Yaz mevsimi yavaş yavaş sona ererken kuaförlerin umutla beklediği düğün sezonu da kapanıyor. Ancak enflasyondaki yükseliş kuaförler ve berberleri de olumsuz etkiledi. Öyle ki geçmiş yıllara göre yüzde 30 düşüş yaşayan esnaf, artan maliyetlerden de şikayetçi.
Haziran ayının gelmesiyle başlayan düğün sezonu, kuaförler ve berberler için de hareketli geçiyor. Ancak döviz kurundaki artış ve yaşanan hayat pahalılığından olumsuz etkilenen esnaf, işlerinin durağan geçtiğini belirtiyor. Geçmiş yıllara göre müşteri oranında yüzde 30 düşüş yaşadıklarını belirten Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, sektörün yaşadığı sorunları da dile getirdi. Kira fiyatlarında görülen yüksek zam oranlarının esnafı zorladığını ifade eden Sarıkaya, yetkilerden çözüm beklediğini belirtti.
YÜZDE 30 DÜŞÜŞ YAŞANDI
Gerçekleştirdiği esnaf ziyaretlerinde meslektaşlarının sezondan memnun olmadığı yönündeki ifadelerini dile getiren Sarıkaya, sezona ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Yaz sezonu kuaför, berber ve güzellik uzmanlarımız için umutla beklediğimiz aylarımız oluyor. Hem bayramlarımıza denk geliyor hem düğün sezonu hem de gurbetçilerimizin geldiği bir dönem olduğu için büyük umutla bekledik ama nedense her sene işlerimizde bir düşüş yaşıyoruz. Yani ekonomik şartlar, fiyat artışları bizleri de olumsuz etkiledi. Meslektaş ziyaretlerine gittiğimiz zaman dertleştiğimizde ‘Başkanım geçen seneki işimizi bulamadık. Bu sene yoğunluk yoktu’ diyorlar. Çok büyük bir oran değil ama yüzde 30 civarında bir düşüşümüz var. Ben bu sene çok düğün olduğunu da zannetmiyorum ama genele baktığımız zaman şükür, esnafımızın işi güzel. Beklediğimiz yoğunluğu göremediğimiz böyle bir durgunluğumuz var diyoruz ama sektör olarak iyiyiz, herhangi bir sıkıntımız yok.”
1 GÜN FAZLA ÇALIŞMAYLA KİMSE ZENGİN OLMAZ
1 Temmuz itibariyle Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sarıkaya, meslektaşlarına da önemli uyarılarda bulundu. Sarıkaya, “Bir de bu Temmuz 1'de uygulanan yasamız var. Kuaför berber ve güzellik uzmanlarımızın bir gün izin günü olması mevzusu. İlk günlerde bir hareketlilik yaşandı ama o sistem de şu anda oturdu. Meslektaşlarımız çok memnun. Güzellik salonları pazar günü kapalı, kuaförlerimiz salı günü kapalı. Bunu da neden yaptık? Bu sezon Temmuz 1'de uygulanan yasamız tam hareketli sezonda olduğu için meslektaşlarımız biraz heyecanla karşılandı ve ne yapacağını bilemediler. Ondan dolayı Ekim 1'e kadar pazar açmalarına izin verdik. Salı günü kapatmaları için bir izin çıkarttık. Burada şöyle bir seslemek istiyorum üyelerimize. Kuaför ve güzellik uzmanlığını aynı salonda yapan meslektaşlarımız var. Bu meslektaşlarımız iki günden de faydalanmak istediler. Yani pazar günü kapalı olması gereken güzellik salonunda kuaför işlemi yapıldı, Salı günü kuaförler kapalı olması gerekirken güzellik salonu işlemleri yapıldı. Ben meslektaşlarımızın birbirine saygı duyması gerektiğine inanıyorum. Lütfen kimse kimsenin hakkını çalmasın. Devletimiz mesleğimiz için milli bir karar aldı, lütfen bunu uygulayalım. Herkesin bir gün izin gününe ihtiyacı var. 7 gün çalışmayla ve bir gün fazla müşteri almayla kimse zengin olmaz. Lütfen herkes kendi günlerinde izin kullansın. Bunun cezası da çok yüksek, ruhsattan men olmaya kadar gidiyor. Hem ticaret odası üyelerimiz hem de esnaf odası üyelerimiz aynı kanuna tabi olmak zorundalar” dedi.
ESNAFIN DÜKKAN DEĞİŞTİRMESİ GÜVEN KAYBETTİRİR
Geçmiş yıllara göre durağan geçen düğün sezonundan umduğunu bulamayan esnafın, maliyetler noktasında da zorluk çektiğini belirten Sarıkaya, kira artış oranlarına dikkat çekti. Sarıkaya, “Dükkan kiralarımızda çok afaki artışlar oldu. Yüzde 300, yüzde 400’e varan artışlar gördük ve bunun önüne geçemedik. Mahkeme önü açık ama mahkemelerde de haklı görülmüyoruz, dükkan sahibi haklı oluyor. Zaten dükkan sahibiyle de mahkemelik olmak istemiyoruz çünkü dükkandan ekmek yiyoruz. Çocuğumuzu okutuyoruz, evimize ekmek götürüyoruz. Geçinmek istiyoruz ama 15 yıllık bir kuaförün kirası yüzde 400 arttığı zaman o dükkandan çıkmak zorunda kalıyor. Esnafın aynı dükkanda yıllarca hizmet vermesi müşteriye güven oluşturur. Dükkanımızı herhangi bir yere taşıdığımız zaman en az yüzde 50 kayıp yaşarız. İkamet ettiğimiz evi herhangi bir yere götürebilirsin. Sultandere’de oturabiliriz, Batıkent'te oturabiliriz bizim için fark etmiyor ama dükkanımız aynı adreste olmak zorunda. Ama dükkan sahiplerimizin afaki artışlarından dolayı çoğu meslektaşım dükkanını değiştirme zorunda kalıyor. Bu konuda devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Üyelerimiz de biz oda başkanlarından yardım bekliyor. Ama biz de belli bir kanun çerçevesinde ilerleyebiliyoruz. Esnaflar için el atılması gereken en büyük sorunlardan birisi dükkan kiraları” diye konuştu.
ESKİŞEHİRLİLER ÇOK ŞANSLI
Gelecek dönem için ön görülerini dile getiren Sarıkaya, vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu. Sarıkaya, “Tabii bizim en hareket dönemlerimiz Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olur. Ondan sonra okullar açılıyor, düğünler bitiyor. Rölanti'ye giriyoruz. Yani kendi müşterilerimizle devam etmeye çalışıyoruz. Çok kötü bir sezon olacağını düşünmüyorum. Eskişehir gerçekten sanat konusunda çok kaliteli hizmet veriyor. Salonlarımız ve meslektaşlarımızın eğitimleri çok iyi. Eskişehir halkı bu konuda çok şanslı. Ruhsatı olan her dükkana gidebilirler. Ama merdiven altı kaçak dükkanlara kesinlikle gitmesinler. Herhangi bir şikayette karşılık veremeyiz. Yani her salonumuz iyi kalitede hizmet vermektedir. Eskişehir sanat olarak da şu anda çok iyi noktada” ifadelerini kullandı.