenci de kişi başı ortalama 3 bin 500 TL ödemek zorunda kalıyor.

BESLENME GİDERİ AYLIK 990 TL

Diğer temel gereksinimlerden olan beslenme konusu ise gençler için önemli gider kalemlerinden biri. Şehrimizdeki üniversitelerde 1 öğün yemek ücreti 15 TL iken, 3 öğün yemek yemenin bedeli 45 TL, aylık gider ise 990 TL. Dışarıda yemek yemenin ya da evde yemek hazırlamanın maliyeti ise bundan çok daha yüksek.

TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK

Bu giderlere ulaşım, faturalar, eğitim giderleri, giyim masrafları ve diğer ihtiyaçlar eklendiğinde çok daha ürkütücü bir tablo ortaya çıkıyor. Her gün okula gidip gelen bir öğrencinin tek vasıta kullansa dahi aylık 264 TL ödemesi gerekiyor. Bugün KYK kredisinin bin 250 TL, asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu Türkiye’de bir gencin ailesine yük olmadan okuyabilmesi için çalışması mecburi.

Eskişehir’de okuyan öğrenciler de geçinmenin çok zor olduğunu ve okurken çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

GÜNDÜZ OKUL GECE İŞ

Yunus Emre Güzeltaş: “Yenibağlar’da 3+1 evde kalıyorum. Kiram şu anda 3 bin ama ev sahibi bana geçen gün 15 bin teklif etti. Şu an evden çıkartmaya çalışıyor beni, onunla uğraşıyorum. Evde 3 kişi kalıyoruz. Genelde yemeğimizi okulda yiyoruz ama ona da zam geldi. 3 lira olan yemek 15 lira oldu. Evde yesek ayrı bir dert, bir dünya masrafı var. 3 kişiyiz, hiç yoktan 200-300 lira masrafımız oluyor. Yoldur yemektir, eğlenceye zaten zaman yok. Yetmiyor. Bir an önce okulu bitirip kaçmayı düşünüyorum. Aç aç geziyoruz ortalıkta. Çalışıyorum geceleri kafelerde.”

MASRAFLARDAN KISACAĞIM

YUNUS EMRE AKSOY: “Eşyalı bir apart tuttuk. Kuzenimle beraber kalıyoruz. 2 kişi 7 bin TL. Yemek işini dışarıdan, marketten, pazardan uygun fiyatlı halledebiliyoruz. Ortalama 10 bin TL gider oluyor. Elimden geldiğince çabalamaya çalışacağım. Masraflardan kısacağım. Çalışmayı düşündüm. Öğrenci dostu bir şehir o yüzden çalışmak mantıklı geldi.”

AİLEMİ ÇOK ZORLUYOR

ALPEREN TÜRE: “Evde kalıyorum. 12 bin TL kiram. 3 kişi kalıyoruz. Genelde üniversitede yemeye çalışıyoruz uygun fiyatlı olduğu için. Masrafımız aylık ortalama 10 bin lirayı buluyor. Çalışmayı düşünüyoruz, zorundayız. Maddi açıdan zorlanıyoruz, çalışmamız gerekiyor. Bu durum ailemi de çok zorluyor.”

Bursa'da çay ocağında gizemli ölüm! Bursa'da çay ocağında gizemli ölüm!

EV KİRAMIZ 12 BİN TL

EMİR ATA TEKİN: “Eskişehir’de Bağlar’da bir evde kalıyorum. Kira 12 bin TL. Şu anda dışarda ve okulda yemek yiyorum. Aylık ortalama masrafım 10-15 bin TL arasında değişiyor. Benim burada olmam ailemi maddi açıdan zorluyor. Barmenlik tecrübem var. Çalışmayı düşünüyorum.”

KÜLTÜREL AKTİVİTEMİZ YOK

ZEYNEP SUDE AYDOĞAN: “Bağlar’da bir apartta kalıyorum. Aylık 3 bin 500 lira ödüyorum. Okullarda vegan öğrencilere yönelik çok seçenek olmadığı için yemek işini kendim halletmeye çalışıyorum. Aylık masrafım apart hariç 4 bin TL’den aşağı olmaz ki bunun içine hiçbir kültürel aktivite dahil değil. En ucuzlarını bulmaya çalışıyoruz, okuldan faydalanmaya çalışıyoruz ama imkanlar çok da yok beklediğimiz gibi. Çalışıyorum. Bu durum her aileyi zorladığı gibi benim ailemi de zorluyor. Çünkü onlar kendilerine ancak bakabiliyordu, bir kısımları ayrıldı. Şimdi kendilerine bakmaya çalışıyorlar, onlar da zorlanıyor.”

ÇALIŞMAYA MECBURUZ

KAMURAN ERSOY: “Hızır Bey Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Aylık 500 TL ödüyorum. Yurtta sabah ve akşam yemekleri var. Öğlen de genelde okulun yemekhanesinden yiyoruz. Sırf yemek için aylık bin 500-2 bin TL gider diye düşünüyorum. Toplamda masraf 10 bin liraya kadar çıkabilir. Ailemi zorluyor ama ben yardımcı olacağım. İşe gireceğim. Çalışmak zorundayız. Bütün öğrencilerin çalışması gerekiyor geçinmek için.”

M. ANIL AKSOY

Editör: Tuğçe Kaş