Eylül ayına girilmesiyle birlikte turşuluklar da pazar tezgahlarındaki yerlerini aldı. Onlarca turşu çeşidi arasından bu sezonun da en sevileni salatalık turşusu oldu. Kışın sofralarımızı süsleyen şifa deposu turşu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir uzmanından öğrendik.
“HASTALIKLARDAN KORUR”
30 yıldır turşu satışı yapılan işletmenin sahibi Güray Atalay, “Biz turşu yapım aşamasını bitirmek üzereyiz ancak pazara turşuluklar yeni gelmeye başladı. Kornişon turşularını bitirdik, kış sebzesi olan karnabahar gibi sebzeleri de daha sonra hazırlayacağız. Turşu doğal probiyotiktir ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve kışın hastalıklardan korur” dedi.
“KİREÇLİ SU KULLANILMALI”
Vatandaşın en çok tercih ettiği salatalık turşusunun püf noktalarını dile getiren Atalay, “Salatalıklar mümkünse vatandaşların kendi yetiştiriciliği ile olmalı. Kullanılan su hafif kireçli olacak şekilde kaynak suyu olmalı. Evlerde yapılan en büyük hata su kaynatılıyor, soğutuluyor tekrar ılıtılıyor ancak önemli olan suyun turşuyu sert tutacak şekilde kireçli olmasıdır. Kullanılan tuz kesinlikle kaya tuzu olmalı” diye belirtti.
“HEM LİMONLA HEM SİRKEYLE”
Münir Özkul ve Adile Naşit’in unutulmaz tartışması ‘Turşu limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılır?’ sorusuna cevap veren Atalay, “Bazı turşularımız sirkeyle bazıları limonla yapılıyor, hangi sebzeye ne yakıştığıyla alakalı bir durum” dedi.
“FİYATLAR ARTTI”
Sebze fiyatlarındaki artış sebebiyle fiyatlarda artış olduğunu dile getiren Atalay, “Her yıl sabit tuttuğumuz fiyatlarımız bu yıl maalesef arttı. Turşularımızın kilogram fiyatı 100 TL’den satışa sunuluyor. Bardak turşu suyu fiyatımız geçen yıla göre değişmedi ve 10 TL’den satışa sunulmaya devam ediyor” diye konuştu.
SÜMEYRA BALCI