Kredi kartı komisyonlarının yüksek olmasından yakınan esnaf İBAN’a yatırma yöntemini geliştirmişti ancak o da fazla uzun sürmedi. İBAN’la ödeme yöntemi maliyenin radarına takılınca alışverişlerde eskiye dönüldü. Esnaf çözümü sıcak parada buldu ama tüketiciyse nakit talebini karşılamakta zorluk çekmeye başladı. Tüketici, eğitim ödemelerini, sağlık harcamalarını ve daha bir çok ihtiyacının ödemesini komisyon koyulsa da kredi kartıyla yapmaya mecbur kalıyor.

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle nakit paranın da yetmediğini söyleyen Kevser Duran, “Nakit tercih ediyorum. Çünkü ödemesi her ay yüklü geliyor o yüzden aşıyorsun limitini. Limiti aşınca da ödemek zorunda kalıyorsun. Ama bu devirde nakitte yetmiyor artık maalesef” dedi.

PARA BULURSAK ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ

Bir diğer vatandaş Olcay Aslan ise, “Para bulursak alışveriş yapabiliyoruz. Alışverişlerde genelde kredi kartı kullanıyorum. Nakit paramız yok ekonominin durumu belli. Kredi kartlarına koyulan faizlerde çok yüksek zaten ödemekte zorlanıyoruz. Ödeyeceğimiz zamanda borcun tamamını kapatamıyoruz asgari borcu ödeyip devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Murtaza Sarıkaya ve Sevim Sarıkaya ise, “Kredi kartı kullanmıyoruz genelde hep nakit kullanarak alışveriş yapıyoruz. Kredi kartında faizler yüksek olduğu için nakit tercih ediyoruz. Çünkü kullanınca biz onu ödeyemeyiz emekliyiz. Bu yüzden de alışverişlerimizi nakit olarak yapmaya çalışıyoruz. Kendimizi ona göre ayarlıyoruz artık” dedi.

VATANDAŞ 100 LİRA İÇİN KREDİ KARTI KULLANIYOR

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü söyleyen esnaf Hasan Akçay, “Genelde alım güçleri zayıf olduğu için nakit paraları olmadığı için kredi kartına yöneldiler fakat kredi kartında da bankalar yüzde 10 kadar komisyon kestikleri için vatandaşta buna itiraz ediyor ve zor durumda kalıyor. Bizde tabii bu komisyonu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bizde iki arada bir derede kalıyoruz ne yapacağımızı şaşırdık ama bazı vatandaşlar yine anlayışlı davranıyor kimisi kredi kartıyla alıyor kimisi nakitle alıyor yalnız vatandaş gerçekten zor durumda. Bizde esnaf olarak bazen vatandaşla anlaşamadığımız zamanlar oluyor çünkü vatandaş koyulan komisyon ücretini sorguluyor ama bizim elimizde olan bir şey değil” diye ifade etti.

ESOGÜ başarısı: 17 Bilim insanı Stanford listesinde! ESOGÜ başarısı: 17 Bilim insanı Stanford listesinde!

Giyim mağazasında çalışan Sıla Altay ise, “Genellikle kredi kartıyla alışveriş yapıyorlar ama bizim için nakit daha iyi oluyor. Çünkü kredi kartı alışverişlerinde bazen fark olabiliyor. İnsanlarda fark koyulmasını istemiyor çünkü herkesin giderleri, borçları oluyor. Hayat pahalılığı sebebiyle vatandaşlarda nakit para olmuyor yeri geliyor 100 liralık alışverişte bile nakit ödeyemiyorlar kredi kartıyla ödüyorlar” dedi.

SATICILARIN KOMİSYON ALMASI YASAL DEĞİL

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, satıcıların ve sağlayıcıların tüketiciden komisyon farkı almasının yasal olmadığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Tüketicilerin kredi kartı ile yaptığı alışverişlerde komisyon alındığı bildiriliyor. Tüketicilerden komisyon ücreti alınması mevzuata aykırıdır. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde tüketicilerden komisyon alındığında tüketiciler elindeki belgelerde tüketici hakem heyetine başvurarak kendilerinden tahsil edilen komisyonları geri alabilirler. Bu durumda tüketicilerden komisyon alan satıcılar, tüketici hakem heyetlerinin giderlerini ödemek zorunda kalırlar”

Kaynak: HABER MERKEZİ