Eskişehir'de Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kaplangöray, son yıllarda 30 ve 40 yaş altındaki gençlerde kalp krizi vakalarının artışına dikkat çekti. Obezitenin bu durumun önemli bir nedeni olduğunu belirten Dr. Kaplangöray, obezitenin kan basıncını, kolesterol seviyelerini ve diyabet riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, fiziksel aktivite eksikliğinin de kalp krizi riskini yükselttiğini vurguladı.

Dr. Kaplangöray, "Tip 2 diyabetin artışı da önemli bir sorun. Diyabet hastalarında kalp hastalığı riski, normal bireylere göre iki kat daha fazladır ve bu sorun genç yaşta ortaya çıkabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, kalbin beslenmesinden sorumlu damarlar ve sinirlere zarar verebilir," dedi.

Sigara Kullanımının Etkileri

Sigara dumanının 7 binden fazla zararlı kimyasal içerdiğini hatırlatan Dr. Kaplangöray, sigaranın kanın kimyasal yapısını değiştirdiğini belirtti. Bu değişim, atardamarlar içinde plak oluşumuna yol açarak tıkanıklık ve dolayısıyla kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşanan ölümlerin yaklaşık beşte birinin sigara kullanımıyla bağlantılı olduğunu ekledi.

Risk Faktörlerine Dikkat

Kalıtsal risk faktörlerini de ele alan Dr. Kaplangöray, 55 yaşın altında kalp krizi veya felç geçmişi olan birinci derece akrabaların bulunmasının tehlikeyi artırdığını ifade etti.

Önleyici Önlemler

Kalp krizini önlemenin en etkili yolunun risk faktörlerini engellemek olduğunu vurgulayan Dr. Kaplangöray, "Erken harekete geçmek, başarıyı artırır. Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Bu basit yürüyüşlerden düzenli spor yapmaya kadar değişebilir. Ancak, belirli bir yaşın üstündeki veya sağlık sorunu olan bireylerin spor öncesinde kalp muayenesinden geçmesi önemlidir," dedi.

Eskişehirspor maç hazırlıklarında tam gaz devam! Eskişehirspor maç hazırlıklarında tam gaz devam!

Akdeniz Diyeti ve Beslenme

Sağlıklı bir kilonun kalp sağlığı açısından önemini vurgulayan Dr. Kaplangöray, "Sadece 5 kilo vermek bile kan basıncında ve kolesterol seviyelerinde önemli değişiklikler sağlayabilir," dedi. Akdeniz tipi beslenmenin, kalp hastalıklarını önlemedeki rolüne değinen Dr. Kaplangöray, bu beslenme şeklini tahıl, kurubaklagil, taze sebze ve meyve, balık ve zeytinyağı açısından zengin olarak tanımladı.

Stres Yönetimi

Stresin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de belirten Dr. Kaplangöray, gerekirse psikolojik destek alınabileceğini hatırlattı. "Sigarayı bırakmak, hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Aile geçmişinizi bilmek ve buna göre önlemler almak kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini azaltmada kritik öneme sahiptir," şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ