Nöroloji Uzmanı Dr. Buket Kanat, dünya genelinde yaklaşık 970 milyon insanın zihinsel ve nörolojik sorunlarla mücadele ettiğini belirterek, bu rahatsızlıkların her geçen gün arttığını vurguladı. Alzheimer, Parkinson ve inme gibi nörolojik hastalıkların daha fazla insanda görülmeye başladığını ifade eden Dr. Kanat, beyin sağlığının yalnızca ilaçlarla ya da tıbbi müdahalelerle değil, yaşam tarzımızla da şekillendiğine dikkat çekti.
Dengeli ve düzenli beslenmenin beyin sağlığını olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Kanat, “Son yıllarda bilimsel araştırmalar, beyin hastalıkları üzerine büyük adımlar atıyor. Gen terapisi, optogenetik ve biyomarkerler gibi yenilikçi yöntemler sayesinde beyin hastalıklarına dair umut verici gelişmeler var. Ancak, beyin sağlığımızın yalnızca ilaçlarla ya da tıbbi müdahalelerle değil, yaşam tarzımızla da şekillendiğini unutmamalıyız. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi ve çevresel faktörlere dikkat etmek beyin sağlığını olumlu yönde etkileyen basit ama etkili adımlar” dedi.
30 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ DAHİ ÇOK FAYDALI
Kanat, şeker tüketimine, stres yönetimine ve uyku eksikliğine de değinerek, “Yeni araştırmalar, insülin direncinin ya da diğer bir deyişle diyabetin (çok fazla karbonhidrat ve şeker tüketmek, yeterince yağ almamak) hafıza kaybına ve beyin hasarına neden olan önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır. Şeker ve rafine karbonhidratların aşırı tüketimi, bunama öncesi belirtilere ve bunamaya neden olabilir. Ancak bu besinlerin tüketimini azaltmak ve diyetinize sağlıklı yağlar eklemek, bunama öncesi belirtileri önlemeye ve hatta erken bunama vakalarını tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Kronik stres hem vücuda hem de beyne zarar verir. Stres, beynin hafıza merkezi olan hipokampusu küçültür. Bu nedenle her gün stresinizi yönetmek için zaman ayırmanız çok önemlidir. Rahatlamak, demansı önlemek veya tersine çevirmek için bir lüks değildir, bir gerekliliktir. İster derin nefes egzersizleri, ister meditasyon veya yoga olsun, sakinleşmenize yardımcı olacak bir yol bulun. Uyku eksikliği de zihinsel sağlığımız için ciddi bir tehdittir. Yeterli uyku alamamak, alzheimer hastalığı için bir risk faktörüdür. Bu nedenle, her gece en az 8 saat kaliteli uyku almayı hedefleyin. Son olarak, günde 30 dakikalık bir yürüyüş bile bilişsel gerilemeyi ve bunama gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabilir” ifadelerini kullandı