Eskişehir

Eskişehir'de de esnafın mali krizi derinleşti!

Eskişehir'de de esnafın her geçen gün mali krizi derinleşmeye devam ediyor. Özellikle elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından esnaf giderini karşılayamazken, yaz döneminde gurbetçilerden de umduğunu bulamadı.

Abone Ol

Geçtiğimiz aylarda elektriğe gelen zam sonrası fiyatlarında artışa giden esnaf, yeni bir zamla birlikte sarsıldı. BOTAŞ’ın açıklamasına göre kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatına gelen yüzde 38’lik zam sonrası açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, gelen zamla birlikte mal ve hizmetlerde fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

1 Temmuz 2024 itibariyle mesken için kullanılan elektriğe gelen yüzde 38 zammın ardından, 1 Ağustos tarihi itibariyle geçerli olmak üzere doğalgaza da zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ), Ağustos ayı itibariyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında yüzde 38 zam yapıldığını açıkladı. Açıklanan zammın esnafa etkilerini değerlendiren Oda Başkanı Ekrem Birsen, zamlar devam ettikçe enflasyonun durmasının mümkün olmadığını ifade etti. Giderlerini karşılayamayan esnaftan şikayet aldıklarını dile getiren Birsen, esnafın umudu olan gurbetçilerden de beklentisini karşılayamadığını belirtti.

ESNAF VE SANATKARLARA İNDİRİM SAĞLANMALI
Doğalgaza gelen zammın esnafı olumsuz etkileceğini ve aradaki farkı ürün fiyat farkı ile müşteriye yansıtmak durumunda kalacağını ifade eden Birsen, bu durumun önüne hükümet ve belediyelerin esnaf ve sanatkarlara yapacağı indirimle geçilebileceğini ifade etti. Birsen, “Üretmiş olduğu mal ve hizmetler neticesinde hem elektrik zammı hem de doğalgaz zammı esnaf sanatkarlarımızı da etkileyecektir. Dolayısıyla ürettiğimiz mal ve hizmetleri müşterimize daha pahalıya satmak durumunda kalacağız. Yani gelen zammı üretmiş olduğumuz mal ve hizmetlerin üzerine koyarak satmaya çalışacağız. Enflasyonu durdurmaya çalışan hükümetimizin, özellikle ana girdilerimiz olan doğalgaz, elektrik ve suyumuza gelecek zamları belediyelerimizle birlikte sübvanse etmesi lazım. Dolayısıyla ana girdilerimizde olan bu 3 madde esnaf ve sanatkarın üretmiş olduğu mal ve hizmetlere önemli derecede yansımaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi ve enflasyonun durdurulabilmesi için de özellikle bu ana maddelerde yani petrol gibi, doğalgaz gibi, elektrik gibi, su gibi girdilerimizdeki maliyetleri aşağıya çekilmesi ve esnafımıza elektrik ve doğalgaz tarifelerinde indirim yapılması gibi destekler geldiğinde enflasyonu bir nebze olsun durdurma imkanı bulunacaktır. Dolayısıyla bu zamlar geldikçe enflasyonun durması mümkün değildir. Gelen zamları esnaf ve sanatkarlar üretmiş oldukları mal ve hizmetlere yansıtmaya devam edecektir. Büyük oranda özellikle yaz mevsimi olması dolayısıyla restoranlarda, lokantalarda, kahvehanelerde, kafeteryalarda, bakkallarda buzdolaplarımızın ve soğutma cihazlarımızın çalışmasıyla elektrik faturalarında önemli derecede bir artış olduğunu ve bu parayı ödeyemeyecek durumda olan esnaf sanatkarlarımızın şikayetlerini almaktayız” diye konuştu.

GURBETÇİLERDEN UMDUĞUMUZU BULAMADIK
Esnafın umudu olan gurbetçilerden bu yaz umduğunu bulamadıklarını dile getiren Birsen, Eskişehir’de yeni açılan ve kapanan iş yerleri hakkında da bilgiler verdi. Piyasadaki daralmanın devam etmesi neticesinde ilerleyen günlerde daha da zor günler yaşanacağını söyleyen Birsen, “Tabii ekonomik sıkıntı sadece ülkemizde değil, dünyayı etkileyen bir para daralması. Dolayısıyla insanların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanması, yüksek enflasyon nedeniyle insanların sıkıntıya düşmesinden kaynaklanan durum. Bu sene gelen gurbetçi sayısı da azaldığı için, bu yaz gurbetçilerimizden umduğumuzu bulamadık.  Gelenlerin ekonomik sıkıntıları yüzünden Türkiye'deki harcamalarında kısıtlamaya gittiklerini gördük. Bu önümüzdeki yıllarda nasıl olur? Dünyada yaşanan düzelme ülkemize de yansırsa önümüzdeki yıllardan umutla bahsedebiliriz. Ama bu devam ettiği sürece de piyasadaki para daralmanın devam etmesiyle de önümüzdeki günlerin daha zor geçeceğini de tahmin etmek mümkün. İnşallah önümüzdeki süreç enflasyonun durdurulduğu, dünyadaki ekonominin düzeldiği bir yıl olur. Esnaf ve sanatkarlarımız yine umutla iş yeri açmaya, ihtiyaç duyulan meslek kollarını gelişen bölgelerde açmaya devam ediyor. Bu durum herkesin elindeki sanatı icra ederek evinin ve ailesinin rızkını çıkarabilmek için vermiş olduğu bir uğraş. Eskişehir’de yüzde 45 bandında kapanan veya devreden iş yeri olduğunu bunun dışında yüzde 55'ten fazlada iş yeri açıldığını ifade edebiliriz. Yani baktığımızda kapanan iş yerlerinden daha çok yeni işletmeler açıyoruz. Ancak yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı kepenk kapatan esnaflarımız da mevcut. Fakat genel tabloya baktığımızda Eskişehir'de esnaf ve sanatkarımız ekonomik yönden diğer illerimize bakarak daha iyi, daha az göç alan bir iliz. Dolayısıyla Eskişehir’e yatırım yapabilecek, iş yeri açabilecek sermayeli ve nitelikli göç alıyoruz. Seyyar satıcının neredeyse yok denecek kadar azaldığı bir şehirde yaşıyoruz. Bunun da esnaf ve sanatkarımıza bir nebze de olumlu yansımaları oluyor. Dolayısıyla diğer şehirlerimize baktığımızda niteliksiz göç ve özellikle seyyar satıcıların esnaf ve sanatkara yani devlete karşı tüm hükümlülüklerini yerine getiren esnaf ve sanatkara haksız rekabet ortamı yarattığı için de diğer illerde daha büyük rahatsızlıklar var. Eskişehir'in ekonomik yapısını en iyi şekilde düzenleyebilmek, esnaf ve sanatkarlarımıza daha faydalı olabilmek için 34 Meslek Odamız, Esnaf Odaları Birliğimiz, 3 kredi finans kuruluşumuzda esnaf ve sanatkarlarımızın ekonomisini düzeltmeye, daha iyi hizmet etmek için de onları gün inşaatlarına uyarlamak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.