Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Dr. Nazan Aksaray, özellikle Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te yapılan son düzenlemelerinin, muayene hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etmesini kısıtladığını vurguladı.

Eskişehirspor derbisinde hedef 3 puan! Eskişehirspor derbisinde hedef 3 puan!

Yeni düzenlemelerin sağlık çalışanları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çeken Aksaray, "Bu değişiklikler, sağlık hizmetinin sunumunu daha da zorlaştıracak, hekimleri mağdur edecek ve en nihayetinde hastalar da bu durumdan olumsuz etkilenecek. Hem hekimler hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımız için büyük sıkıntılar doğuracak" dedi.


"Meslekten ayrılmaya mecbur bırakmaktadır"


Yönetmeliğin bazı hekimlerin mesleğini bırakmasına neden olduğunu ifade eden Aksaray, yönetmeliğin değişmesi noktasında gösterilen mücadeleyi dile getirdi. Aksaray, “Bahsi geçen yönetmelikler de geçen hafta eylemler yaptığımız aile hekimliği eziyet yönetmeliği gibi, onur kırıcı, değersizleştirici, kabul edilemez yönetmeliklerdir. Yönetmeliklerin ilki 06 Ekim 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Yapılan eylemler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından 7 Ocak 2023 tarihinde yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı. İyileştirme beklediğimiz yeni düzenlemede bu kez yeni mağduriyetler oluşturuldu. Bu değişiklikler Tabip Odaları tarafından kitlesel eylemlerle protesto edildi ve Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul, Ankara ve İzmir Tabip Odaları tarafından yargıya taşındı. Bu davalar açıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından söz konusu yönetmelikler 7 Nisan 2023 ve 13 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden değiştirildi. Ancak, bu değişiklikler de iyileştirme sağlamadı. Gelinen noktada çok az sayıda hekim özel sağlık kuruluşları ile sözleşme yapma şansına sahip olabilmektedir. Bu durum serbest çalışan hekimleri muayenehanelerini kapatmaya, il değiştirmeye veya meslekten ayrılmaya mecbur bırakmaktadır” diye konuştu.


"Yönetmeliklerin iptal edileceğine inanıyoruz"


Oluşan mağduriyetleri dile getiren Aksaray, yönetmeliğin iptal edilmesi için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Aksaray, “Yeni muayenehane açan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının takip ettiği gebenin bebeğin risk durumuna göre doğumunu yaptırabileceği uygun hastane varken, bu hastanede doğum yaptıramaması, yeni muayenehane açan bir cerrahın kota uygulamasına takılarak hiçbir hastanede ameliyat yapamaması, aslında fiilen muayenehane açamaması, oluşturdukları mağduriyetlere sadece birer örnektir. Hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına kısıtlama getiren, hastalarımızın hekim seçme özgürlüğünü sınırlayan bu düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir. Herhangi bir nedenle hekimlik mesleğini serbest olarak yapma ihtiyacı hissettiğimizde bu hakkı, hiçbir zorlayıcı etken, engel olmadan kullanabilmek istiyoruz. Yönetmelikler hakkında açılan davalar 7 ve 11 Kasım 2024 tarihinde Danıştay’da görüşülmüş, 13 ve 14 Kasım 2024 tarihlerinde de görüşülecektir. Önümüzdeki günlerde verilecek kararın hekimlik mesleğinin bağımsızlığı lehine olacağına, haklı taleplerimizin dikkate alınarak bu kabul edilemez, onur kırıcı, değersizleştirici yönetmeliklerin iptal edileceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ