Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan ve Eskişehir’de de etkisini hissettirmeye devam eden sıcaklıklar, sadece vatandaşı değil günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan telefonları da olumsuz etkiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de sıcaklık rekoru kırıldığını belirterek, en yüksek sıcaklığın 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde ölçüldüğünü açıklamıştı. Yüksek sıcaklar vatandaşı olumsuz etkilemeye devam ederken hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan cep telefonlarında da ısınma problemlerine yol açıyor.


"PATLAMA RİSKİ TAŞIMIYOR"
Vatandaşın bildiğinin aksine sıcakların telefonlarda patlama riski taşımadığını dile getiren Özgör, "Doğru bilinenin aksine telefonlar ısınıp patlama gibi bir risk taşımıyor, sadece arabanın önüne koyduğumuzda olduğu gibi direkt güneş ışığına maruz kaldığında bu sorunu yaşayabiliyoruz. Telefonların yüksek ısı alması istediğimiz bir şey değil tabii, teknik sıkıntılar çıkarabiliyor ama vatandaşın bildiğinin aksine patlama sorunu da yaşanmıyor" dedi.

"ŞARJDAYKEN ISINMA SEBEBİ SICAKLIKLA İLGİLİ DEĞİL"
Telefonların şarjdayken ısınma probleminin ise sıcaklıklarla alakalı olmadığını söyleyen Özgör, "Doğru bilinen bir diğer yanlış da yine yüksek sıcaklarda telefonlarımızı şarj ederken ısındığı için patlama riski taşıdığıdır. Ancak telefonların şarjdayken ısınma sebebi sıcaklıkla değil, yüzde 100'e ulaşan telefonun uzun saatler hala şarjda kalmasıyla ilgilidir. Şarjı dolan telefon prizden çekilmelidir" diye ifade etti.

"BUZDOLABINA KOYMAK, BİLİMDEN UZAK BİR TEDBİR"

Vatandaşların ısınan telefonlarını buzdolabına veya klima önüne koyarak soğutmaya çalışmasının telefona zarar verdiğini belirten Özgör, "Bazı vatandaşlarımız telefonları ısındığı zaman panik yaparak telefonlarını buzdolabına koymak gibi bilimden uzak tedbirler alıyorlar. Telefon zaten aşırı ısındığında uyarı sistemiyle bildirimini verir. Isınan telefonu normal bir sıcaklığa aldığınızda kısa süre sonra normale dönecektir. Çok ısınan bir telefonu bir anda soğuk bir ortama almak telefona daha çok zarar verir" diyerek yorumda bulundu.

"TELEFONLARINI ŞARJDAN ÇEKSİNLER"

Yeni nesil telefonların kendi soğutma sistemleri olduğu için bataryaya da herhangi bir zararı olmayacağını söyleyen Özgör, vatandaşlara telefon kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulunarak, "Telefon alıp satarken tamirli cihaz tercih etmesinler, gece yatarken telefonlarını şarjda bırakmasınlar ve yüzde 100 şarja ulaşan telefonu şarjdan çeksinler. Bunlar dışında yeni nesil telefonlar için sıcaklıklarla alakalı korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim" dedi.

 

Editör: Anıl Aksoy