Eskişehir Eczacı Odası yeni yönetimi Gazeteci Mustafa Anıl Aksoy’a önemli açıklamalarda bulundu. Uzun zamandır gündemde olan ilaç yokları konusunda krizin yeniden kapıda olduğunu söyleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ya tamamen baştan yazılması ya da ciddi güncellemeler yapılması gerekiyor. En son Sağlık Bakanı yılda 2 kez kur güncellemesi olacak dedi ama bu bile yeterli değil. Şu anda sabit kur 14 lira. Reelde Euro kuru 30 liranın üzerine çıkmış durumda. Şu anda ilaç yokları yüzde 16’lardeyken yılsonunda yüzde 25’lere dayanacak. Biz tam hastalıkların pik yaptığı dönemde yine ilaç yoklarıyla uğraşacağız. Şu an iyimser tabloda bile yüzde 16 civarında. Aralık ayında yüzde 25’leri bulacak. Çok ciddi problemler yaşayacağız. İlaç yokları dediğimizde de, ilaç yoku yüzde 16 arasında da piyasada en çok kullanılan ilaçlar. 1’inci kuşak antibiyotikler yani en çok ihtiyaç duyduğumuz ilaçlar yok özellikle şu anda” ifadelerini kullandı.


YENİ NESİL TEDAVİLER GELMİYOR
Kurdaki farktan dolayı yeni geliştirilen her 10 ilaçtan 8’inin Türkiye’ye gelmediğinin altını çizen Çelik, “Dünyanın birçok yerinde birçok hastalıkla ilgili yeni yaklaşımlar, yeni ilaç molekülleri geliştiriliyor. Yepyeni ilaçlar var. Mesela diyabet tedavisinde kullanılan, hastalığın seyrini daha iyi hale getiren ve ilgili yan etkileri daha az olan yeni ilaçlar çıkıyor. Ama bu yeni moleküller Euro kuru kaynaklı olarak birçok firma bu yeni molekülleri Türkiye’ye gelmiyor. Son 5 yılda bu yeni ilaçların sadece yüzde 20’si Türkiye’ye geldi. Yüzde 80’i hala Türkiye’de ruhsatlandırılıp kullanıma sunulmadı” şeklinde konuştu. 


AVRUPA’NIN OLDUKÇA GERİSİNDEYİZ
Türkiye’de 1997 yılında kadar yalnızca 7 Eczacılık Fakültesi bulunurken şu anda tam 67 Eczacılık Fakültesi olduğunu söyleyen Çelik, eczacıların nitelikli eğitim ve istihdam sorununun da hızla arttığını söyledi. Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’nin oldukça geride olduğunu vurgulayan Çelik, “Avrupa’da hastanelerde 25 yatağa 1 eczacı konuşuluyor. Yine Avrupa’da bir eczanede 25 farklı işlem yapılıyor çünkü eczaneler birinci basamak sağlık tesisleri. Portekiz’de ya da İspanya’da Covid testleri, aşılamalar eczanelerde yapılıyor ve bunların ekonomik olarak karşılığı alınıyor. Hal böyle olunca birçok eczanede de 2 veya 3 eczacı çalışıyor” dedi.


ESOGÜ’DE 100 HASTAYA 1 ECZACI DÜŞÜYOR
Türkiye’de eczacı sayısının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin çok altında olduğunu söyleyen Çelik, “YÖK de muhtemelen bunu göz önünde bulundurarak fakülte sayılarını sürekli artırıyor. Fakülteler artıyor ama fakültelerin akademik kademeleri boş. Örneğin Afyonkarahisar’da eczacılık fakültesi var, oraya Anadolu Üniversitesi’nden bir hocamız gidip ders veriyor. Birçok fakülte bu durumda... Daha donanımsız eczacılar da yetişiyor. Biz Türkiye’de hâlâ ‘eczanelerde tansiyon ölçülür mü’ diye tartışıyoruz. Kolumuzdaki akıllı saat bile tansiyonumuzu, kalp ritmimizi ölçebiliyor. Bunu artık aşmamız lazım. Biz eczanelerde bu tarz işlemler yapılacak olursa istihdam oranını artırabiliriz diye düşünüyoruz. Şu an Türkiye’de 1 eczanede 1.1 eczacı çalışıyor. Bunu artırabiliriz. Türkiye’de 63 tane Eczacılık Fakültesi oldu. 10 yıl sonra korkunç bir eczacı enflasyonu olacak. Bir şekilde istihdam alanları yaratılması lazım… İlacın olduğu her yerde eczacı olması lazım... Adalet Bakanlıkları, evde bakım hizmetleri, profesyonel spor kulüpleri gibi alanlarda istihdam yaratılabilir. Şehir Hastanesi’nde 31 eczacı, ESOGÜ Hastanesi 1300 yataklı bir hastane ve 13 eczacı var. Bahsettiğimiz OECD ülkelerinin çok altında kalıyoruz” dedi.


BİNASI OLMAYAN FAKÜLTELER VAR
Eskişehir Eczacı Odası 2. Başkanı Nagehan Kaya Şentürk ise fakülte sayısını artırmak için önce istihdam yaratılması gerektiğini belirterek, “Bazı hocalarımız dersleri gönüllülük esasına dayalı veriyor, sırf eğitim almaları için. En kötüsü binası olmayan fakülteler açılmaya başladı. Fakülte olarak gözüküyor ve maalesef bir binaya sahip değil. Bina tamamlanana kadar 2 yıl başka bir fakültede eğitim alacaklar gibi bir durum söz konusu. Buna kesinlikle müdahale edilmesi gerekiyor. Avrupa Birliği standartlarını sağlamak çok güzel bir şey ama buna paralel gitmek lazım. Önce sektörde iş imkânını sağlamak, ondan sonra fakülte sayısını artırmak gerekiyor. Yetişmiş eczacıya her zaman ihtiyacımız var ama istihdam etmek bundan daha önemli” şeklinde konuştu. 

Bilecik'teki iş birliğiyle yeni fırsatlar doğacak! Bilecik'teki iş birliğiyle yeni fırsatlar doğacak!


ECZACI – HALK BULUŞMASI YAPILACAK
Nagehan Kaya Şentürk ayrıca grip aşılarında bir sorun kalmadığını belirterek, “Türkiye genelinde 65 yaş ve üzeri yüzde 90 oranında aşılandı. Eskişehir de buna dahil. Grip aşısının normal satışı da açıldığından tüm vatandaşlar ulaşabiliyor” açıklamasını yaptı. Öte yandan Başkan Çelik ve 2. Başkan Şentürk, Eczacılar Odası yönetimi olarak eczacıların ve halkın sorunlarını her zaman dinleyeceklerini, çözüm üretmek için göreve geldiklerini belirterek, “Biz bu dönemde eczacı – halk buluşmaları yapmayı planlıyoruz. Belediyelerden de bunun sözünü aldık” dediler.

M. ANIL AKSOY

Editör: Tuğçe Kaş