Eskişehir'de 15 yıldır davetiye sektöründe çalışan Serdar Kilitçi, yaşanan hayat pahalılığı ve teknolojik gelişmelerin davetiyeye olan yönelimi azalttığını ifade etti. 2000'li yılların başında satışların iyi olduğunu belirten Kilitçi, zor koşullarda evlenen çiftlerin, masrafları azaltmak adına davetiyeyi sosyal medya üzerinden paylaşmayı tercih ettiklerini belirtti. Artan maliyetler ve rekabet ortamının sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Kilitçi, "Kar oranını düşürmek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
PİYASADA DARALMA VAR
Enflasyonun davetiye sektörüne olan etkilerini dile getiren Kilitçi, "Eskiye nazaran davetiye satışlarımız o kadar yüksek değil. Malum sosyal medya kullanımı arttı. İnsanlar daha çok davetlileri o şekilde çağırıyor. Bu şartlar bizi de zorluyor, satışlar gün geçtikçe daha da düşüyor. Ekonomik koşullar zaten davetiyeden önce evlenme oranlarını bile etkiliyor. Beyaz eşyası, perdesi, halısı derken piyasa inanılmaz durgun. Çiftler evlenemiyor, evlense de bir şeylerden kısmaya çalışıyor. Bizde en çok kısılan noktalardan biriyiz davetiye olarak. Davetiye sektöründe Türkiye genelinde ortalama karımız yüzde 25'tir. Yani ortalama bir davetiyenin satışı 2 bin liraysa ortalama bunu bin 500 arası maliyettir. Kağıt maliyeti, baskı maliyeti, kalıplar... Bu maliyetler her zaman yükseliyor. 2000'li yılların başında işlerimiz yüksekti. Ama şimdi zamanla rekabet arttıkça karlılığı her defasında düşürmek zorunda kalıyoruz. O da piyasada daralma yapıyor" dedi.
"YERİMİZ, YURDUMUZ BELLİ"
Trend modeller hakkında bilgiler veren Kilitçi, evlenecek çiftlere de önemli uyarılarda bulundu. Kilitçi, "Şu anki trend model, tek kart zarf standart beyaz zarf. Hem beğeniliyor hem de fiyat olarak uygun. Onun bir üst modelleri olan geçmeli zarf modelleri var. Onlar da çok avantajlı. Onlar da çok tutulan modeller. Davetiyede tasarımın ucu sonu yok. Kişinin zevk ve beğenisine göre renk, model olarak pek çok çeşit var. Davetiye alacak gençlere tavsiyem önce araştırsınlar. İnternetten alırlar ama başları çok yanar. Çünkü internette satılan malın geri dönüşü yok. İnternetten alıp mağduriyet yaşayıp tekrar bize gelen çok müşterimiz oluyor. İnternetten alınan sipariş, geri dönüşü olmayan bir sipariş. Kanunda da var bu, basılı ürün iade olmuyor. Biz esnaf olarak ne gösteriyorsak onu satıyoruz, görebiliyorlar. Bir sorun çıkarsa da yerimiz belli, yurdumuz belli” diye konuştu.
"DAVETİYE KÜLTÜRDÜR"
Davetiye fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Kilitçi, "Davetiyeler minimum bin TL'den başlıyor. Bin TL'den 100 bin liraya kadar gidiyor. Ortalama 500 davetiye basılmasını isteyen müşterinin en az bin TL ödemesi gerekiyor. Zaten dediğim gibi ekonomik şartlardan dolayı ortalama bin lira olan modeller tercih ediliyor. Sosyal medya paylaşımları artmış olsa da davetiyenin önemli olduğunu düşünüyorum çünkü bu bir kültürdür. Davet etmek farklıdır. Yani bir kapı komşun bile olsa ona bir özel bir davetiye basıp vermek onu onurlandırmaktır" açıklamasında bulundu.