Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yılını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Kamu iş vereninin ikinci teklifini de yetersiz bulan Memur-Sen'e bağlı memur ve emekliler Eskişehir’de basın açıklaması yaptı. Hamamyolu Caddesi’nde bir araya gelen Memur Sen üyeleri, “Memur sahada sözler havada” diye haykırdı.

KAMU İŞ VERENİNİN TEKLİFİ YETERSİZ

Teklifin yetersiz olduğunu söyleyen Memur Sen Eskişehir İl Temsilcisi İbrahim Akar, “Sorumluluğumuz bilinciyle, emeğimizin hakkını savunmak, sesimizi duyurmak için bugün burada olduğu gibi 81 ilimizde alanlarda, meydanlardayız. Memur-Sen ve 11 yetkili sendikamızla 7. dönem toplu sözleşmede masaya sunduğumuz gerçekçi tekliflerimize karşı, kamu işvereninin verdiği yetersiz teklifleri protesto ediyoruz. Kamu İşvereninin, masanın emek tarafının sesini duymadığını düşündüğümüz için 81 ilden sesimizi yükseltmek üzere bugün buradayız. Buradan, “sorunların çözüleceği yer toplu sözleşme masasıdır” sözümüzü bir kez daha tekrar ediyoruz” diye konuştu.

“TEKLİFİMİZİN HAKLILIĞINI HALA ANLAYABİLMİŞ DEĞİLLER”

Memur emeklisinin kara kara düşündüğünü belirten Akar, “Biz; 2 yıldır toplu sözleşme masasının toplanmasını, masanın dışında yapılan eksik ve yanlış düzenlemelerle bozulan gelir dağılımı adaletsizliğinin düzeltilmesini, sorunun bütün olarak görülmesini bekliyoruz. Maalesef kamu işvereni bizim beklentimizi ve teklifimizin haklılığını hala anlayabilmiş değil. Kamu İşvereni ilk teklifini 2 puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştır. Bu ne demektir? Sorunlarınız çözülmesin, enflasyon baskınız devam etsin, maaş artışlarınızı enflasyon farkı belirlesin demektir. Kira artışları karşısında memurlar, emekliler ezilsin demektir. 7 bin 500 lira maaşla bir memur emeklisi ay sonunu nasıl getireceğim diye kara kara düşünmeye devam etsin demektir” şeklinde konuştu.

“MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NASIL EV KİRALAYACAK?”

Memur ve memur emeklilerinin ev kiralayamaz hale geldiğine dikkat çeken Akar, “Refah payı dedik, ses yok. En düşük memur maaşında hesap hatası var, düzeltinsin dedik, ses yok. Emekli maaşıyla ilgili feryatları dile getirdik, ses yok. Seyyanen yapılan zam emekliliğe yansıtılsın dedik, yine ses yok. Eskişehir’de en küçük bir artı bir stüdyo apartlar dairelerin kirası bile 10 bin liranın üzerine çıkmış. 10 bin liranın üzerine çıkan en düşük kira fiyatlarının olduğu yerde sabit gelirli memur ve memur emeklisi nasıl ev kiralayacak? Nasıl çoluk çocuk okutacak? Nasıl hayatını idam ettirecek? Kira yardımı konusundaki teklifimiz, üstelik, siyasilerce ifade edilmesine rağmen o da yok. Kamu personel sisteminin bütünlüğü bozuldu. Bunu düzeltmenin en doğru yeri toplu sözleşme masasıdır dedik, yine ses yok. Müdürlerin ücret skalası bozuldu. Düzeltilsin dedik. Ses var mı? Yok. Birinci dereceye yükselen memurlarımızla ilgili 3600 düzenlemesiyle ilgili verilen vaatlerin karşısında ses var mı? Yok. Akademisyenler bilgisinin, fikrinin, akademik kariyerinin karşılığını alamıyor dedik. Ses var mı? Yok. Kamu personel sisteminin bütünlüğü bozulsun. Bunu düzeltmenin en doğru yeri toplu sözleşme masadır. Masa çözüm masasıdır. Sorunların kazanımlara döndüğü masadır dedik. Ses var mı? Yok. Yok. Yok” ifadelerini kullandı.

“BİZE BAHANELER ÜRETİLMESİN”

Akar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Akaryakıta gelen zamlar her gün ortada. Neredeyse benzin, akaryakıt firmaları bir görevliyi her gün fiyat değiştirmek için görevlenirmiş vaziyette. Emtia ürünlerindeki fiyat artışları, insaf sınırını aşan kiralar geçim sıkıntımızı büyütüyor. Sabit gelirliler olarak alım gücümüz düştü. Her geçen gün sosyal maliyet artıyor. Psikolojik maliyet aklımızı, enerjimizi sömürüyor. Emeğin karşılığı kısılarak bütçe büyümez. Gerçekçi ve akılcı rakamlarla teklif revize edilsin, refah payıyla memurun ve memur emeklisinin yüzü gülsün. Bize bahaneler üretilmesin.”

Editör: Anıl Aksoy