Milyonlarca insanın açlık sınırının altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray, yaptığı açıklamada Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve sosyal sorulara dikkat çekti.
Aksaray, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun, sosyal medya hesaplarından verdiği beslenme önerilerini anımsatarak, “Bu paylaşımlarla ülkemizi yönetenlerin toplumdan ne kadar uzak olduğu bir kez daha görünür oldu. Bakanın, neredeyse gece karanlığında yola çıkan işçilerimizi, pazarın son saatlerinde kasalarda bırakılmış sebze, meyveyi almaya gelen kadınlarımızı görmesini bekliyoruz” dedi.
SORUNLAR İÇİN ACİL ÖNLEM ŞART
Aksaray, ülkemizdeki sorunlar için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, “BES-AR’a göre, Ağustos ayında 4 kişilik aile için açlık sınırı 26 bin 832 TL, yoksulluk sınırı 73 bin 462 TL, tek başına yaşayan bir kişinin asgari yaşam maliyeti 32 bin 133 TL’dir. Ülkemizde milyonlarca asgari ücretli 17 bin TL ve milyonlarca emekli 12 bin TL gibi açlık sınırının çok çok altında gelirle ayakta durmaya çalışmaktadır. Çocuklarımız yatağa aç giriyor, okula aç gidiyorlar. Yaklaşık 10 milyon yurttaşımız işsiz. İş bulabilenler, işsizlik tehdidi altında insan onuruna yakışmayan çalışma koşullarına mecbur bırakılıyorlar. İş cinayetlerine kurban ediliyorlar. Gençlerimiz eğitime ulaşamıyor, mutsuzlar, umutsuzlar. Çareyi yurt dışına göç etmekte arıyorlar. Kadınlarımız, çocuklarımız öldürülüyorlar. Yaşlılarımız, yaşamlarının bu kıymetli dönemlerinde hak ettikleri neredeyse hiçbir şeye ulaşamıyorlar. Sokaklarımız güvenli değil, şiddet kol geziyor. Ülkemizin dört bir tarafında yaşadığımız çevre katliamları da büyük bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda” diye konuştu.
BAKANA ÇAĞRI
Halk sağlığı alanında yaşadığımız olumsuzlukların çok fazla olduğunu dile getiren Aksaray, “Tüm bunların yanında, ülkemizde tam da 2001 yılından bu yana yönetimde olan anlayış maalesef sağlığı topyekûn özelleştirmiş ve artık ulaşılamaz noktaya getirmiştir. Bu anlayış bizlerin reddettiğimiz ve durdurulması için mücadele verdiğimiz, “paran kadar sağlık” anlayışıdır. Bu anlayışta ne hastanın ne de sağlık çalışanlarının en ufak kıymeti yoktur. İnsanlarımıza reva görülen muayene için randevu bulunamamaktadır. Hekimler ise, güçlükle randevuya ulaşabilen hastalarımızı sadece 3-5 dakika içinde muayene etmeye zorlanmaktadır” ifadelerini kullandı.