Eğitim Hak-Sen Eskişehir İl Başkanı Mehmet Turan Ayrancı, üniversiteler arası tayin işlemlerinin memurlar üzerinde ciddi mağduriyetlere yol açtığını belirterek, bu sorunun çözülmesi için kanuni düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.

Ayrancı, üniversitelerde görev yapan memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olduklarını ancak üniversitelerin özel yapıları nedeniyle bazı haklardan mahrum kaldıklarını ifade etti. Daha önce üniversiteler arası tayin için bir düzenleme talep ettiklerini hatırlatan Ayrancı, yetkililerin bu talepleri dikkate almadığını belirtti. Ayrancı, “Üniversiteler arasındaki tayin, nakil ve yer değiştirme işlemleri uygulanamadığı için büyük mağduriyetler yaşanıyor. Üniversiteler, yalnızca bulundukları illerdeki birimlerle faaliyet gösterdiği için personel, özür durumu, eş durumu veya sağlık durumu gibi gerekçelerle tayin talep edemiyor” dedi.

Ayrancı, yaptığı yazılı açıklamada, üniversite personelinin yer değiştirmesi için mevcut tek hukuki düzenlemenin "kurumlar arası nakil" olduğunu ancak bu süreçte personelin, önce tayin talep ettiği kurumu bulması ve mevcut üniversitesinden muvafakat alması gerektiğini belirtti. Muvafakatın her zaman verilmeyebileceğini ifade eden Ayrancı, bu durumun birçok memuru mağdur ettiğini, aile bütünlüğünün bozulmasına, sağlık sorunlarının artmasına ve psikolojik baskılara yol açtığını söyledi.

“Yargı, yalnızca sınırlı çözümler sunuyor”

Kaymaz maden çöplüğüne mi dönüşecek? Kaymaz maden çöplüğüne mi dönüşecek?

Ayrancı, yargıya başvuran bazı üyelerinin de olduğunu ancak yargı yolunun yalnızca sınırlı çözüm sunduğuna dikkat çekti. Bu sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi için, üniversite personeline karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkı tanıyacak bir yönetmeliğin, Yükseköğretim Kurulu koordinatörlüğünde bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade etti. Ayrancı, bu sorunun artık rektörlerin inisiyatifine bırakılacak bir durum olmadığını, hükümetin ve YÖK'ün bu konuda somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ