Genellikle şubat ortalarına doğru çiçek açması beklenen ağaçlar, bu yıl beklenmedik bir şekilde erken uyandı ve pembe gelinliklerini giyerek görsel bir şölen sundu. Ancak bu erken çiçeklenme, üreticiler için büyük bir risk oluşturuyor.
45 dönüm alanda şeftali üretimi yapan Bestami Uzun, bu yıl ağaçlarının %80'inin çiçeklendiğini belirterek, "Ağaçlar bugüne kadar erken çiçek açmamıştı. Normalde 15 Şubat sonrası filizlenip çiçek açmaları beklenirdi. Ancak Adana'da gündüzleri yaz gibi sıcak, geceleri ise soğukların olmaması nedeniyle ağaçlar erken uyandı ve çiçeklendi. Bu durum büyük bir risk oluşturuyor" dedi.
Uzun, bu erken çiçeklenmenin ardından en büyük tehdidin, ilkbaharda yaşanabilecek don olayları olduğunu belirtti. Don, çiçekleri dökebilir ve meyveye zarar verebilir, bu da üreticilerin gelirini doğrudan etkileyebilir. 45 dönüm bahçesinden 70 ton şeftali hasadı gerçekleştiren Uzun, "Bu yıl ki gibi erken çiçeklenme, verim kaybına neden olabilir. Şimdi en büyük endişemiz, olası don olayları" diye konuştu.
İlkbaharda yaşanacak hava koşulları, Adana’daki şeftali üreticileri için kritik bir öneme sahip olacak. Üreticiler, yaşanacak don olaylarının, bahçedeki verimi nasıl etkileyeceğini endişeyle bekliyor.