Yaz aylarında kilosu 600 TL’ye kadar çıkan bamya, 2025 Nisan itibarıyla 4 bin TL’ye kadar yükseldi. Çiçek bamyaya son dönemde yaşanan fahiş zam, vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Özellikle Afyon, Konya ve Sivrihisar gibi bölgelerde düğün sofralarının vazgeçilmezi olan çiçek bamyanın fiyatındaki bu inanılmaz artış, hem üretim sürecinin zorluğuna hem de piyasadaki denetim eksikliklerine bağlanıyor.

"TOPTANCININ İNSAFSIZ FİYAT ARTIŞI"

Havaların ısınmasıyla çeyiz sokakları hareketlendi Havaların ısınmasıyla çeyiz sokakları hareketlendi

Amasya’nın Taşova ilçesinden gelen bamyalarıyla satış yapan esnaf Burhan Öngül, çiçek bamyasının üretim sürecinin zahmetli olduğunu belirterek, "Bamya çiçekten toplanır, tek tek ipe dizilir, kurutulur. Toprağı, iklimi ve emeği çok özel. Ancak fiyatı asıl arttıran şey, toptancının insafsız fiyat artışı ve denetimsizliktir" şeklinde konuştu. Bamyanın fiyatındaki yükselişin arkasında ise denetim eksikliklerinin etkisi olduğu ifade ediliyor.

Çiçek bamyaya son dönemde gelen fahiş zam, vatandaşın adeta cebini yakıyor. Yaz aylarında kilosu 600 liradan alınan bamya, 2025 nisan itibarıyla 4 bin liraya kadar yükseldi. Özellikle Afyon, Konya ve Sivrihisar’da düğün sofralarının vazgeçilmezi olan çiçek bamyanın bu denli değerli olmasının ardında hem zahmetli üretim süreci hem de piyasadaki denetim eksikliği yatıyor. Amasya’nın Taşova ilçesinden gelen ürünleriyle satış yapan esnaf Burhan Öngül, “Bamya çiçekten toplanır, tek tek ipe dizilir, kurutulur. Toprağı, iklimi, emeği özeldir. Ama fiyatı asıl arttıran toptancının insafsızlığı ve denetimsizliktir” diyerek bamyadaki fiyat artışına açıklama getirdi.

"OLDUKÇA ZAHMETLİ BİR ÜRÜN"

Bamyanın maliyetli ve emek isteyen üretim sürecine dair açıklamalarda bulunan Öngül, vatandaşın bamya alırken dikkat etmesi gerekenleri de dile getirdi. Öngül, “Çiçek bamya çok özel bir yiyecek. Oldukça zahmetli bir üründür. Bamya daha çiçekken toplanır, tek tek ipe dizilir, kurutulur. Ayrıca bu ürünün yetiştiği toprak da çok önemlidir. Genellikle Amasya, Taşova’nın bamyası tercih edilir. Bamyada dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. 1’incisi, bamyayı ipinden çektiğinizde ipin içinde ‘kesik bamya’ olmamalı. Bamya tohuma kalktığında kilosu 5 liraya düşer. Onu tekerlek gibi kesip bir kiloluk ürünün içine 300 gram sokarsan fiyatı düşer, buna kesik bamya denir. 2’ncisi, bamya açık yeşil renkte olmalı. Siyaha dönmüşse 2-3 yıl önceden kalmış bamya olur. Ayrıca bu siyahlar genelde Özbekistan’dan ithal gelir. Onu tencereye koyarsın, 5-6 saat kaynatırsın ama yine de pişmez” dedi.

"NİSAN AYINDAYIZ FİYATI 4 BİN LİRA"

Öngül, fiyat artışının sadece üretim maliyetinden kaynaklanmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti : “Bu ürün Haziran ayında 600 liradan depoya girdi. Şimdi Nisan ayındayız, fiyat 4 bin lira. Dolar bazında bir artış olsa, şu anda 3 bin lira veya 2 bin 500 lira olması gerekir. Bu durumun partiyle, iktidarla, hükümetle bir ilgisi yok. Toptancı ve denetim eksikliğinden kaynaklı bir fiyat artışı var. Eskiden belediyeler bizi denetlerdi. Bu yetki daha sonra Ticaret Bakanlığı'na verildi. Ticaret Bakanlığı’ndaki memurlar gelip etiket kontrolü yapıyorlar ama nitelikli denetim eksik kalıyor.”  

Kaynak: HABER MERKEZİ