Eskişehir'de duyarsızlığın böylesi görülmedi! Eskişehir'de duyarsızlığın böylesi görülmedi!

TÜRASAŞ, emeklilik nedeniyle işçi alımlarına hız kesmeden devam ediyor. Eskişehir-5000 Elektrikli Anahat Lokomotif Projesi kapsamında yeni lokomotif üretimi sürerken, demiryolu yatırımları da büyümeye devam ediyor. 2030 yılına kadar demiryolu ağının iki katına çıkarılması planlanıyor.

Demiryol-İş Şube Başkanı Ramazan Kaya, son zamanlarda fazla emekli verdiklerini belirterek, daha fazla personele ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Kaya, “TÜRASAŞ’a işçi alımı mecburen yapılacak. Şu anda da yapmaya devam ediyoruz. Geçen yıl 130’un üzerinde emeklimiz oldu. Bu yıl için sayı 98’di. Bunun 3’ü memur, 96’sı işçi olarak değerlendirildi” dedi.

Bölge Müdürlüğü’nde büyük projelerin bulunduğuna dikkat çeken Kaya, “45 kişi CNC operatörü, 25 kişi elektrikçi, 12 kişi motorcu, 10 kişi kaynakçı ve kaloriferci gibi alımlarımız olacak. Kuralar çekildi, sağlık raporları hazırlanıyor ve soruşturmalar tamamlanacak. Bu yıl içinde 200’ün üzerinde emekli verdik. Bu alım tekrar devam etmek zorunda; yaptığımız projelerin başka türlü toparlanma şansı yok,” şeklinde konuştu.

"30 bin kilometrelik bir demiryolu ağına kavuşacak"

Kaya, “Şu an Eskişehir-5000 Projesi var, milli bir projedir. Karada TOGG ne ise, havada İHA ne ise, Demiryollarında da Eskişehir-5000 Elektrikli Anahat Lokomotif Projesi var. Bununla ilgili 95 adet anlaşmaları imzalandı. Eskişehir halkı ne kadar biliyor bilmiyorum ama 560 milyon euroluk büyük ve bu rakamın yurtdışına gitmesini engelleyen bir projedir. 3 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim edilecek bir rakam. Bu kadarla bitmiyor, 2030 yılına kadar ülkemize güzel yatırımlar var.  Şu an ülkede kullanılan 14 bin kilometrelik bir demiryolu ağımız var ancak bu ağ 2030 yılına geldiğimizde iki katına çıkacak 30 bin kilometrelik bir demiryolu ağına kavuşacak. 95 adet başladığımız lokomotif devamında 300 adede ulaşacak bir proje” diye konuştu.

"Türkiye’nin tek büyük sanayi bölgesi"

‘Eskişehir sanayisi alan olarak Türkiye’nin tek büyük sanayi bölgesi’ diyen Kaya, “Kars’tan Edirne’ye kadar, kendi bölgemiz için konuşacak olursak Bursa’ya, Antalya’ya hızlı tren projelerimizde var. Çalışmalarımız devam ediyor. Bunların kimi 2027 yılında bitecek projeler ama asıl hedef, 2030 yılında 30 bin kilometre demir ağının Türkiye’de çalışıyor olmasıdır. Hasanbey Lojistik Merkezimizin organize sanayi bölgesiyle bağlantısının görüşmelerini yaptık. Çok yakında onlarında çalışmaları başlayacak. Bizim Eskişehir sanayisi alan olarak Türkiye’nin tek büyük sanayi bölgesi. Onlarda organizedeki ürünlerini demir yoluyla taşımak için hasan bey lojistik merkezinden kuvvetli ihtimal en ağır çalışacağı yer gemlik bölgesinden limana aktarma olacak. Bunlarda birkaç yıl içinde bitecek projeler” ifadelerini kullandı.

"Bizim en büyük zararımız..."

Kaya, sözleşme döneminin başlayacağını ve ağır bir mücadele olacağını dile getirerek, “Bizim “Geçinemiyoruz” mitinglerimiz gayet doğaldı. Geçen sene Türk-iş’e bağlı olarak 35 sendikayla birlikte kamu koordinasyon kurulu olarak aslında yüzde 45 sözleşme imzaladık. İmzaladığımız zaman sözleşme ayakta alkışlandı. Türk-iş tarihinde istediğini tavizsiz olarak kabul edildiği bir sözleşmeydi ama sadece 2 ay sevinebildik. Nisan ayında imzalamıştık ama temmuz ayına geldiğimizde her şey yerle bir oldu. Ülkede maalesef gerçek enflasyonu gizleyen bir TÜİK var ortada. Geçtiğimiz yıl her kalem, fiyat anlamında 3’e katladı. Oysaki enflasyon yüzde 60’larda açıklayabilen bir TÜİK var karşımızda. Bizim tüm kamuda çalışan arkadaşlarımızın maaşları tamamen tabana vurdu.  Bu gün çektiğimiz sıkıntıyı Ocak ayından bu yana duyurmaya çalışıyoruz. Yüzde 300’lerde yaşanan enflasyonu yüzde 60’larda göstermezsiniz. Bizim en büyük zararımız bu oldu. Piyasa katlanırken maaşların yetmemesi en büyük sıkıntımız oldu. Yapılan eylemleri tabii ki destekliyoruz zaten biz talep ediyoruz yapılmasını. 1 Ekim’de Türk-iş’in toplantısı var. Bu sadece iki mitingle kalmayacak. Ben o toplantıdan sonra iş bırakma eylemlerinden tutun Ankara mitinglerine kadar çıkacağını bekliyorum. Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, programı deldirmem noktasında ama mağdur kalan kamuda çalışan işçi arkadaşlarımız olmuştur. Her şeye rağmen biz burada memur arkadaşlarımızı, asgari ücretliyi çok alıyorlar demiyoruz ancak 2023 yılı Ocak ayından 2024 Ocak ayına bakarsak 5 bin liralık asgari ücret, 17 bin liraya çıkabildi. Temmuz ayında sözleşme imzalayanlarla Eylül’de sözleşme imzalayanların arasında bile fark var. Sendika olarak arkadaşlarımız hakkını savunmak adına ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ