Devlet Su İşleri (DSİ) 3. Bölge Müdürlüğü İş Yeri Temsilcisi Doğukan Aktürk, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iptal ettiği koruyucu giyim yardımlarının yaklaşık 1 yıldır verilmediğine dikkat çekti. Aktürk, bu durumun emekçilerin iş sağlığı ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığını belirtti.
Koruyucu giyim yardımlarının, çalışanların güvenliğini sağlamak için temel bir gereklilik olduğunun altını çizen Aktürk, bu yardımların bir an önce tekrar sağlanmasını talep etti. Ayrıca, söz konusu ihmallerin çalışanlar arasında büyük bir tedirginlik oluşturduğunu vurguladı. "İş sağlığı ve güvenliği en temel haklardan biridir. Çalışanların sağlığının hiçe sayılması kabul edilemez" diyen Aktürk, konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
"Basit sorunu çözme zahmetine girilmemiş"
Sorunlarını çözmediği gerekçesiyle Memur-Sen’i eleştiren Aktürk, “2024-2025 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde giyim yardımı da ele alınan başlıklardan biri olurken yine yetkili sendika olarak masaya oturan Memur-Sen’in vurdumduymazlığı ile mevzuatta bir boşluk bırakılmıştı. Giyim yardımı yıllardır DSİ’de ve diğer KİT’lerde koruyucu giyim yardımı adı altında çek, giyim kartı gibi yollarla verilirken bunun yasal altyapısının tüm memurlara giyim yardımı verilmesini ve koruyucu giyim malzemesi yardımının da ayrı bir başlık olarak ele alınmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesini Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı sendikalar olarak her fırsatta dile getirdik. Yine toplu sözleşmede giyim yardımının usul ve esaslarını belirleme yetkisi yetkili sendika ile ilgili kurumlara verilmiştir. Ancak yetkili sendika Memur-Sen yıllarca giyim yardımını bir kazanımları olarak pazarlarken ve hatta sadece kendi sendika üyelerine verilmesini dahi talep edecek kadar eşitlik ilkesinden uzaklaşırken bu denli basit bir sorunu çözme zahmetine bile girmemiştir” diye konuştu.
"TİS’in gereklerini yerine getirmeyerek suç işliyorsunuz"
Aktürk, kamu emekçilerinin yardımlara muhtaç bırakılmasını bir hakaret olarak gördüklerini ve insanca yaşamı sağlayacak bir ücret düzeni için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Geçtiğimiz yılın Mart ayında ise çek, giyim kartı gibi yollarla yapılan koruyucu giyim yardımı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek iptal edilmiş, Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) belirtildiği şekliyle verileceği belirtilmiştir. Gelinen noktada üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen, TİS’ten kaynaklanan koruyucu giyim yardımı hakkımızın verilmesi kurumlar tarafından gerekçe belirtilmeden ertelenmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü Sendika Genel Merkezimizin yaptığı bütün görüşme taleplerini geri çevirmiş ve bir açıklama yapma gereği bile duymamıştır. Bildiğimiz tek şey kurum yönetiminin komisyon toplantılarını sürekli erteleyerek kamu emekçilerinin yasal bir hakkını vermekten kaçındığıdır. Bu nedenle gerçekleşebilecek herhangi bir zarardan DSİ Genel Müdürlüğünün sorumlu olacağını belirtmek istiyoruz. DSİ Genel Müdürüne buradan sesleniyoruz, yönetim olarak TİS’in gereklerini yerine getirmeyerek suç işliyorsunuz. Hem üyelerimizin hem de burada çalışmakta olan bütün kamu emekçilerinin haklarını gerek fiili meşru yollarla gerekse TİS gereklerini yerine getirmeyen ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunarak aramaya devam edeceğiz” dedi.