Kamu emekçilerinin haklarının korunması gerektiğine dikkat çeken Eğitim-İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, yazıların yeniden gözden geçirilmesi ve hukuka uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Eğitim-İş Eskişehir Şubesi olarak, bu konuda gerekli her türlü yasal ve sendikal mücadeleyi vereceklerini vurgulayan Arslan, kamu emekçilerinin haklarının her koşulda savunulmaya devam edileceğini belirtti.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ile çok sayıda kamu görevlileri konfederasyonları bir araya gelerek, ekonomik ve özlük haklarının güvenli çalışma ortamından uzaklaştırdığını ve ücretlerin düşük olmasını öne sürerek iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü konuya ilişkin 29.01.2025 tarih ve 125472138 sayılı, “İş Bırakma Eylemi” konulu yazısını ülke genelinde eyleme katılan kamu emekçilerine tebliğ etti. Yazının sendikalara ve kamu emekçilerine gözdağı amacıyla gönderildiğini iddia eden Arslan, sendikalara yönelik baskıların kabul edilemeyeceğine dikkat çekti.
“BU YAZILAR HUKUKSUZDUR”
Tebliğ edilen yazıların mobbing olduğunu öne süren Arslan, yazının hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Arslan, “Bu ortak ses, kamu emekçilerinin içine düşürüldüğü ekonomik koşullara karşı bir çığlık olmuş ve ülke genelinde de karşılık bulmuştur. Sendikaların üretimden gelen güçlerini kullanarak ortaya koyduğu bu sese kulak vererek ekonomik koşulların yarattığı olumsuzlukları düzeltmekle sorumlu olanların bunu yapmak yerine, tebliğ ettikleri yazılar ile sendikal haklara yönelik baskıları asla kabul edilemez. Açıkça ifade ediyoruz ki kamu emekçilerine yönelik tebliğ edilen bu yazılar hukuksuzdur. Mobbingdir! Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelerde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki sendikal faaliyet hakkının ihlali niteliğindedir. Ayrıca AİHM, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın kararlarında kesin olarak aykırıdır” diye konuştu.
"GÜCÜMÜZÜ KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ!"
Arslan, kamu emekçilerinin sendikal haklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği 27.02.2012 tarih 17848 sayılı “Sendika Eylemi” konulu daha önceki görüş yazısında, tebliğ edilen bu görüşün tam aksi yönünde iş bırakma eylemlerine yönelik disiplin cezası tesis edilmesinin hukuka aykırı olacağı açıkça ifade edilmiştir. Sendikal faaliyet hakkını kullanması nedeniyle bundan dolayı mağdur edici işlemlerin uygulanmasının Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci maddesi kapsamında “sendikal faaliyetin engellenmesi suçunu” oluşturacağı, bu durumun da cezai, hukuki ve idari yönden sorumluluk doğuracağını da hatırlatıyoruz. Yine hatırlatmak gerekir ki; kamu emekçileri sendikal haklarına kavuşmak için çok çetin koşullardan geçmiş ve bugün sahip olunan sendikal haklarına adeta ilmek ilmek örerek edinmiştir. İş bırakma eylemleri haklı, yasal ve meşrudur! Sendikal haklarımıza yönelecek her türlü girişime karşı duracağımızı en yüksek kararlılıkla ifade ediyor, hiçbir koşulda gerektiğinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan da çekinmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.”